Volodimir Zelenski a declarat pe canalul de comunicare Telegram că negociază cu Guvernul de la Berlin pentru un nou sistem de apărare antiaeriană, pe lângă celebrul Patriot. Sistem pe care Germania a confirmat că-l va trimite în Ucraina.
Zelenski, negocieri intense cu Olaf Scholz
Deși oficialii din Germania nu au confirmat că vor trimite Kievului sistemul Iris-T, președintele Volodimir Zelenski a precizat că negocierile pentru trasferul unui sistemului de apărarea antiaeriană sunt în toi.
„Lucrăm, de asemenea, cu Germania la un sistem Iris-T suplimentar, care este, de asemenea, un sistem puternic de apărare aeriană, și la rachete pentru sistemele noastre existente de apărare aeriană", a declarat lierul de la Kiev în discursul său video.
În replică Olaf Scholz a confirmat încă odată sprijinul pe care Germania îl acordă Ucrainei în lupta pentru recuperarea teritoriilor capturate de trupele lui Vladimir Putin. „Stăm ferm de partea Ucrainei", a scris Olaf Scholz pe rețelele de socializare.
Situația pe front se înrăutățește pentru Kiev
Cancelarul Germaniei a mai precizat că a fost informat de președintele Zelenski de ultimele atacturi ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile. De asemenea, președintele Ucrainei a condamnat atacurile Iranului asupra Israelului. Între timp, șeful armatei ucrainene a declarat că situația pe frontul estic s-a înrăutățit considerabil în ultimele zile.
Trupele trimise de Moscova și-au intensificat atacurile. Totodată, Armata Federației Ruse a crescut numărul blindatelor de pe front și a anunțat capturarea unei localități cu importanță strategică de lângă Avdiivka.
„Situația de pe frontul de est s-a deteriorat semnificativ în ultimele zile", a declarat generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, la mai bine de doi ani de la invazia Rusiei. Ucraina așteaptă în continuare pachetul american de asistență militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat de republicani în Congreul SUA.
Zelenski ținut în șah de Congresul SUA
În lumina ultimelor evenimente din Israel, Camera Reprezentanților a anunțat că va face o schimbare legislativă pentru a sprijini aliatul tradițional Israel. Anunțul a fost făcut de Steve Scalise, liderul majorității din Camera Reprezentanților.
Pentru moment nu est clar dacă Scalise făcera referire la un proiect de lege de sine stătător sau la proiectul de lege care prevede cheltuieli totale de 95 de miliarde de dolari, care include 14 miliarde pentru Israel și alte 60 pentru Ucraina. Senatul a votat actul normativ încă idn luna februarie, însă a rămas blocat în Cameră.
Între timp pe front mor civili nevinovați în ambele tabere. Ucrainenii au declarat că Moscova a inițiat mai multe lovituri aeriene asupra unor așezări civile din regiunea Donețk. De partea cealaltă, Federația Rusă acuză regimul de la Kiev că a uscis 10 persoane într-un bombardament asupra orașului capturat Tokamk, localizat în regiunea Zaporojie.
Zelenski și Putin se acuză reciproc
Adminitrația din Zaporojie a declarat că Rusia a lovit regiunea de peste 400 de ori în ultima zi. Inclusiv prin lovituri aeriene. Pe fondul acestori atacuri sistematice, securitatea de la centrala nucleară din regiune, gestionată de Rusia, este grav afectată. Oficialii au scos din funcțiune toate dele șase reactoare. O decizie salutată de AIEA.
Duminică dimineață dronele au lovit centrala nucleară Zaporojie. Cea mai mare din Europa de Este. Clădirea care adăpostește unul din cele șase reactoare a fost lovită. Însă, siguranța nucleară nu a fost compromisă, a adăugat Agenția Internațională pentru Energia Atomică. (AIEA).
Între timp Bursa de metale de la Londra a interzis accesul pentru metalul ruses produs la 13 aprilie și după. Masura aface parte din pachetul de sancțiuni aplicate Rusiei pentru invazia Ucrainei. Restricțiile vizează în primul rând companiile Rusal și Nornickel. Companii recunoscute pentru faptul că finanțează operațiunile militare în din Ucraina, inormează pulbicația britanică The Guardian.