Război în Israel. Votul ONU privind Gaza produce o „ruptură profundă” între Biden și Netanyahu
- Antonia Hendrik
- 27 martie 2024, 20:50
Război în Israel. Ca reacție la votul de luni în Consiliul de Securitate asupra unei rezoluții care cere o „încetare imediată a focului” în enclava palestiniană, Benjamin Netanyahu a anulat brusc vizita planificată săptămâna aceasta la Washington de către o delegație pentru a discuta ofensiva pe care prim-ministrul israelian intenționează să o facă la Rafah.
Președintele american, Joe Biden, l-a „încolţit” pe Bibi, deschizând o breșă profundă cu aliatul său, a rezumat „Middle East Eye” luni, 25 martie, după adoptarea, cu abținerea Statelor Unite, unei rezoluții care cere o "încetare imediată a focului" în Fâșia Gaza.
Război în Israel. Votul ONU privind Gaza produce o „ruptură profundă” între Biden și Netanyahu
„Dl Biden a decis că numai cuvintele tari împotriva Israelului nu sunt suficiente”, comentează BBC. „Decizia SUA a fost remarcată pe scară largă ca un semn al frustrării tot mai mari a domnului Biden față de liderii israelieni, care își continuă campania militară sângeroasă” în enclava palestiniană, explică Al-Jazeera. Washingtonul și-a folosit anterior dreptul de veto de „trei ori pentru a respinge rezoluțiile Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite care vizau instituirea unei încetări a focului în Fâșia Gaza devastată de război”, relatează canalul din Qatar.
În situaţia în care relațiile dintre Statele Unite și Israel sunt din ce în ce mai tensionate, consecințele abținerii americane au fost „imediate„, notează New York Times.
Premierul a anulat la Washington
Benjamin Netanyahu a anulat imediat vizita unei delegații israeliene de rang înalt, care era așteptată la Washington săptămâna aceasta. Joe Biden a solicitat întâlnirile pentru a discuta alternative la ofensiva israeliană planificată în Rafah, orașul din sudul Gazei unde mai mult de un milion de oameni și-au găsit refugiu, „o ofensivă care, potrivit oficialilor americani, ar crea un dezastru umanitar”.
Impactul practic al deciziei premierului israelian ar putea fi limitat, acesta declarând de mai multe ori că şi dacă ar fi de acord să asculte poziția Casei Albe, ofensiva împotriva Rafah va continua. Totuşi, este „o mustrare publică și brutală a celui mai apropiat și mai puternic aliat” al statului israelian, notează ziarul american.
Război în Israel. Benyamin Netanyahu critică decizia SUA
Benyamin Netanyahu a mai denunţat, într-un comunicat de presă, abţinerea Statelor Unite ca fiind „o retragere de la poziţia constantă americană de la începutul războiului„, care „dă Hamas speranţa că presiunea internaţională îi va permite să obţină o încetare a focului fără a elibera ostaticii”.
În timpul unui briefing de presă la Casa Albă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a negat orice schimbare în poziția americană. "Prim-ministrul pare să indice, prin declarații publice, că ne-am schimbat într-un fel sau altul. Nu este cazul”, a asigurat el.
Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook.
„Israelul pe o traiectorie de coliziune cu America”
Război în Israel. „Relațiile dintre Israel și administrația Biden au atins [luni] cel mai prost nivel de la începutul războiului”, estimează Middle East Eye.
Potrivit „Ha'Aretz”, Benjamin Netanyahu este răspunzător pentru „rezultatul dezastruos” la Consiliul de Securitate: ignorând multiplele avertismente de la Washington, el pune Israelul pe o traiectorie de coliziune cu America. Nimeni nu ar trebui să se mire.
"Statele Unite au avertizat în mod repetat Israelul că acest lucru este în plan. Israelul nu a ținut cont de aceste amenințări și astăzi pretinde, cu rea-credință, că este surprins și șocat”.
Benyamin Netanyahu pierde teren în fața Palestinei
Dar „dincolo de retorică și simbolism, apărătorii drepturilor palestinienilor spun că este necesar să se regândească în mod fundamental sprijinul Washingtonului pentru Israel”, avertizează Al-Jazeera.
Război în Israel. Decizia Statelor Unite de a nu se opune cu veto încetării focului marchează „o schimbare”, recunoaște Adam Shapiro, un analist politic citat de canal.
”Cu toate acestea, acest lucru nu împiedică continuarea transferurilor de arme. Și în cele din urmă asta contează cu adevărat”, potrivit courrierinternational.com.