Război. România l-a declarat pe 22 iunie - Trupele au trecut rapid Prutul

Război. România l-a declarat pe 22 iunie - Trupele au trecut rapid Prutul

Război declarat de România pe 22 iunie. Astăzi se împlinesc 78 de ani de la ziua în care România a intrat în cel de-al Doilea Război Mondial.

După o perioadă de neutralitate, în care Regatul României a permis evacuarea forţelor poloneze spre Egiptul britanic şi a pierdut mai multe teritorii în faţa aliaţilor Germaniei naziste, respectiv URSS, Ungaria şi Bulgaria, România îşi schimbă alianţele sub conducerea lui Ion Antonescu. Ţara noastră trece de parte Axei şi intră în război pe 22 iunie 1941, în încercarea de a recupera Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţei, teritorii pierdute în faţa URSS-ului.

În data de 22 iunie 1941, România intra în Cel de-al Doilea Război Mondial. Armata română declanșa ofensiva contra Uniunii Sovietice, pentru a recupera Basarabia și Bucovina de Nord, teritoriile românești cotropite de ruși cu un an mai devreme. Ofensiva armatei române a fost coordonată cu cea declanșată de armata germană în cadrul Operațiunii Barbarossa.

ORDIN CĂTRE ARMATĂ

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ostaşi,

V-am făgăduit din prima zi a noii Domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă; să şterg pata de dezonoare din cartea Neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri.

Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a Bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna. Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!

Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.

Ostaşi,

Plecaţi azi pe drumul biruinţelor lui Ştefan cel Mare ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor. Înainte. Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aci straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc.

Ostaşi,

Înainte. Să luptaţi pentru gloria Neamului. Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri. Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul ţintă la Dumnezeu.

Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.

Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru.

Ostaşi,

Izbânda va fi a noastră. La luptă.

Cu Dumnezeu înainte!

General Ion Antonescu, 22 iunie 1941”

Decizia intrării României în Cel de-al Doilea Război Mondial i-a aparținut integral mareșalului Ion Antonescu. Acesta devenise, din toamna anului 1940, conducătorul absolut al României cu promisiunea că va reface statul român, ale cărui temelii fuseseră zguduite de regimul autoritar instituit de Regele Carol al II-lea și de cedările teritoriale din anul 1940, când România pierduse Basarabia, Bucovina de Nord, Ținutul Herța, Transilvania de Nord și Cadrilaterul.

Regele Mihai I și Regina Mamă Elena au aflat de la BBC despre intrarea României în război. La început, acest război a avut parte de un sprijin aproape unanim, deoarece românii doreau recuperarea teritoriilor cotropite de Rusia Sovietică. Ofensiva românească a avut succes, iar în vara anului 1941 armata română eliberase în întregime pământul românesc. Liderii Opoziției democratice i-au cerut lui Ion Antonescu să oprească ofensiva românească la Nistru, însă mareșalulâa refuzat.

Ion Antonescu a decis ca militarii români să înainteze spre Est, alături de trupele germane, finlandeze, italiene, spaniole, maghiare și slovace care luptau contra sovieticilor. Generalul spera că, dacă armata română va lupta bine în Est, îl va convinge pe Adolf Hitler să retrocedeze României teritoriile pierdute în Vest, în favoarea Ungariei.

Decizia continuării războiului dincolo de Nistru a fost luată de Ion Antonescu fără ca România să fi încheiat formal un tratat de alianță cu Germania.

După trei ani şi două luni, armata sovietică activează deja în nordul Moldovei, iar Regele Mihai cere înlăturarea mareşalului Antonescu, în cazul în care acesta ar fi refuzat să semneze un armistiţiu cu Naţiunile Unite. Pentru că Antonescu refuză, regele îi cere arestarea, iar România trece de partea Aliaţilor. Principalele campanii ale României în cel de-al Doilea Război Mondial au fost cele de eliberare a Basarabiei şi a Bucovinei şi de eliberare a Transilvaniei. Prima a fost pierdută, cea de-a doua câştigată.