Război Ucraina. Ziua 64. Noi atacuri în oraşul Herson. Rusii i-au executat pe ucraineni care încercau să se predea lângă Doneţk

Sursă: Facebook/ Володимир Зеленський

Război Ucraina. Ziua 64. O explozie puternică a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în oraşul Herson, oraş controlat în totalitate de armata rusă. Explozia a avut lo lângă turnul principal de televiziune aflat în centrul oraşului. SUA afirmă că deţine informaţii credibile conform cărora armata rusă i-a executat pe ucrainenii care au încercat să se predea lângă Doneţk.

Război Ucraina. Ziua 64. Vladimir Putin a avertizat că orice țară care încearcă să interfereze în Ucraina va primi un răspuns „rapid” din partea Moscovei. Într-o adresă adresată parlamentarilor din Sankt Petersburg, președintele rus a spus că trupele vor folosi „toate instrumentele pentru asta – cu care nimeni nu se poate lăuda”.

Criza din Ucraina trebuie să fie „catalizatorul schimbării” pentru a revizui abordarea Occidentului cu privire la securitatea internațională, a declarat secretarul de externe al Regatului Unit, Liz Truss . Truss l-a descris pe Putin ca un „operator necinstit, disperat, fără interes pentru normele internaționale. Trebuie să ne dublăm sprijinul pentru Ucraina, a spus ea.

Regatul Unit „sapă adânc” în stocurile sale, inclusiv în arme grele, tancuri și avioane, pentru a apăra Ucraina și alte țări amenințate de Rusia, a adăugat Truss. „Unii susțin că nu ar trebui să furnizăm arme grele de teamă să nu provocăm ceva mai rău. Dar părerea mea este că inacțiunea ar fi cea mai mare provocare”, a spus ea.

Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a sosit în Ucraina după ce s-a întâlnit la Moscova cu Putin și ministrul său de externe, Serghei Lavrov. Guterres se va întâlni joi cu președintele ucrainean, Zelenski.

Rusia a avertizat că alți clienți din UE ar putea fi opriți de la aprovizionarea cu gaze naturale rusești dacă refuză să plătească în ruble. Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, au venit după ce Rusia a oprit furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, o mișcare pe care liderii europeni au denunțat-o drept „șantaj”, pe care Kremlinul l-a negat ulterior.

Mateusz Morawiecki, a descris mișcarea Rusiei drept „un atac direct” asupra Poloniei

Casa Albă a denunțat mișcarea Rusiei de a întrerupe aprovizionarea cu energie către Polonia și Bulgaria. Secretarul de presă Jen Psaki a declarat miercuri reporterilor: „Din păcate, acesta este tipul de șantaj pe care am prezis că Rusia ar putea să-l o practice în acest conflict”.

Volodimir Zelenski a descris acțiunile Rusiei ca fiind „șantaj energetic” împotriva Europei în discursul său național de noapte . Zelenski a spus că decizia Rusiei de a întrerupe livrările de gaz către Polonia și Bulgaria arată că „nimeni din Europa nu poate spera să mențină o cooperare economică normală cu Rusia”.

Un comandant ucrainean din orașul asediat Mariupol a declarat că în fabrica Azovstal sunt peste 600 de civili și luptători răniți. Serhiy Volyna, comandantul interimar al brigăzii a 36-a marină, a declarat că sute de civili, inclusiv copii, trăiesc în condiții insalubre și rămân fără hrană și apă. Oficialii au spus mai devreme că forțele ruse atacau din nou uriașa fabrică de oțel.

Ministerul de Interne al regiunii separatiste a Moldovei, Transnistria, a emis o declarație în care susține că a fost atacată din partea Ucrainei. A spus că drone au fost reperate și au fost trase focuri de armă în apropiere de Kolbasna, despre care susține că conține una dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa.

Boris Johnson, acuzat că vorbește prea mult şi rușii află toate planurile

Un fost șef al armatei poloneze l-a acuzat pe Boris Johnson că „ispitește răul”, dezvăluind că soldații ucraineni erau antrenați în Polonia pentru a folosi rachetele antiaeriene britanice înainte de a se întoarce cu ei în Ucraina. Generalul Waldemar Skrzypczak s-a plâns că un prim-ministru a dezvăluit prea multe rușilor și că remarcile sale riscau siguranța soldaților implicați.

Comisia Europeană a propus suspendarea taxelor de import pentru toate produsele ucrainene pentru a ajuta economia țării în timpul războiului cu Rusia. Suspendarea propusă de un an, care ar trebui să fie aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de state membre ale sale, vine la o zi după ce Marea Britanie a anunțat că renunță la toate tarifele pentru mărfurile ucrainene.

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva a 287 de membri ai Camerei Comunelor din Marea Britanie, acuzându-i că „procesează isteria rusofobă”. Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că acei membri care au fost loviți de sancțiuni de Rusia ar trebui să o considere ca „o insignă de onoare”.

Un director de top al uneia dintre cele mai mari bănci private din Rusia a declarat că a renunțat la postul său și a fugit la Kiev pentru a lupta pentru Ucraina. Într-un interviu acordat publicației de știri ruse independente The Insider, Igor Volobuev, vicepreședinte al Gazprombank, născut în Ucraina, a spus că „nu mai poate sta în Rusia” și că vrea să „spele” trecutul rusesc.

Doi voluntari americani care luptau în Ucraina au fost răniţi de focul de artilerie în apropierea oraşului Orikhiv din regiunea Zaporizhzhia. Veteranii armatei americane Manus McCaffrey și Paul Gray lucrau împreună ca o echipă care viza tancurile rusești cu sisteme antitanc Javelin atunci când au fost răniți, potrivit rapoartelor.

Pierderile totale suferite de Ucraina în urma războiului au ajuns la 600 de miliarde de dolari, a spus Zelenski. Aproximativ 2.500 km de drumuri și aproape 300 de poduri au fost distruse sau avariate.