Război în Ucraina, ziua 857. Atac cu rachetă rusească în Dnipro. O persoană ucisă și alte șase rănite

Război în Ucraina, ziua 857. Atac cu rachetă rusească în Dnipro. O persoană ucisă și alte șase răniteRăzboi în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Război în Ucraina, ziua 857. Rachetele rusești au lovit vineri un bloc rezidențial de nouă etaje din orașul Dnipro, aflat în centrul Ucrainei. Cel puțin o persoană a murit, iar alte șase au fost rănite grav, conform declarațiilor oficialilor.

Ministrul de Interne, Igor Klimenko, a avertizat că bilanțul victimelor va crește probabil, deoarece mai multe persoane sunt încă prinse în clădirea în care patru dintre etajele superioare s-au prăbușit în urma atacului.

Război în Ucraina, ziua 857. Un bebeluș de nici un an, printre răniți

Un copil de doar șapte luni este printre cei răniți, a menționat Serghei Lisac, guvernatorul regiunii. Trei persoane sunt în stare critică.

Președintele Volodimir Zelenski a solicitat aliaților Ucrainei să mărească livrările de sisteme de apărare aeriană pentru a sprijini armata în interceptarea atacurilor aeriene frecvente ale Rusiei.

Dnipro, care înainte de război avea aproape un milion de locuitori, este un oraș de importanță majoră în Ucraina, situat pe ruta către estul țării, unde au loc cele mai intense confruntări cu forțele ruse.

Dnipro

Dnipro. Sursa foto: Platforma X

De la începutul invaziei rusești în februarie 2022, orașul a fost vizat frecvent de atacuri cu rachete și drone, potrivit Reuters.

Rusia acuzată că încalcă embargoul de arme pentru Coreea de Nord

Război în Ucraina, ziua 857. Statele Unite, Marea Britanie și Franța au acuzat vineri Rusia la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite că utilizează rachete și muniții provenite din Phenian în conflictul său cu Ucraina, încălcând astfel embargoul de arme impus Coreei de Nord.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a respins ferm acuzațiile ca fiind „total false”.

Reuniunea ONU a avut loc în contextul semnării săptămâna trecută a unui pact între președintele rus Vladimir Putin și liderul nord-coreean Kim Jong Un, în care au convenit să ofere asistență militară reciprocă în caz de agresiune armată împotriva oricăruia dintre ei.

Statele Unite au exprimat preocupări față de China vineri, subliniind că ar trebui să își utilizeze influența pentru a promova securitatea regională și globală și pentru a opri colaborarea militară tot mai periculoasă între Coreea de Nord și Rusia.

Vladimir Putin

Vladimir Putin. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Fac apel către colegii mei chinezi să înțeleagă că, dacă situația de pe Peninsula Coreeană continuă pe traiectoria actuală, Statele Unite și aliații lor vor trebui să ia măsuri pentru a-și apăra securitatea”, a declarat ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, în fața Consiliului, fără a detalia, potrivit aceleiași surse.

Război în Ucraina, ziua 857. Putin propune reluarea producției de rachete nucleare

Vladimir Putin a propus vineri ca Rusia să înceapă din nou producția de rachete nucleare cu rază intermediară și scurtă, urmând să decidă ulterior locațiile unde acestea ar putea fi desfășurate.

Declarația sa vine în contextul aducerii de către Statele Unite a unor rachete similare în Europa și Asia.

Președintele rus a afirmat că Rusia s-a angajat să nu implementeze astfel de rachete, însă Statele Unite au reluat producția acestora, le-au adus în Danemarca pentru exerciții și le-au dislocat și în Filipine.

„Trebuie să răspundem la aceasta și să luăm decizii despre ce vom trebui să facem în această direcție în continuare”, a transmis Vladimir Putin într-o înregistrare prezentată la Consiliul de Securitate al Rusiei și difuzată la televiziunea de stat.

„Se pare că trebuie să începem să fabricăm aceste sisteme de lovire și apoi, în funcție de situația reală, să luăm decizii despre locul unde - dacă este necesar pentru a ne asigura securitatea noastră - să le plasăm”, a mai adăugat liderul de la Kremlin.