Război în Ucraina, ziua 507. Zelenski explică avansul greoi al contraofensivei

Război în Ucraina, ziua 507. Zelenski explică avansul greoi al contraofensivei Sursa foto. Twitter

Rusia încearcă să oprească contraofensiva Ucrainei apelând la toate resursele pe care le are la dispoziție, astfel că forțele Kievului fac avansuri mici pe teren. În ultima săptămână, armata ucraineană a înaintat doar 1,7 kilometri în direcția orașului Melitopol, în direcția sud. În altă ordine de idei, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că el și Vladimir Putin ar fi căzut la un acord privind extinderea acordului cerealelor, însă afirmațiile au fost dezmințite de Kremlin.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut ucrainenilor să aibă răbdare și să înțeleagă de ce contraofensiva înaintează foarte greu pe front. El a declarat că Rusia desfășoară toate resursele posibile pentru a opri avansul trupelor de eliberare în estul și sudul țării, potrivit Sky News.

„Nu este vorba de o declarație de război: Trebuie să înțelegem cu toții foarte clar - cât mai clar posibil - că forțele rusești din sudul și estul țării noastre investesc tot ce pot pentru a ne opri soldații”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Telegram.

În aceste condiții, președintele Zelenski susține că fiecare bucată de teren, cât de mică, recucerită contează în războiul contra rușilor, în contextul acestei contraofensive.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Și fiecare mie de metri de progres, fiecare succes al fiecăreia dintre brigăzile noastre de luptă merită recunoștință. Toți cei care pleacă la asalt, toți cei care resping asalturile inamice, bravo. Și sunt recunoscător fiecăruia dintre soldații noștri!”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Declarațiile sale vin după ce un oficial ucrainena de rang înalt, din armată, a declarat că armata Kievului a avansat cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, în zona de sud a frontului.

Ucraina înaintează greu pe frontul de sud

Armata ucraineană a înaintat cu 1,7 kilometri într-o săptămână în direcţia oraşului Melitopol, a anunţat vineri un militar ucrainean de rang înalt, informează agenția France-Presse. Colonelul Mikola Urşalovici a declarat, într-o conferință de presă, că forțele ucrainene „continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive” în direcţia Melitopol. Orașul ucrainean se află sub controlul Rusiei. Însă ofițerul ucrainean a subliniat că „brigăzile de asalt susţinute de tancuri au avansat 1,7 kilometri” într-o săptămână.

Reprezentant al Gărzii Naţionale ucrainene, Urşalovici a precizat că în jurul oraşului Herson „forţele de apărare vor continua să facă presiuni asupra inamicului”. El a vorbit de operațiuni de recunoaștere și de luptă menite să pregătească zona în vederea unor acţiuni ofensive.

Colonelul a mai spus că în estul Ucrainei „unităţile Gărzii naţionale pregătesc un cap de pod pentru a-şi extinde ofensiva în direcţia Avdiivka”. Aici au fost raportate lupte între ucraineni și ruși.

Controlat de Ucraina, Avdiivka este un oraş de circa 30.000 de locuitori aproape lipit de Doneţk, capitala regională aflată sub control rus.

Erdogan și Putin se contrazic pe tema acordului cerealelor

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, că el și Vladimir Putin ar fi căzut la un acord privind extinderea acordului privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. Afirmațiile sale au fost dezmințite de Kremlin care a precizat, ulteriorm că nu a făcut declaraţii în acest sens. Erdogan și-a exprimat speranța ca acordul să fie prelungit după 17 iulie, ca rezultat al eforturilor Naţiunilor Unite şi ale Turciei.

„Ne pregătim să-l găzduim pe domnul Vladimir Putin în Turcia în august. Suntem de acord cu extinderea Coridorului pentru cereale al Mării Negre”, a spus Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Anadolu.

El a făcut referire la o scrisoare pe care secretarul general al Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, i-a trimis-o lui Putin.

„Sper că prin această scrisoare, vom asigura extinderea acordului pentru coridorul pentru cereale, cu eforturile comune ale noastre şi ale Rusiei. Şi, astfel, vom continua să rezolvăm problemele ţărilor africane sărace, slab dezvoltate, împreună cu domnul Putin”, a adăugat Erdogan.

Declarațiile sale au fost infirmate de purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Nu am făcut nici o declaraţie în acest sens”, a spus Peskov reacţionând la informaţiile apărute în presă că Vladimir Putin ar fi fost de acord să prelungească acordul.

ONU şi Turcia au intermediat Iniţiativa pentru cereale de la Marea Neagră negociind cu Rusia şi Ucraina în iulie 2022. Prin aceste demersuri s-a dorit atenuarea crizei alimentare globale agravate de invazia şi blocarea porturilor ucrainene de către Moscova. Ucraina şi Rusia sunt printre principalii exportatori de cereale din lume.

SUA dotează Ucraina cu rachete HAWK din Taiwan

SUA au anunțat că vor răscumpăra, de la Taiwan, rachete de apărare antiaeriană de tip HAWK care au fost scoase din uz pentru a le trimite în Ucraina. Aceste rachete vor fi parte a unui pachet de ajutor militar, după cum relatează China Times.

Pe de altă parte, Rusia a acuzat Occidentul că sponsorizează „terorismul nuclear”, după ce autorităţile au susținut că o dronă ucraineană a lovit oraşul Kurceatov din vestul țării. În acest oraș se află o centrală nucleară. Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, care se învecinează cu Ucraina, a declarat că explozia dronei a afectat un bloc de locuinţe dar că centrala nucleară este încă în funcţiune.

„O dronă s-a prăbuşit în oraşul Kurceatov în timpul nopţii. Din fericire, niciunul dintre localnici nu a fost rănit. Instalaţiile critice nu au fost avariate ca urmare a prăbuşirii dronei şi a detonării ulterioare a acesteia”, a anunţat Starovoit pe Telegram.

Singurele daune au fost la faţada şi geamurile unui bloc de apartamente, a comentat el, spunând că autorităţile îi vor ajuta pe locuitori să-şi repare locuinţele.

„Ţările care le furnizează (dronele) regimului de la Kiev plănuiesc să se retragă pe Marte dacă va avea loc un dezastru nuclear? Nu vor avea timp”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.