Război în Ucraina, ziua 582. Reconstrucția țării trebuie să înceapă imediat. Oficial american
- Ionel Sclavone
- 28 septembrie 2023, 06:25
Război în Ucraina, ziua 582. O nouă zi de război aduce un anunț de la Washington. Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția economică a Ucrainei susține că procesul trebuie să înceapă înainte de sfârșitul războiului. În acest context, noul ministru al Apărării de la Kiev a numit trei adjuncți în locul celor șase demiși pentru suspiciuni de corupție. Cehia a anunțat că va achiziționa avioane americane F-35 de ultimă generație pentru armata sa.
Război în Ucraina, ziua 582. Noul ministru al Apărării din Ucraina, Rustem Umerov a numit trei adjuncți care se vor ocupa de activitatea ministerului. El i-a înlocuit pe cei șase viceprimininiștri demiși luna aceasta. Înlocuirea oficialilor din Ministerul Apărării vine în contextul scandalurilor de corupție.
Rustem Umerov a preluat funcția de conducere la Ministerul Apărării în urmă cu trei săptămâni. El l-a înlocuit pe Oleksii Reznikov care a fost demis în urma unei serii de scandaluri de corupție.
De altfel, chiar și Statele Unite au avertizat, zilele trecute, într-o scrisoare că este nevoie de reforme la Kiev. Americanii au condiționat continuarea ajutorului militar de implementarea acestor reforme. Ei au transmis chiar și un calendar.
Război în Ucraina, ziua 582. Când începe reconstrucția
În acest context, un alt anunț vine din partea lui Penny Pritzker, reprezentantul special al SUA pentru reconstrucția economică a Ucrainei. Potrivit spuselor sale, acest proces trebuie să înceapă într-un timp scurt, înainte de finalul războiului.
„Efortul pe termen lung de a revigora economia Ucrainei trebuie să aibă loc acum, trebuie să înceapă acum, chiar și în mijlocul războiului și luptelor continue”, a declarat Pritzker jurnaliștilor la Bruxelles.
Costurile reconstrucției vor fi „substanțiale”, a declarat fostul secretar de stat pentru comerț al lui Barak Obama. Penny Pritzker a precizat necesitatea de a mobiliza sectorul privat. Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru reconstrucție.
Pritzker a declarat că este deja în contact cu peste treizeci de companii interesate să investească în Ucraina. Există anumite obstacole care trebuie înlăturate, precizând că este nevoie de a crea un mediu în care companiile occidentale, obișnuite cu anumite reguli de drept și practici, să poată investi cu încredere în Ucraina. Ucrainenii recunosc că mai au „mult de lucru în ceea ce privește reformele”, a explicat Pritzker. Ea a făcut referire la corupție și spălare de bani.
NATO salută sosirea tancurilor Abrams în Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat sosirea primelor tancuri americane Abrams în Ucraina, potrivit dpa. El a făcut o declarație, pe acest subiect în marja unei întâlniri cu noul prim-ministru leton Evika Silina, la Bruxelles.
Jens Stoltenberg a vorbit despre contribuţiile semnificative ale aliaţilor din NATO care consolidează poziţia Ucrainei și capacitatea de a respinge forţele ruse.
„Contraofensiva Ucrainei continuă să facă progrese constante. În unele sectoare, forţele ucrainene au trecut de apărarea Rusiei. Dar nu vedem niciun semn că obiectivele lui Putin s-au schimbat”, a declarat şeful NATO.
El a precizat că cea mai bună cale către o pace durabilă este intensificarea sprijinului pentru Ucraina. Aceasta deoarece războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei este cea mai mare ameninţare la adresa securităţii, din ultimele decenii.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat anterior sosirea tancurilor Abrams în Ucraina. În total, SUA au anunţat livrarea a 31 de tancuri de luptă Ucrainei.
Război în Ucraina, ziua 582. Cehia se dotează cu avioane F-35
Război în Ucraina, ziua 582. Cehia va achiziționa 24 de avioane de război moderne, F-35, de producție americană. Premierul Petr Fiala a anunțat că primele avioane vor ajunge în Ccehia peste cinci ani, în 2031, Însă vor fi gata în anul 2029, când piloții cehi vor începe și antrenamentele în Statele Unite. Până în 2035, armata cehă se va dota cu 24 de astfel de aparate de luptă. Ministrul Apărării, Jana Cernochova, a declarat că preţul total al tranzacţiei se ridică la 150 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de dolari). Restul sumei va fi alocată pentru achiziţionarea de combustibil, astfel că banii vor rămâne la bugetul de stat ceh, a adăugat ea.
„Vom plăti circa 106 miliarde de coroane pentru avioane, muniţii, simulatoare, antrenament şi alte elemente până în 2034”, a declarat Cernochova.
Şeful guvernului ceh a afirmat că finanţarea pentru F-35 este asigurată după decizia guvernului de a aloca pentru apărare 2% din bugetul de stat. Este angajamentul pe care și l-au asumat toți membrii NATO.
„Este important să ne consolidăm legăturile cu aliaţii NATO. Cu acest demers, le spunem că luăm în serios apărarea ţării noastre şi că pot conta pe noi”, a adăugat premierul ceh.
Armata cehă foloseşte în prezent avioane de luptă Gripen de fabricaţie suedeză, al căror contact de închiriere va expira în 2027.
Ucraina golește închisorile ca să facă loc prizonierilor ruși
Volodimir Zelenski a semnat o lege privind introducerea unui nou tip de pedeapsă penală în Ucraina. Este vorba despre supravegherea prin probațiune care se va aplica infractorilor care nu prezintă un pericol deosebit. Potrivit șefului Comisiei Radei Supreme pentru aplicarea legii, Serghei Ionușas, pedeapsa constă în limitarea drepturilor și libertăților persoanei condamnate. Acestea sunt definite de lege și stabilite de verdictul instanței de judecată.
În nota explicativă a legii, deputații au precizat că aceste modificări sunt necesare pentru a optimiza centrele de arest preventiv și de a crește numărul de locuri. Kievul are nevoie de mai multe locuri de detenție pentru reținerea prizonierilor de război.
Există însă o condiție în dreptul penal internațional ca prizonierii de război să nu fie ținuți împreună cu condamnații.
Supravegherea există în multe țări ale lumii. În țările scandinave, condamnații supravegheați prin probațiune sunt trimiși să lucreze pe nave de pescuit. În astfel de condiții, persoanele care execută o pedeapsă pot câștiga bani, pot comunica cu societatea și, în același timp, pot fi parțial izolate.
Cea mai mare bursă de criptomonede se retrage din Rusia
Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a anunțat că se retrage din Rusia. Reprezentanții companiei au anunțat că-și vor vinde activitatea către o bursă nou înființată, CommEX. Este parte a unei tendințe tot mai mari de retragere a companiilor de la Moscova pe fondul conflictului din Ucraina, relatează Sky News.
Termenii financiari ai tranzacției nu au fost dezvăluiți. Binance a precizat că nu va primi nicio cotă de venit în curs de desfășurare ca urmare a vânzării. De asemenea, nu va păstra opțiunea de a răscumpăra acțiuni în cadrul afacerii.
„Pe măsură ce privim spre viitor, recunoaștem că operarea în Rusia nu este compatibilă cu strategia de conformitate a Binance”, a declarat Noah Perlman, directorul de conformitate.
Acesta a evitat să facă referire la războiul din Ucraina, pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială”.