Război PSD-PNL pe mita „Prințului Pădurii” Deputatul Adam, despre șpaga de 2,5 milioane de euro a lui Chiuariu: „Excepțional!”

Război PSD-PNL pe mita „Prințului Pădurii” Deputatul Adam, despre șpaga de 2,5 milioane de euro a lui Chiuariu: „Excepțional!”

Fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, cel mai recent nume de politician care a fost pus sub acuzare în dosarul „Jaf în codrii României”. „Evenimentul zilei” dezvăluie noi detalii din acest caz, în care prejudiciul este evaluat la circa 300 de milioane de euro, și în care sunt implicați magistrați, înalți funcționari și parlamentari.

Ancheta procurorilor DNA în cazul „Jaf în codrii României” dezvăluie că prințul Gheorghe Paltin-Sturdza a apelat, în 2013, la două grupări politice diferite, PSD și PNL, pentru sprijin în punerea în posesie a 43.227 hectare de pădure. Anterior, prințul obținuse o sentință de retrocedare, cu sprijinul deputatului Ioan Adam, care a dat șpagă unui judecător.

Potrivit actelor din dosar, Paltin-Sturdza a apelat la „cunoștințele” senatorului Tudor Chiuariu (PNL)- fost ministru al Justiției. Șpaga, potrivit DNA: 2,5 milioane de euro, din care 2 milioane de euro onorariu avocațial fix și 500.000 de euro onorariu de succes la data predării titlurilor de proprietate. Chiuariu era atunci șeful Comisiei Juridice din Senat.

Discuția cu Crin

Ne puteți urmări și pe Google News

Atunci când au văzut că parlamentarul PNL nu avea îndeajuns de multă influență, la administrația locală, la sugestia deputatului Ioan Adam (PSD), prințul a schimbat direcția. Paltin-Sturdza a apelat la Viorel Hrebenciuc(carte de vizita foto) (PSD). Șpaga, potrivit DNA: 12.000 de hectare de pădure. Hrebenciuc era șeful grupului PSD din Camera Deputaților.

Potrivit interceptărilor, deputații PSD ridiculizau tabăra PNL și încercările lui Chiuariu. Adam aprecia, în interceptările ambientale, că onorariul fix de 2 milioane de euro a lui Chiuariu era unul „excepțional”. Potrivit datelor DNA, fostul ministru al Justiției a fost angrenat în această rețea de doi afaceriști: Ioan Gheorghe Varga și Daniel Constantin Călugăr. Motivul: era membru marcant al PNL și coleg de partid cu prefectul județului Bacău din acea perioadă, Claudiu-Octavian Șerban. În plus, Varga s-a lăudat într-o întâlnire din martie 2013, la Hotel Decebal din Bacău, că are discuții cu Crin Antonescu- președinte al PNL în acel moment, și cu un ministru liberal.

„Du-te la liberali!”

Într-o discuție dintre Adam și iubita lui Paltin-Sturdza, Gabriela-Rodica Zaharia, reiese că prințul a avut mai multe întâlniri cu deputatul Lucian- Manuel Ciubotaru, după care cu prefectul Octavian- Claudiu Șerban, ambii membri PNL, discuțiile fiind intermediate de o persoană pe nume „Voicu”. „Aveam planșele și ne uitam și i-am zis: «Băi, du-te la liberali de-ai tăi, primari sau PSD! Chiar dacă sunt PSD dă-i în p … mă’sii, dacă te apropii de ei»”, spunea Adam.

Pe data de 13 iunie 2013, Paltin- Sturdza a avut o întâlnire cu Hrebenciuc și Chiuariu și a notat în agendă că „s-a căzut la o înțelegere”. DNA arată că Hrebenciuc l-a convins pe Chiuariu să nu se mai implice în chestiunea pădurilor. Pe 24 iunie 2013, Paltin-Sturdza s-a întâlnit la Brașov cu Andrei și Viorel Hrebenciuc, unde au discutat despre răsplată. Atunci, Andrei i-a dat prințului, cadou, o carte.

„Hrebe, forța finală”

Potrivit DNA, două argumente au înclinat balanţa în favoarea alegerii lui Hrebenciuc: relațiile excelente pe care le avea în Moldova și faptul că putea influența șefii de la Romsilva, prin intermediul senatorului Ilie Sârbu (PSD). Unul dintre directorii locali care trebuia manevraţi era Viorel Ghelasă, şeful Directiei Silvice și vicepreședinte PSD Bacău. „Și ăștia toți spun că, la Ghelasă, forța finală e Hrebenciuc”, explica Adam. La rândul său, Hrebenciuc a confimat acest lucru: „Prefectul semnează tot ce-i dă Ghelasă, ca să știți... Niciodată nu promit ce nu pot face, niciodată”.

