Război Ucraina, ziua 896. Rusia, noi amenințări. Termenii păcii se vor înrăutăţi

Război Ucraina, ziua 896. Rusia, noi amenințări. Termenii păcii se vor înrăutăţi Război în Ucraina. Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski

Război Ucraina, ziua 896. Serghei Şoigu, actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat marți Ucraina că întârzierile în negocierile de pace cu Rusia vor duce la condiții mai severe pentru Kiev. Într-un interviu difuzat de televiziunea rusă, Şoigu a subliniat că „fereastra de oportunitate” pentru Ucraina se închide treptat, aducând la cunoștința opiniei publice că fiecare zi pierdută va însemna mai multe teritorii cedate. De asemenea, Şoigu a menționat că Ucraina nu a răspuns propunerilor și că va continua să sufere pierderi teritoriale în cazul în care negocierile nu sunt reluate.

Declarațiile fostului ministru al Apărării subliniază impactul negativ al întârzierii dialogului, având în vedere că, de la propunerea lui Vladimir Putin din 14 iunie, Ucraina a suferit pierderi teritoriale semnificative. Şoigu a afirmat că Kievul a pierdut 420 de kilometri pătrați și a suferit pierderi umane considerabile, fără a oferi detalii precise sau confirmabile despre datele acestor pierderi.

În același timp, Serghei Şoigu a criticat așteptările Kievului că europenii vor organiza un summit de pace care să rezolve problemele interne ale Ucrainei fără a implica Rusia în mod direct. Potrivit acestuia, astfel de iluzii sunt costisitoare pentru poporul ucrainean, accentuând tensiunile și complicând eforturile de a găsi o soluție acceptabilă pentru ambele părți. Declarațiile sale sugerează o intensificare a presiunii din partea Rusiei și o îngrijorare față de stabilitatea și viitorul regimului de la Kiev.

Război Ucraina, ziua 896. 24 de drone iraniene lansate de Rusia, doborâte

În ultimele 24 de ore, forțele armate ucrainene au reușit să doboare 24 de drone „Shahed” fabricate în Iran, lansate de Rusia, conform raportului emis de Sergi Lisak, șeful administrației militare a regiunii Dnipropetrovsk. Aceste atacuri au avut loc în noaptea de 5 august 2024, iar trupele ucrainene de apărare aeriană au identificat și distrus dronele înainte ca acestea să își atingă țintele. Dronele au fost interceptate în mai multe regiuni, inclusiv Kiev, Viniția, Sumi, Harkov, Kirovograd, Poltava și Dnipropetrovsk, demonstrând o acoperire extinsă a atacurilor din partea invadatorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timp ce orașul Kiev se confrunta cu o alertă aeriană, au fost raportate explozii puternice în centrul și estul capitalei ucrainene. Primarul Vitali Klitschko a avertizat cetățenii prin Telegram să rămână în adăposturi, menționând că apărarea antiaeriană era activă pentru a contracara atacurile.

Un jurnalist AFP a relatat că cinci explozii puternice au fost auzite în cartierul Pozniaki din partea estică a orașului, accentuând tensiunea și intensitatea conflictului în această zonă.

Război Ucraina

Război Ucraina. Sursă foto: x/defenceu

UE dă undă verde primei tranşe din ajutorul financiar de 50 miliarde de euro

Război Ucraina, ziua 896. Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat prima tranșă din fondul destinat sprijinului pentru Ucraina, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Acest ajutor financiar face parte dintr-un pachet mai amplu de 50 de miliarde de euro, destinat să sprijine Ucraina în contextul agresiunii continue a Rusiei, începută în februarie 2022, informează Reuters.

Fondurile vor fi utilizate pentru a susține funcționarea guvernului ucrainean, asigurând resurse esențiale în perioada de conflict.

În cadrul deciziei, Consiliul Uniunii Europene a constatat că Ucraina a îndeplinit condițiile necesare și a implementat reformele stipulate în Planul Ucraina. Aceste reforme includ aspecte esențiale precum managementul financiar public, guvernarea companiilor de stat, reglementările în mediul de afaceri, sectorul energetic și activitățile de deminare.

Fondurile vor fi rambursate prin Instrumentul pentru Ucraina, subliniind angajamentul Uniunii Europene de a susține procesul de modernizare și integrare europeană al țării.

În plus, Consiliul UE a subliniat importanța alocării rapide a banilor, având în vedere dificultățile fiscale cu care se confruntă Ucraina. Planul Ucraina prevede măsuri pentru redresare, reconstrucție și modernizare, fiind parte integrantă a eforturilor Kievului de a se alinia standardelor Uniunii Europene în următorii cinci ani.

În luna mai, Consiliul UE a confirmat că planul prezentat de Ucraina îndeplinește condițiile necesare pentru a beneficia de suportul financiar promis, subliniind angajamentul continuu al Uniunii Europene față de stabilitatea și dezvoltarea Ucrainei.