Armata israeliană (IDF) spune că și-a consolidat zona de apărare aeriană, chemând la bază trupele de rezerviști, conform Times of Israel.
Măsura vine după amenințările Iranului de a răspunde la atacurile din Siria, în care a murit Mohammad Reza Zahedi, cel mai înalt oficial al IRGC din Siria, împreună cu adjunctul său, alți cinci ofițeri IRGC și cel puțin un membru al Hezbollah.
Războiul din Israel este departe de a se încheia, deși au fost anunțate negocieri de pace. Consiliul ONU pentru Drepturile Omului va analiza, vineri, un proiect de rezoluție prin care se solicită un embargo asupra armelor asupra Israelului.
Război în Israel, ziua 181. ONU, prima reacție de la debutul războiului din Israel
Dacă proiectul de rezoluție va fi adoptat, ar fi pentru prima dată când organul de vârf al Națiunilor Unite pentru drepturi va lua o poziție cu privire la războiul care se desfășoară în Gaza. ONU condamnă „folosirea de către Israel a armelor explozive cu efecte pe suprafață largă” în zonele populate din Gaza și cere Israelului „să-și mențină responsabilitatea legală de a preveni genocidul, informează Reuters.
Între timp, protestarii israelieni cer Guvernului să facă mai multe eforturi pentru a elibera captivii ținuți de Hamas cu vopsea murdară pe peretele despărțitor dintre galeria vizitatorilor și plen.
Armata israeliană a recunoscut miercuri că a făcut „o greşeală gravă” ucigând şapte lucrători umanitari ai organizaţiei World Central Kitchen (WCK) în timpul unui atac în Fâşia Gaza, informează AFP, preluată de Agerpres. Acest eveniment tragic „a fost o greşeală gravă”, a declarat şeful statului major israelian, generalul Herzi Halevi, într-un mesaj video.
„Este o eroare care a urmat unei identificări greşite noaptea, în timpul unui război, în condiţii foarte complexe. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a subliniat generalul Herzi Halevi, potrivit sursei citate.
Război în Israel. Inteligența artificială, „arma” folosită în Gaza
Surse din serviciile secrete ale Israelului au dat date despre campania de bombardamente a armatei israeliene în Gaza. Israelienii ar fi folosit a folosit o bază de date cu inteligență artificială, despre care nu s-a știut nimic până acum, care la un moment dat a identificat 37.000 de ținte potențiale pe baza legăturilor aparente ale acestora cu Hamas, potrivit unor surse de informații implicate în război, scrie theguardian.com.
Ofițerii de informații israelieni au că au vorbit despre utilizarea sistemului de inteligență artificială, numit Lavender, sursele de informații susțin că oficialii militari israelieni au permis uciderea unui număr mare de civili palestinieni, în special în primele săptămâni și luni ale războiului.