Război în Ucraina, ziua 779. Armata Rusiei, câtă frunză, câtă iarbă. A crescut cu 15% de la începutul conflictului

Război în Ucraina, ziua 779. Armata Rusiei, câtă frunză, câtă iarbă. A crescut cu 15% de la începutul conflictului Rusia pierde un partener strategic, care se îndreaptă spre Occident. Sursă foto: Unsplash

Război în Ucraina, ziua 779. Generalul armatei americane Christopher Cavoli, comandantul suprem aliat al NATO în Europa, a afirmat în cadrul Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei că armata Rusiei este acum cu 15% mai mare decât era atunci când a invadat Ucraina.

„În ultimul an, Rusia și-a crescut trupele din prima linie de la 360.000 la 470.000”, a continuat Cavoli.

Comandantul a subliniat că acest avans se datorează creșterii vârstei de recrutare a Rusiei de la 27 la 30 de ani. El a menționat că schimbarea a permis Rusiei să crească grupul de recruți militari disponibili cu două milioane în anii următori.

Război în Ucraina, ziua 779. Armata Rusiei, într-o continuă creștere

Conform afirmațiilor lui Cavoli, Rusia va rămâne mai puternică, mai periculoasă și mai ostilă față de Occident, indiferent de rezultatul conflictului din Ucraina, comparativ cu momentul în care a inițiat invazia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultima săptămână, secretarul de stat adjunct Kurt Campbell a afirmat la rândul lui că Rusia și-a refăcut aproape în întregime forțele armate după ce au suferit pierderi semnificative în timpul conflictului din Ucraina.

„Noile sale capacități reprezintă o provocare pe termen lung pentru stabilitatea în Europa și amenință aliații NATO”, a spus Campbell participanților la un dialog găzduit de Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, un think tank cu sediul la Washington, pe 3 aprilie, potrivit Business Insider.

Război în Ucraina, ziua 779

Sursa foto: Twitter

Ucraina stă slab din punct de vedere al muniție și al soldaților

Război în Ucraina, ziua 779. Legislativul ucrainean a votat joi pentru adoptarea unei legi care intensifică mobilizarea în cadrul forțelor armate. Acest proiect de lege este considerat a fi unul controversat deoarece nu include și un termen de încheiere a serviciului militar pentru militari.

„Gata! Legea privind mobilizarea a fost adoptată. 283 (de deputaţi au votat) pentru”, a anunţat pe Telegram parlamentarul ucrainean Oleksii Goncearenko.

Ucraina, confruntată cu o lipsă de voluntari pentru serviciul militar, a lucrat la acest document de mai multe luni, un text plin de controverse.

Acest document, care introduce sancțiuni mai dure pentru cei care încearcă să evite mobilizarea, a stârnit scandal din cauza eliminării în ultimul moment a unei clauze care ar fi permis militarilor care și-au servit țara timp de 36 de luni să se retragă.

Forțele armate ucrainene, afectate de o contraofensivă eșuată în vara anului 2023 și de scăderea asistenței occidentale, își concentrează acum eforturile pentru a respinge atacurile rusești pe mai multe sectoare ale frontului.

Pentru a face față acestei situații, Ucraina are nevoie de recrutare și de aprovizionare cu muniție. În contextul dificultăților întâmpinate în recrutare, Ucraina a redus vârsta de încorporare de la 27 la 25 de ani.

Război în Ucraina, ziua 779. Apel urgent pentru oprirea atacurilor asupra centralei nucleare Zaporojie

Atacurile repetate cu drone asupra centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, care se află sub controlul Rusiei, au fost calificate drept un moment critic în evoluția conflictului ucrainean de către Rafael Grossi, liderul organizației de supraveghere nucleară a ONU.

Acesta a subliniat necesitatea urgentă ca aceste atacuri să înceteze în timpul discursului său în fața Consiliului Guvernatorilor al agenției, alcătuit din 35 de națiuni.

Zaporojie

Sursa foto: Arhiva EVZ

„Cele mai recente atacuri ne-au mutat într-un punct de cotitură semnificativ în acest război”, a afirmat Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

El a adăugat că doreşte „să se asigure că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front grav şi periculos”.

Cu ocazia acestei întâlniri, AIEA a reiterat avertismentul cu privire la riscul unui accident la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse, în cazul continuării atacurilor, precum cele din ziua de duminică.

Organizația a făcut apel la ambele țări implicate să evite acțiunile militare care ar putea pune în pericol siguranța instalației nucleare.