Live Text. Război în Israel, ziua 2. Israel atacă în Gaza. Continuă căutarea teroriștilor în sudul țării

iron Dome / Sursa Foto: Arhiva EVZ

Război în Israel, ziua 2. Atacul lansat de teroriștii Hamas asupra sudului Israelului, la 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur, tot în zi de sărbătoare, adică Șabat și Simchat Torah, pare să fi luat prin surprindere apărare israeliană. Au fost uciși peste 300 de oameni, circa 1600 sunt răniți, și zeci de israelieni sunt încă prizonierii Hamas. Armata israeliană, IDF, a început atacurile aeriene în Fâșia Gaza, iar teroriștii Hamas, susținuți pe față de Iran, și cărora vor să li se alăture allte organizații teroriste silamiste, precum Hezbollah din Liban și talibanii din Afganistan, lansează noi amenințări și cheamă la Jihad pentru cucerirea Ierusalimului.

Update 6 - Război în Israel. Atacuri în Gaza. Continuă căutarea teroriștilor în sudul țării

Zeci de avioane de război au atacat, în ultimele ore, în trei runde, aproximativ 120 de ținte în jurul Beit Hanoun din Fâșia Gaza.

Un purtător de cuvânt al IDF a spus că zeci de tone de bombe au fost aruncate în atac.

Cartierul Beit Hanoun este folosit ca un cuib terorist pentru Hamas și de acolo se desfășoară multe activități împotriva Israelului, de asemenea, ca parte a luptei din ultimele zile. Acesta este un pas semnificativ în valul de atacuri ca parte a dezvoltării. a campaniei”, a anunțat IDF.

În același timp, un tunel terorist operațional utilizat de Hamas a fost atacat, sub o clădire cu mai multe etaje în nordul orașului Gaza.

O moschee este situată în apropierea tunelului, ceea ce demonstrează încă o dată că Hamas exploatează locurile sfinte și populația civilă pentru a promova terorismul”, au mai spus reprezentanții IDF.

Lupte și căutări în sudul țării

Purtătorul de cuvânt al IDF, generalul de brigadă Daniel Hagari, a spus într-o declarație că, „în ultimele ore, forțele noastre din zona de frontieră din Gaza lucrează pentru a proteja rezidenții și a epura teroriști. Există încă inamici în zonă, dintre care unii au fost uciși, dar unii dintre ei încă se plimbă prin jur”.

De asemenea, locuitorii din kibbutzul Mefalsim și din Sderot, de la granița cu Gaza, au fost rugați să nu-și părăsească locuințele până la noi ordine. Iar în kibbutz Zikim s-a detectat o mișcare suspectă, în sudul comunității. Problema este în curs de rezolvare de către forțele IDF. dar, și aici, locuitorii trebuie să rămână în interior, până la o nouă notificare.

La fel, locuitorii din Sderot au primit ordin să se închidă în case, pentru că există încă riscul de infiltrare teroristă. Municipalitatea le-a cerut locuitorilor să rămână în apropierea zonelor protejate și să nu iasă pentru niciun fel. scop. „Vă rugăm să încuiați ușile și ferestrele și să continuați să respectați instrucțiunile”, a fost apelul municipalității.

IDF luptă împotriva Hamas, contra actelor sale odioase. Știu că ultima zi a fost grea și prețul este îngrozitor. Ne concentrăm pe soluționarea situației. Unii dintre oamenii noștri sunt în mâinile inamicului și, prin urmare, este război. Ne ​​așteptăm la zile lungi și complexe de luptă. Fiecare va face tot posibilul în zona lui de luptă și vom continua să atacăm Gaza, în special locurile de unde vin atacurile Hamas”, a spus Șeful Statului Major al Forțelor de Apărare Israelului Herzi Halevi.

Update 5 - Ministrul Transporturilor cere companiilor aeriene să nu scumpească biletele

Ministrul Turismului, Haim Katz, a făcut apel la companiile aeriene care operează în Israel - străine și israeliene - să continue operațiunile regulate, la prețuri corecte, și să dea dovadă de flexibilitate în schimbările de zbor.

„Vă rog să luați în considerare politica de colectare a taxelor de schimbare și anulare a biletelor de avion”, a spus Katz.

„Clienții dvs. se așteaptă la acest lucru, la fel și guvernul israelian. Israelul se așteaptă ca companiile aeriene să continue să opereze zboruri către și dinspre Israel. Vom preciza că aeroportul național (Aeroportul Ben-Gurion) și Aeroportul Ramon continuă să funcționeze ca normal și sunt pregătiți să primească zboruri”.

