Războiul Băsescu- Ponta trece Atlanticul. Marga îl recunoaşte pe preşedinte drept şeful diplomaţiei. CORESPONDENŢĂ DE LA CHICAGO
- Silviu Sergiu
- 21 mai 2012, 12:14
Tensiunile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta pe marginea reprezentării României la reuniunile internaţionale nu se limitează doar la Consiliul European. Participarea preşedintelui la Summitul NATO, care începe astăzi în oraşul natal al lui Barack Obama, Chicago, a realimentat situaţia încordată dintre cei doi.
Din delegaţia care-l însoţeşte pe Traian Băsescu în Statele Unite ale Americii fac parte şi miniştrii USL, Andrei Marga (Externe) şi Corneliu Dobriţoiu (Apărare). Este pentru prima oară când coabitarea Băsescu- USL se manifestă în mod concret, prin participarea comună a şefului statului şi a miniştrilor PSD-PNL la o reuniune externă.
Animozitatea dintre Băsescu şi Marga s-a simţit de la început, din momentul în care delegaţia care reprezintă România la summit a urcat în avion. De altfel, preşedintele nu ar fi dorit să-i includă pe cei doi miniştri USL în delegaţia pentru Chicago. Deşi au stat aproape unul de celălalt în aeronava oficială, surse din delegaţie ne- au declarat că preşedintele i- a tratat cu răceală pe cei doi miniştri ai USL.
La un moment dat, susţin sursele citate, Andrei Marga, simţind atitudinea rece a lui Băsescu, a avut ezitări în a se angaja în vreun dialog cu şeful statului. El l- a întrebat pe Cristian Diaconescu, consilierul pe politică externă al preşedintelui dacă este protocolar să-i pună câteva întrebări.
Ponta toarnă gaz pe foc
Din ţară, preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut o nouă abordare contondentă la adresa lui Traian Băsescu, de data aceasta pe tema participării la Summitul NATO. ''Pe domnul Andrei Marga l-am rugat să mearga la Chicago, împreună cu preşedintele ţării, pentru că ştiţi că preşedintele ţării merge în general în străinătate şi nu reprezintă pe nimeni, decât pe el. M-am gândit sa fie acolo doi miniştri - dl. Marga şi dl. Dobriţoiu - ca să înţeleagă partenerii noştri internaţionali că există oameni serioşi în România. Aşa că vă rog să-l scuzaţi, e vina mea că nu se afla aici în acest moment. Sunt convins că drumul până la Chicago va fi extrem de lung pentru domnul preşedinte Băsescu", a spus Ponta, citat de Agerpres.
Din păcate pentru Ponta, teoria a fost preşedintelui PSD a fost demontată tocmai de Andrei Marga. E drept, în necunoştiinţă de cauză, pentru că ministrul de Externe nu aflase de afirmaţia şefului său din guvern atunci când a recunoscut supremaţia preşedintelui în privinţa deciziilor de politică externă.
"Cum spune şi domnul preşedinte direcţia politicii externe o stabileşte Parlamentul, autorităţile şi sigur preşedintele este cel care conform Constituţiei are întreaga autoritate în acest domeniu", a spus Marga, într-un scurt discurs ţinut în faţa românilor veniţi să se întâlnească cu Traian Băsescu, la hotelul "The Drake" din Chicago, unde acesta este cazat pe perioada summitului NATO.
De altfel, preşedintele s-a autocaracterizat drept "cea mai autorizată voce a statului român" în domeniu. Marga şi Dobriţoiu au sărit unele puncte din agenda lui Băsescu Cu câteva ore înainte, ministrul de Externe, dar şi cel al Apărării, au lipsit de la întâlnirea pe care preşedintele a avut-o cu reprezentanţii Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din Chicago.
După o scurtă slujbă în onoarea şefului statului, ÎPS Nicolae Condrea, arhiepiscopul de Chicago, i-a spus preşedintelui că în Chicago sunt, în prezent, două biserici româneşti, dar că se roagă pentru unirea lor. Apoi i-a urat lui Băsescu să conducă România "cu aceeaşi înţelepciune şi blândeţe ca şi Sfântul Împărat Constantin". Asta spentru că mâine este hramul bisericii, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Şeful statului a făcut o scurtă baie de mulţime chiar în biserică, în faţa altarului. Românii stabiliţi în oraşul american care au venit să-l vadă pe preşedinte, câteva yeci de persoane, s-au fotografiat cu acesta. La un moment dat, Traian Băsescu a luat-o în braţe pe fetiţa de câţiva ani a unui enoriaş. "Când îi văd pe ăştia mici tânjesc şi eu la un nepoţel, mai mult decât tânjesc după fete"