Război total între Suceava și Rădăuți. Miza este de zeci de milioane de euro

Război total între Suceava și Rădăuți. Miza este de zeci de milioane de euro

La prezentarea candidaţilor PNL Suceava, primarul Sucevei, Ion Lungu, a ameninţat pe un ton ridicat municipiul Rădăuţi.

Este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când un politician sucevean îndrăzneşte să se răţoiască la Rădăuţi, fără să primească o replică pe măsură, comentează „Săptămânalul de Rădăuți”.

Subiectul care l-a iritat vizibil pe primarul Sucevei, Ion Lungu, este posibilitatea organizării în Rădăuţi a unui referendum privind retragerea municipiului din Asociaţia Judeţeană de Apă şi Canal Suceava (AJACS) şi, implicit, renunţarea la serviciile oferite de ACET Suceava, societate unde Primăria Suceava este acţionar majoritar, relatează aceeași sursă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a încercat să explice că această asociere poate fi folositoare Rădăuţilor, care printr-un proiect european ar putea obţine 20 de milioane de euro, cu care să extindă şi reţeaua de apă şi canalizare din zona de nord a municipiului, unde acum sunt mari probleme, pe care Primăria pare a nu le putea rezolva.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iritat, Ion Lungu a cerut microfonul şi a ameninţat Rădăuţiul că va plăti 20 de milioane de euro, dacă vrea să iasă din AJACS.

„Ca vicepreşedinte al acestei asociaţii de apă, vreau să vă spun că da, poate să iasă Rădăuţiul şi nu numai, c-au mai fost discuţii de genul ăsta şi cu alţii, cu condiţia să dea înapoi 20 de milioane de euro la Uniunea Europeană. Deci întâi dau înapoi cele 20 de milioane de euro la Uniunea Europeană, după care pot să iasă”, a spus, aproape ţipând, Ion Lungu, potrivit „Săptămânalul de Rădăuți”, care explică:

Gestul cel puţin nepoliticos al primarului de Suceava uimeşte pentru că niciun politician, mai ales unul cu experienţa vastă pe care o are Ion Lungu în administraţie, nu poate condiţiona dreptul unei localităţi de a dispune, prin referendum, de soarta resurselor sale.

Faptul că nu a tăcut într-un moment în care trebuia să o facă, demonstrează că eşecul pe care l-a avut la Rădăuţi, când a fost concediat la câteva zile după ce a fost angajat manager la o fabrică de tricotaje (cunoscătorii ştiu de ce!), încă îl mai afectează.

Mai mult, prin tupeu şi argumente care n-ar putea fi crezute nici la Prelipca, Ion Lungu reaminteşte Rădăuţilor rolul de vasal pe care îl are în faţa Sucevei, rol pe care politicienii rădăuţeni par să-l fi acceptat de vreo trei mandate.

De altfel, până acum niciun politician din Rădăuţi, de la PNL sau din alt partid, nu a amendat grosolănia primarului Lungu, întărind astfel presupunerea că cei mai mulţi dintre ei nu-şi doresc altceva decât să fie acceptaţi ca vasali de mai marii politicii sucevene.