Evenimentul Zilei > Justitie > UPDATE! Război la vârful Justiției! Lia Savonea trimite Inspecția Judiciară peste Cristina Tarcea
UPDATE! Război la vârful Justiției! Lia Savonea trimite Inspecția Judiciară peste Cristina Tarcea

UPDATE! Război la vârful Justiției! Lia Savonea trimite Inspecția Judiciară peste Cristina Tarcea

UPDATE / Cristina Tarcea o contrazice pe Lia Savonea, după ce președinta CSM a declarat că va sesiza Inspecția Judiciară pentru a efectua o anchetă la nivelul conducerii ICCJ, a cărei președintă este chiar Tarcea. Aceasta din urmă nu recunoaște decizia Curții Constituționale în privința completurilor de cinci judecători și susține că însăși Inspecția Judiciară a luat în ultime vreme o decizie abuzivă împotriva sa, lucru confirmat chiar de către CSM.

Doamna Savonea are încredere în opiniile juridice ale domnilor Stan și Deliorga. Eu am încredere în experiența în drept a judecătorilor Morar și Pivniceru. Cât despre Inspecția Judiciară, tocmai CSM a constatat recent o acțiune disciplinară lovită de nulitate absolută față de mine, adică abuzivă”, a spus Tarcea la Digi24.

Cristina Tarcea a indicat, fără să se ferească, motivele pentru care consideră că șefa CSM și-ar dori să „decapiteze” conducerea Înaltei Curți. „Doamna Savonea tânjește de mult la revocarea conducerii ICCJ pentru a numi în loc persoane mai puțin predispuse la independență față de dânsa. Realitatea este că până în septembrie am drept de vot în CSM, vot pe care nu-l poate controla și de care vrea să scape”, a conchis președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Știre inițială:

Lia Savonea a declarat, vineri, că va convoca Secția pentru judecători a CSM, instituție pe care o conduce, pentru a clarifica situația completurilor de cinci judecători de la ÎCCJ, după ce Curtea Constituțională a decis miercuri că procedura a fost nelegală. Președinta CSM a nominalizat însă responsabilii – președintele și vicepreședintele ÎCCJ – dar susține că asta se va decide în urma unei anchete a Inspecției Judiciare.

Cred că Secția pentru judecători are responsabilitate pentru felul în care funcționează justiția în România. În data de 3 iulie, CCR a constat existența unui conflict de natură juridică constituțională generat de refuzul Înaltei Curți de a aplica, pe o durată mare de timp a dispozițiilor legale privind constituirea completurilor specializate în materie de corupție în primă instanță.

Având în vedere implicațiile deciziei, care va avea drept consecință prelungirea duratei procedurilor în materie penală cu toate consecințele. În calitate de președinte al CSM, voi convoca Secția pentru judecători în vederea analizării responsabilității conducerii instanței supreme. Cel mai probabil, în urma unui control făcut prin Inspecția Judiciară, cu privire la care Secția va decide”, a explicat Lia Savonea, conform Agerpres.

Aceasta a discutat și despre situația de la Înalta Curte de Casație și Justiție și a spus clar că standardele la care instituția trebuie să le respecte pentru a se menține la nivelul cel mai înalt în Justiția românească.

Înalta Curte de Casație și Justiție este situată, constituțional și legal, în vârful ierarhiei instanțelor judecătorești din România. Este al doilea conflict de natură constituțională, efect al nerespectării dispozițiilor legii de către conducerea acesteia, cu efecte asupra drepturilor părților la un proces echitabil. Conduita managerială a Instanței supreme trebuie să aibă un grad de exigentă și rigoare la un standard ridicat. În orice caz, nu mai scăzut decât în cazul tribunalelor sau curților de apel din România”, a detaliat Savonea.

Președinta CSM a nominalizat și cine sunt responsabilii, conform legii, în cazul completurilor, cel în care CCR a dat verdictul de miercuri: „Potrivit articolului 19 alineatul 3 din Legea 304/2004, responsabilitatea formulării propunerii de constituire a completurilor specializate revenea președintelui Instanței supreme sau vicepreședintelui care a coordonat activitatea în materie penală”.

În încheiere, Lia Savonea s-a referit și la declarațiile lui Petre Lăzăroiu, fostul judecător CCR ce a oferit mai multe detalii incendiare ca urmare a deciziei de miercuri. Aceasta a spus că Inspecția Judiciară a fost sesizată și va trebui să dea un răspuns. „M-am autosesizat față de declarațiile lui Petre Lăzăroiu și am sesizat Inspecția Judiciară”, a dezvăluit Savonea.

 

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: