Rusia a revendicat luni noi înaintări ale trupelor sale pe frontul ucrainean, cu câteva zile înaintea unor summituri cruciale pentru Ucraina, ale cărei trupe sunt slăbite de efectivele reduse de soldaţi şi de insuficienţa ajutorului militar occidental, potrivit AFP.
Statele occidentale vor participa săptămâna aceasta la un summit G7 la care este aşteptat să se concretizeze un acord asupra utilizării activelor ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, al doilea summit fiind o conferinţă "pentru pace" organizată la cererea Ucrainei de către Elveţia, unde vor participa reprezentanţi din zeci de ţări, dar fără Rusia, care nu a fost invitată.
Rusia a revendicat ocuparea satului Staromaiorske, în provincia Doneţk
În continuarea unei înaintări lente, dar constante a trupelor ruse pe frontul ucrainean de mai multe luni, Moscova a revendicat luni ocuparea satului Staromaiorske în provincia Doneţk, localitate situată pe unul dintre puţinele sectoare ale frontului unde armata ucraineană a recuperat teritoriu în contraofensiva din vara trecută încheiată pe ansamblu cu un eşec.
În această regiune, unde acum se dau luptele cele mai intense, soldaţii ucraineni intervievaţi duminică de France Presse au descris o situaţie în cel mai fericit caz dificilă, dacă nu chiar demoralizantă în faţa asalturilor ruseşti zilnice.
"Luptele cele mai feroce au loc aici"
Inamicul a "înaintat puternic", "sunt multe pierderi, este greu să menţinem poziţiile", rezumă situaţia un soldat ucrainean care se prezintă cu numele de război "Macron". "Luptele cele mai feroce au loc aici", în jurul oraşelor Pokrovsk şi Ceasov Iar, două redute care cel puţjn deocamdată împiedică înaintarea trupelor ruse în profunzimea regiunii Donbas, explică la rândul său un tanchist ucrainean.
Preşedintele rus Vladimir Putin a revendicat săptămâna trecută cucerirea a 880 de km2 de teritoriu ucrainean şi a circa 50 de localităţi de la începutul anului, inclusiv pe noul sector de front deschis de Rusia pe 10 mai în provincia Harkov din nord-estul Ucrainei.
Kievul se teme de asemenea de pregătirea unei ofensive ruseşti în provincia nordică vecină Sumî, unde liderul cecen Ramzan Kadîrov, ale cărui trupe luptă alături de armata rusă, a revendicat mai devreme cucerirea unui sat, lucru dezminţit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
În timp ce Rusia continuă acţiunile ofensive de-a lungul liniei frontului, Ucraina continuă la rândul ei aplicarea tacticilor de război asimetric pentru a lovi ţinte mult în spatele frontului şi a creşte moralul propriilor trupe.
Astfel, susţine Statul Major ucrainean, două sisteme antiaeriene ruseşti S-300 şi un sistem S-400 au fost distruse în peninsula Crimeea, împreună cu radarele şi muniţiile aferente, într-un atac ucrainean cu rachete.