„Vezi că e țigănie, e Chiuariu”

În discuțiile ambientale, Hrebenciuc discuta cu Adam și Paltin-Sturdza despre rolul lui Chiuariu

Hrebenciuc: Venea Chiuariu la mine acasă, la Slănic- Moldova, dar eu nu l-am întrebat ce caută acolo. Hă, hă... Păi da’ e, era cu primarul, n-aveam nicio problemă cu el. Ca acuma eu să-mi dau seama că ei de fapt umblau pentru... Varga avea de dumneavoastră ... ăăă... hârtie, și eu nu mai înțelegeam nimica.

Sturdza: Dar au încheiat raporturile.

Hrebenciuc: Adam îmi spunea că e o chestie, Va... îl văd pe Chiuariu în partea aialaltă. Bă, ce-i aicia? Că i-am și spus, vezi că e Chiuariu.

Adam: Nu. S-a încheiat...

Sturdza: I-am zis mă.... vezi că e țigănie, e Chiuariu, ce-i cu aia, ce-i cu aia, că nu mai înțelegeam.

Adam: Eu ți-am spus.

„Vizita la Primar”

În discuțiile ambientale, s-a discutat despre vizita lui Chiuariu la Andrei Șerban (PSD), primarul din Slănic -Moldova.

Hrebenciuc: Da, da’ corect. Păi, și cu Varga, l-am descoperit, l-am sunat, zic, mă, vezi că-i Varga cu Chiuariu, lămurește-te ce-i acolo, că nu mai înțeleg nimic.

Sturdza: A venit Chiuariu la dumneavoastră ?

Hrebenciuc: La mine nu, s-a dus la... Slănic.

Adam: Nu, nu, nu, Varga, Varga, Varga.

Hrebenciuc: Da’ eu l-am văzut la Slănic, da’ nu l-am întrebat ce cauți tu aicea.

Adam: La cine, la... ?

Hrebenciuc: La primar, a fost de vreo două trei ori acolo la Slănic și Adi îl caza, că, na, totuși, sunt coleg...

Sturdza: Adi, fiind cine ?

Hrebenciuc: Primaru’.

Adam: Primaru’, mă, de la Slănic, omu’...

Sturdza: Așa, știu.

Hrebenciuc: Și eu îl vedeam, stăteam de vorbă cu el, da’ vorbeam de ăstea.. de alte chestiuni, nu l-am întrebat, nu mă gândeam că are vreo treabă specială...

Limbaj codifi cat: „Bota”, „Ciuboțică” sau „Ciubotă”

Adam îl sfătuia pe Paltin- Sturdza să-l numească „Bota” pe deputatul liberal - Lucian Manuel Ciubotaru, pe care voiau să-l atragă în demersurile pe lângă prefect.

Adam: Ai vorbit cu …te-a sunat Ciubotă (nota DNA: Deputatul PNL de Bacău- Lucian Manuel Ciubotaru)? Sturdza: Nu.

Adam: Bota, să-i zicem Bota... deci nu… nu a venit, înseamnă că nu i-a asigurat. Fii atent ce mi-a zis că vor să-ţi spun ţie întâi! Să ştim o chestie… că nu ştie exact lupta de putere acolo… şi mi-a zis: „Băi, putem avea încredere în firma acestuia?”.

Sturdza: Cine a spus?

Adam: Ciubotaru.

Sturdza: Da?

Adam: Păi, m-a întrebat şi am spus: „Bă, tu trebuie să îmi garantezi că dacă firma aia, cu 500… pe hectar…”.

Sturdza:..aha..

Adam: … poate să aibă el încredere în ea… şi am zis: „Băi…”.

Studza: … păi, el l-a adus…

Adam: ... păi nu, că el a zis: „Bă, că trebuie să verificăm...”. Tu te referi la ălea ... care cu 500 pe hectar, da?

Sturdza: Da, adică vrei să spui că …ă…Ciuboţică….ă..?

Adam: Ciuboţică mi-a zis: „Bă, zice, oare putem avea încredere?

Sturdza: Păi da, el a ajuns la mine prin omul meu, nu?

Adam: Că a zis că tu te-ai supărat la Bucureşti, că nu era … (şoptit) cu prefectul... şi am zis: „Bă, era normal, că doar s-a săturat şi ăsta de minciuni…”.