Războiul din Ucraina a băgat lumea în criză. Nici România nu va scăpa. Care sunt șansele să intrăm în Schengen

Războiul din Ucraina a băgat lumea în criză. Nici România nu va scăpa. Care sunt șansele să intrăm în Schengen

Războiul din Ucraina începe să afecteze nu doar Europa, ci și state de pe alte continente. Prețurile la energie au crescut enorm, cele la alimente au explodat, iar recesiunea bate la ușă. Și în România criza se simte din ce în ce mai tare. Țara noastră se luptă în aceste zile și pentru aderarea la Schengen.

O mare criză economică pare să cuprindă încet, dar sigur, toată lumea. În unele state, precum Liban situația este chiar disperată. „Au dispărut de la Banca Națională din Liban 148 de miliarde de dolari într-o noapte. Acolo oamenii trăiesc doar pe generatoare. Guvernul nu mai are bani să plătească curentul. La nivel de bloc costa 20 de dolari pe zi“, a declarat Dan Andronic, la emisiunea Evz Play moderată de Robert Turcescu.

Și în țările cu economii puternice, viața este tot mai scumpă, iar oamenii fac față cu greu scumpirilor. „Am fost în Londra, acolo este foarte greu să mai trăiești. O sticlă de ulei a ajuns de la o liră la cinci lire, chiriile au crescut cu 30-50%. Statul nu are cum să intervină. Pe vremea când totul era naționalizat era mult mai rău.

De doi ani de când este pandemia asta s-au dat bani pe nimic, oamenii au fost mulțumiți că au stat acasă și au primit bani nefăcând nimic. Bani nu mai au aceeași valoare. Noi nu ne putem opri din a acumula, noi suntem o generație care a cunoscut prosperitatea“, a mai spus Dan Andronic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Probleme și în România

Criza se simte puternic și în România, unde oamenii au ajuns să trăiască de pe o zi pe alta. România este țara cu cei mai mulți proprietari, dar trăiește pe datorie.

„România este țara cu cei mai mulți proprietari din lume. Faptul că un tânăr nu plătește chirie este un mare foarte bine. Toate statele care au și economie subterană reușesc să regle toate problemele acestea care se întâmplă cu afacerile care nu au bani să se întrețină. Statul se împrumută pentru orice. Și pensiile sunt plătite din împrumuturi. Companiile multinaționale au devenit în acest moment mult mai influente decât statele. Suntem niște proști, nu se poate să ne trateze așa toată lumea“, a spus și Robert Turcescu.

Aderarea la Schengen

Intrarea României în spațiul Schengen este unul dintre cele mai discutate subiecte în aceste zile. O decizie finală se va lua joi, dar țara noastră îmtâmpină o opoziție puternică din partea Austriei.

„Cum a procedat Austria acum este de un cinism care trebuie tratat ca atare. Noi nu avem politicieni, în afără de Iohannis și Ciucă nu iese nimeni sa vorbească. Fluxul de migranți este o poveste. Este foarte interesant cum oamenii se adaptează la toate aceste situații pe care nu le-au mai întâlnit, noi de 30 de ani nu am mai fost puși în astfel de situații.

O companie de tehnologie elvețiană a făcut o înțelegere de 300 de milioane de dolari cu departamentul de justiție ca să închidă un caz de corupție. Lumea din jur se uita la noi ca la o mână de lucru ieftină, nu știu cum noi mai putem schimba asta.  Acest cancelar austriac este primul oficial occidental care s-a întâlnit cu Vladimir Putin de când a fost pornit atacul din Ucraina“, a mai spus Dan Andronic.

Victor Ciutacu este pesimist în ceea ce aderarea României la Schengen. „Nu intrați în Schengen domnul Turcescu, nu ați observat că ei au inventat tot felul de scuze. Nu știu dacă ați observat că fiecare an în care ajunge PSD la guvernare este un an agricol prosper, cred că depinde și de noroc“, a spus Victor Ciutacu.