RĂZBOIUL DIN SIRIA. Forțele guvernamentale au folosit bombe cu clor în Alep, arme interzise de Convenția Armelor Chimice

RĂZBOIUL DIN SIRIA. Forțele guvernamentale au folosit bombe cu clor în Alep, arme interzise de Convenția Armelor Chimice

Forțele guvernamentale siriene au fost acuzate că au aruncat bombe cu clor din elicoptere, într-o suburbie a orașului Alep, rănind circa 80 de persoane.

Voluntari ai serviciilor de urgență spun că oamenii suferă de dificultățu de respirație, după un atac în zona Sukkari. Informațiile nu au putut fi verificate independent, scrie BBC News.

O anchetă condusă de ONU a concluzionat luna trecută că guvernul a folosit clor ce puțin în alte două ocazii.

Guvernul sirian a negat deja că ar folosi arme chimice.

Liderii opoziției siriene se pregătesc pentru o întâlnire la Londra, azi, pentru a lansa un plan nou pentru o tranziție politică, în încercarea de a pune capăt celor cinci ani de război. Grupul care reprezintă mai multe facțiuni ale opoziției, Înalta Comisie pentru Negocieri, va fi găzduită de secretarul britanic pentru Externe, Boris Johnson. Miniștrii de Externe din țările grupului Prietenii Siriei, care susțin rebelii împotriva președintelui Bashar al-Assad, vor participa și ei.

Ministrul de Externe saudit,  Adel al-Jubeir, a declarat că el crede încă într-o soluție politică la conflict, iar Assad nu se află în situația „unui avantaj sau a unei victorii”, în ciuda avansului obțșinut de forțele sale.

„Dar dacă Assad se încăpățânează să continue lupta și refuză să negocieze, atunci va trebui găsit un plan B, care presupune mai multe acțiuni militare”, a spus el.

Atacul din Alep

Un voluntar al forțelor de urgență de la Apărarea Civilă siriană a declarat că a ajuns la scena atacului din Alep, ieri, la scurt timp după ce un elicopter a aruncat bombe ce conțineau patru cilindri cu clor.

„Căștile albe”, organizația de apărare civilă din zonă, a postat o înregistrare video pe pagina de Facebook, arătând copiii afectați de acest atac, folosind măști de oxigen pentru a putea respira.

Clorul este un produs chimic industrial comun, dar folosit în arme este interzis de Convenția Armelor Chimice.

Dacă o concentrație mai mare de clor intră în plămâni, poate provoca moartea. Activiștii opoziției și medicii au acuzat guvernul de un alt atac cu clor în Alep, în luna august.

Rusia, aliat al guvernului de la Damasc, a acuzat rebelii că folosesc bombe cu „gaz toxic” în zonele controlate de guvern, în Alep.

Ancheta Comsiei ONU în Siria arată că după o perioadă scurtă de pauză, la începutul acestui an, pentru civilii prinși în conflictul din Siria a apărut o resuscitare și mai brutală a luptelor. În cel de-al 12-lea raport al său, încetarea ostilităților în februarie a permis unor orașe să primească ajutoare, la începutul anului, dar numai pentru câteva săptămâni. Raportul arată că 600.000 de sirieni sunt acum sub asediu și în jur de 300.000 dintre ei sunt prinși în orașul Alep.

Duminică, forțele guvernamentale au anunțat că au recucerit părți din orașul Alep, care fuseseră preluate de rebeli luna trecută, așadar districtele rebelilor, în est, sunt iar sub asediu.