Război în Ucraina, ziua 919. Tactica lui Zelenski pentru a slăbi presiunea Rusiei

Volodimir Zelenski. Sursă foto: X.com

Armata rusă a revendicat cucerirea a două localităţi în regiunile Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, unde forţe ruse continuă să înainteze împotriva trupelor ucrainene, inferioare numeric şi lipsite de putere de foc.

Ministerul rus al Apărării a anunțat cucerirea Mîkolaivka, în regiunea Doneţk, şi Stelmahivka, în regiunea Lugansk, cucerită aproape în înregime de Moscova.

Ministerul nu a precizat unde anume se află Mîkolaivka, însă, potrivit unor experţi militari ucraineni, o localitate cu acest nume a fost cucerită recent de militari ruşi.

Aceasta din urmă se află la aproximativ 15 kilometri de Pokrovsk, un nod logistic important ţintit de mai multe săptămâni de trupe ruse care se apropie de acest oraş şi care au determinat autorităţile locale să ordone la 19 august evacuarea familiilor cu copii din oraş şi împrejurimi.

Război în Ucraina. Tactica lui Zelenski

Situaţia armatei ucrainene este ”extrem de dificilă” în apropiere de Pokrovsk, a recunoscut  preşedintele ucrainean Volodiomir Zelenski.

”Eforturile principale ale Rusiei şi cele mai mari forţe sunt concentrate acolo”, a declarat el.

În pofida unei ofensive-surpriză lansată de Kiev la 6 august în regiunea rusă Kursk, Rusia continuă să câştige terem cu regularitate în regiunea ucraineană Doneşk - care rămâne epicentrul luptelor şi pe care vrea să o cucerească în întregime.

Zelenski a dat asigurări miercuri că ofensiva ucraineană în Rusia permite o scădere a presiunii în estul Ucrainei.

”Trebuie să înţelegem că toată tensiunea pe care am mutat-o în Rusia înseamnă că ea nu mai poate poate îndrepta o presiune suplimentară asupra regiunii noastre Doneţk”, a declarat el.

Prăbușirea unui avion de vânătoare de tip F-16

Avion F-16, în dotarea armatei ucrainene Sursa foto: X

Un pilot ucrainean de top a murit în urma prăbuşirii unui avion de vânătoare de tip F-16 luni, la doar câteva săptămâni după sosirea acestor avioane de fabricaţie americană în Ucraina, declară o sursă militară ucraineană CNN.

Armata ucraineană nu crede că o eroare de pilotare este cauza acestui incident, potrivit sursei citate.

Pilotul Oleksii “Moonfish” Mes a murit în prăbuşirea avionului ”în timp ce respingea cel mai mare atac aerian” al Rusiei în Ucraina, declară sursa citată, Pilotul a fost înmormântat joi, precizează ea.

Prăbuşirea este investigată, iar experţi internaţionali urmează să fie invitaţi să ia parte la anchetă, declară sursa citată.

Moartea pilotului este o lovitură aplicată Ucrainei. Primele avioane de tip F-16 au sosit în această ţară la începutul lui august, iar Moonfish era unul dintre puţinii piloţi formaţi să le piloteze.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţa marţi că Forţele Aeriene ucrainene au folosit avioane de tip F-16 pentru a distruge rachete şi drone lansate de Rusia luni - prima oară când un oficial confirma folosirea unor avioane în luptă.

Speranțele ucrainenilor

Kievul a aşteptat mult timp să primească avioane de tip F-16, iar Zelenski le cere aliaţilor săi din Occident avioane de luptă de la începutul invaziei la scară largă.

Însă, la fel ca în cazul altor echipamente, Occidentul a ezitat şi apoi a acceptat să furnizeze avioane de tip F-16. Olanda şi Danemarca s-au angajat în vara lui 2023 să le livreze, însă Statele Unite au dat undă verde transferului după mai multe săptămâni.

Atunci când au sosit în Ucraina, la începutul verii lui 2024, Zelenski a anunţat că Guvernul său a participat la ”sute de reuniuni de negociere” pentru a obţine avioanele.

Un grup de piloţi ucraineni şi-a început formarea pe avioane de tipF-16 în Statele Unite în toamnă. Moonfish şi alţi piloţi au fost formaţi în şase luni, în pofida faptului că o formarea completă în folosirea acestor avioane poate dura ani de zile.

Ucraina speră ca avioanele de tip F-16 să-i ofere un impuls de care are nevoie. Aceste avioane multirol pot asigura acoperire aeriană trupelor, ataca ţinte terestre, ataca avioane inamice şi intercepta rachete. Înarmat corespunzător, un F-16 poate descuraja bombardiere ruseşti de luptă să se apropie de câmpul de luptă.

Cu toate acestea, aceste avioane nu sunt un panaceu. Ucraina le poate folosi pentru a opri controlul spaţiului aerian al Rusiei, însă unii experţi consideră că capacităţile acestui tip de avion sunt inferioare capacităţilor celor mai moderne avioane de luptă ruseşti, care ar avea toate şansele să învingă într-o bătăle aeriană avioane de tip F-16.