Evenimentul Zilei > International > Război TOTAL în familia Le Pen între TATĂ și FIICĂ
Război TOTAL în familia Le Pen între TATĂ și FIICĂ

Război TOTAL în familia Le Pen între TATĂ și FIICĂ

Într-un comunicat, Marine Le Pen a anunțat miercuri că „se va opune” candidaturii tatălui său în regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur în alegerile regionale care vor avea loc în decembrie. Jean-Marie Le Pen a reacționat dur.

Scandalul în familie a început săptămâna trecută, când bătrânul Le Pen a declarat despre camerele de gazare, într-o emisiune televizată, că ar fi „un detaliu al istoriei”.

El relua astfel o declarație din 1987, care i-a atras condamnarea penală pentru „banalizarea crimelor împotriva umanității” și „consimțământ la atrocități”. Iată ce spusese acum 28 de ani, în 1987:

„Nu spun despre camerele de gazare că n-au existat. Nu le-am văzut cu ochii mei. Însă cred că sunt un detaliu în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial.”

Săptămâna trecută, întrebat dacă își menține afirmațiile, Le Pen a spus:

„Ce am zis corespunde gândirii mele: camerele de gazare sunt un detaliu al istoriei, dacă nu admitem că războiul a fost un detaliu al camerelor de gazare. Îmi mențin aceste vorbe pentru că sunt convins că acesta este adevărul și nu ar trebui să șocheze pe nimeni.”

Apoi, Jean-Marie Le Pen a adăugat:

„A fost aranjată această afacere împotriva mea, introducându-se o suspiciune de antisemitism, în vreme ce eu desfid pe oricine să citeze când am spus vreodată o propoziție antisemită.”

Imediat, Marine Le Pen, președinta Frontului și-a manifestat dezacordul cu afirmațiile tatălui ei:

„Asta spune el. Este o polemică artificială și suntem în fața unei stratageme. Evident, sunt în profund dezacord cu asta. Am spus-o de nenumărate ori.”

Pentru ca apoi să afirme că între tată și fiică a intervenit o ruptură politică:

„Fiecare poate spune ceea ce crede, însă Frontul Național are totuși o linie, care este dictată de președinta lui. Jean-Marie Le Pen a vorbit în numele lui. Aceste divergențe dintre noi durează de treizeci de ani, și toată lumea știe că nu le accept.”

După acest clinci, a venit miercuri comunicatul în care Marine Le Pen se va opune candidaturii tatălui său:

„Jean-Marie Le Pen pare să fi intrat într-o veritabilă spirală, între strategia pământului pârjolit și sinuciderea politică.”

Lidera FN afirmă că l-a informat pe tatăl ei că la Biroul Politic din 17 aprilie, când vor trebui votate listele de candidați, ea nu va fi de acord cu candidatura acestuia și că va lua măsuri împotriva lui.

„Statutul lui de Președinte de Onoare nu îl autorizează să ia ostatic Frontul Național. Cu profundă tristețe mă văd nevoită să convoc un birou executiv pentru a stabili mijloacele de a proteja cel mai bine interesele politice ale FN.”

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.