Update 4 - Israelul se pregătește de o ripostă pe scară largă

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut, duminică discuţii cu cancelarul german Olaf Scholz, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu premierul italian Giorgia Meloni şi cu premierul britanic Rishi Sunak, anunță un comunicat al biroului premierului.

Potrivit acestuia, „liderii şi-au exprimat sprijinul neclintit pentru dreptul Israelului la autoapărare, în funcţie de necesităţi”.

Convorbirile au avut loc după o reuniune a Cabinetului de Securitate, care a votat trecerea oficială a ţării în stare de război, ceea ce înseamnă că poate desfăşura „activităţi militare semnificative”.

De asemenea, Netanyahu a vorbit, pentru a doua oară de la lansarea atacurilor teroriștilor Hamas, cu președintele american Joe Biden. Liderul de la Casa Albă și-a reafirmat sprijinul fără rezerve pentru Israel.

Update 3 - Război în Israel. Tineri scăpați prin minune de furia Hamas

Un grup de 30 de tineri israelieni, care au participat la un concert rave în deșert, în weekend, au scăpat ascunzându-se atunci când teroriștii au început atacurile.

Ei s-au ascuns mai bine de 24 de ore, la Netivot, și fuseseră dați dispăruți. Faptul că au supraviețuit atacului s-a aflat abia când zona a fost securizată de armata israeliană, iar tinerii și-au părăsit ascunzătoarea.

IDF evacuează populația de lângă granița cu Gaza

IDF a început, duminică, să-i evacueze pe rezidenții comunităților aflate de-a lungul graniței cu Gaza, astfel încât armata să poată efectua căutări ample pentru a detecta echipele teroriste care s-ar putea ascunde încă în Israel.

Locuitorii din Urim, Be'eri, Nahal Oz, Nativ Ha'asara și Zikim au fost rugați să plece de reprezentanții IDF.

Israelul, în stare de război

Premierul Beniamin Netanyahu a declarat starea de război în toată țara, după reuniunea Consiliului de Securitate al țării.

Iar Ministerul de Externe israelian a anunțat, duminică, că a plasat toate misiunile diplomatice israeliene din întreaga lume în stare de alertă maximă.

De asemenea, diplomații au primit instrucțiuni să se adăpostească acasă, dacă nu li se acordă permisiunea specială din partea oficialilor de securitate.

Și miniștrii israelieni trebuie să ia măsuri sporite de precauție. Oficialii au fost instruiți să evite vizitele în sudul Israelului până când nu li se spune altfel, din motive de securitate.

De asemenea, li s-a cerut să evite drumurile care sunt predispuse la atacuri și orașele sau satele arabe.

În plus, școlile din Israel vor rămâne închise cel puțin până marți, a declarat duminică Comandamentul Frontului Intern.

Update 2 - Peste 600 de morți și peste 2.000 de răniți

Peste 600 de israelieni au fost uciși de la începutul atacurilor grupării teroriste Hamas, de sâmbătă dimineața, potrivit estimărilor oficialile. Ministerul Sănătății a actualizat și numărul răniților la 2.048, dintre care aproape 350 în stare critică sau gravă.

Update - Lupte în sud, cu Hamas, și în nord, cu Hezbollah

Premierul Beniamin Netanyahu a organizat, duminică, noi consultări de securitate cu ministrul Apărării Yoav Gallant și cu înalți oficiali de securitate, la Ministerul Apărării din Tel Aviv, a declarat un reprezentant al biroul său.

Pe front, forțele IDF au fost angajate într-o luptă cu cel puțin 10 teroriști Hamas în Kfar Aza, o comunitate de la granița israeliană cu Gaza. Schimburi de focuri au loc și în cel puțin alte două locuri din sudul Israelului.

Iar presa din Liban a anunțat, duminică, un al doilea schimb de focuri transfrontalier între militanții grupării teroriste Hezbollah și IDF, după cel de la primele ore ale dimineții. Hezbollah a încercat să reconstruiască o structură improvizată în zona disputată Har Dov, cunoscută sub numele de fermele Sheba.

Populația, evacuată din zonele de conflict

Totodată, armata israeliană urmărește să evacueze toți civilii din comunitățile din apropierea graniței cu Fâșia Gaza, a anunțat IDF.

Între timp, trupele cercetează zona pentru a detecta toate echipele teroriste despre care se crede că se ascund încă în Israel.

Purtătorul de cuvânt al armatei a mai spus că aproximativ 500 de ținte Hamas din Gaza au fost supuse atacurilor israeliene.

De asemenea, locuitorii comunităților aflate de-a lungul graniței cu Libanul au fost îndemnați, duminică, să își părăsească locuințele și să își caute adăpost mai la sud. Într-un mesaj al oficialilor guvernului local, locuitorilor li s-a spus să stea departe pentru următoarele 24 până la 48 de ore, pentru siguranța lor.

