Război în Israel. Prețul petrolului crește. Bursele date peste cap. În ce constau riscurile 

Război în Israel. Prețul petrolului crește. Bursele date peste cap. În ce constau riscurile Petrol. Sursa foto: Pixabay

Război în Israel. Prețul petrolului a crescut, iar acțiunile americane au scăzut duminică seara, după declanșarea conflictului militar din Israel.

Război în Israel. Contractele futures ale burselor din SUA au înregistrat o scădere pe măsură ce războiul declanșat sâmbătă a dus la creșeterea prețului petrolului și la achiziția de titluri de Trezoreie. Deși Israelul nu este un mare producător de petrol, tensiunile crescânde din Orientul Mijlociu, bogat în petrol, i-a speriat pe investitori.

Prețul petrolului crește

Shekel-ul israelian a scăzut inițial la cel mai redus nivel din începutul anului 2015, la 3,9880 per dolar. Ceea ce a determinat Banca Centrală a Israelului să ofere să vândă până la 30 de miliarde de dolari. Această acțiune promptă a ajutat moneda să revină la 3,9050 shekeli/dolar. În timp ce Banca Centrală a mai declarat că va furniza lichiditate pe piețe la nevoie.

„Riscul constă în prețurile mai mari ale petrolului, prăbușirea piețelor de acțiuni și creșterea volatilității susțin dolarul și yenul și subminează monedele de risc. Din cauza restricțiilor deja existente în piețele fizice de petrol în trimestrul patru al anului 2023, o reducere imediată a exporturilor de petrol ale Iranului ar putea duce la creșterea prețului futures Brent peste 100 de dolari pe baril pe termen scurt”, au declarat analiștii de la CBA.

Investitorii se tem că tensiunile prelungite ar putea afecta redresarea economiei globale

În Asia, reacția inițială a investitorilor a fost mixtă luni dimineață. În China continentală, acțiunile au scăzut cu 0,8%, respectiv 0,3%. Între timp, S&P/ASX 200 din Australia a urcat cu 0,5%. Comerțul în Hong Kong a fost suspendat din cauza unui taifun. În timp ce piețele din Japonia și Coreea de Sud au fost închise de sărbători.

Ulei, Burghiu, Petrochimice, Industrie

Sursa foto: Pixabay

Aurul a fost, de asemenea, în cerere, crescând cu 1,1% la 1.852 dolari pe uncie. Pe piețele valutare, yenul a fost principala câștigătoare.

Euro a scăzut cu 0,3% la 157,37 de yeni, în timp ce dolarul a scăzut cu 0,1% la 149,14 yeni. Euro a scăzut și cu 0,3% în fața dolarului, la 1,0552 dolari.

Piața muncii din SUA, efect asupra inflației

Inflația, teama de recesiune economică globală și o corecție a prețurilor care au crescut în ultimele luni, transmit neliniști la nivel mondial. Prognozele medii indică o creștere de 0,3% pentru măsurile de bază. Ceea ce ar trebui să conducă la o scădere ușoară a inflației.

Piețele păreau să creadă că evoluțiile din Orientul Mijlociu ar putea influența decizii ulterioare ale Fed. Şi ar putea grăbi o relaxare a politicii monetare anul viitor.

Futures pentru fondurile Fed implicau acum o șansă de 86% ca dobânzile să rămână neschimbate în noiembrie și aveau prețuite aproximativ 75 de puncte de bază de tăieri pentru 2024.

Dar duminică seara, prețurile petrolului din SUA au crescut cu 4% peste 86 de dolari pe baril. Țițeiul Brent, punctul de referință global, a fost, de asemenea, cu aproximativ 4% mai mare, tranzacționându-se în jur de 88 de dolari pe baril.

Ne puteți urmări și pe Google News