Război în Israel, ziua 2. Potrivit autorităților israeliene, peste 300 de oameni au fost uciși în atac, circa 1600 sunt răniți, dintre care peste 300 se află în stare gravă. Iar zeci de israelieni, civili și militari, sunt încă prizonierii teroriștilor Hamas.

Un atac-surpriză

Numărul rachetelor trase din Fâșia Gaza a depășit 3.000, în cursul zilei de sâmbătă. Mai multe localități din zona graniței dintre Israel și Gaza au fost ocupate de Hamas, iar teroriștii au deschis focul contra civililor, pe străzi. În cursul după-amiezii, islamiștii au defilat cu cadavrele siraelienilor prin Fâșia Gaza, în aplauzele și uralele civililor.

Armata israeliană (IDF) s-a repliat destul de greu, având în vedere că era zi de dublă sărbătoare, iar serviciile secrete nu au alertat la timp sistemul de apărare. Au urmat atacuri aeriene de amploare în Gaza, dar deocamdată fără vreun succes notabil. Câteva dintre localitățile și obiectivele ocupate de Hamas au fost eliberate, dar situația este încă dificilă.

Război în Israel. Cine susține Hamas

Reacțiile internaționale la acest atac sunt extrem de împărțite. Țările care îi susțin pe teroriștii Hamas, precum Iran, Irak, Kuweit, dar și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, au salutat atacul teroriștilor. Țările arabe cu care Israelul și-a normalizat relațiile prin așa-numitele acorduri Abraham, au avut un răspuns rezervat, cerând încetarea focului.

Mult mai interesantă este însă poziția altor state, precum Turcia și Rusia, ambele încercând să aibă relații cordiale cu Israelul. Cele două țări au adoptat o poziție similară cu a „pacifiștilor” cu privire la conflictul din Ucraina, cerând o încetare imediată a focului, adică o înghețare a conflictului.

Lor li s-a alăturat Brazilia, apropiată de Rusia și condusă de președintele de extremă stânga Lula da Silva, țară care deține președinția prin rotație a Consiliului de Securitate al ONU și care a cerut o reuniune de urgență a ONU, pentru a fi prevenită o „escaladare”, adică un răspuns militar din partea Israelului la atac.

Război în Israel. Răspunsul reținut al IDF

Strategia armatei israeliene, după atacul-surpriză al teroriștilor Hamas, a fost una destul de incertă. Au existat lovituri aeriene, s-a vorbit despre un atac al avioanele israeliene asupra casei șefului organizației teroriste Hamas din Gaza, Yehya Al-Sinwar, la Khan Younis, o localitate din sudul Fâșiei Gaza.

Marea problemă a IDF este că teroriștii sunt ascunși sau își au bazele în zone rezidențiale, într-o zonă cu densitate foarte mare, precum este toată Fâșia Gaza, iar dacă bombardează acolo, reacțiile internaționale, mai ales ale țărilor islamice și ale stângii radicale sunt extrem de dure față de Israel. Așa că armata lansează, de regulă, avertismente pentru populație să evacueze zonele ce vor fi bombardate.

Au existat însă o mulțime de lupte la sol, pentru recucerirea unor zone ocupate de Hamas. De exemplu, în jurul orei 4 dimineața, polițiștii au anunțat că au preluat controlul deplin al secției de poliție Sderot, după o luptă de aproximativ 20 de ore. În cursul acestei operațiuni au fost neutralizați circa 10 teroriști înarmați.

Forțele au folosit o procedură de „oala sub presiune” care a inclus buldozere, tragerea de rachete lansate de pe umăr și chiar un tanc, care a fost adus la fața locului, după ce teroriștii au deschis focul.

De asemenea, la Ofakim, la granița cu Gaza, ostaticii care au fost ținuți într-o casă au fost salvați, iar teroriștii au fost eliminați de soldații IDF, în urma unui raid în clădire, după negocieri care au durat ore întregi. În total, 10 teroriști au fost uciși în Ofakim, într-un eveniment care a durat aproape o zi și în care au fost uciși și civili. Din partea IDF, trei soldați au fost răniți, doi ușor și unul moderat.

Război în Israel. Teroriștii palestinieni și islamiști continuă atacurile

Noaptea trecută, teroriștii Hamas au atacat cu rachete Tel Avivul. Atacuri masive cu rachete au avut loc și la Ashkelon, lângă Fâșia Gaza.

De asemenea, în nordul țării, armata a reușit să respingă o altă încercare de a pătrunde în Israel din partea celeilalte mișcări teroriste islamiste, Hezbollah.

De asemenea, aviația a lansat câteva atacuri în Liban, în urma unor tiruri de mortiere venite din zona respectivă.