Războiul din Ucraina a intrat în ziua cu numărul 453. În vreme ce Rusia susține că a ocupat orașul Bahmut, iar Vladimir Putin propune medalii pentru militarii participanți la lupte, Joe Biden anunță un nou ajutor pentru Ucraina. Între timp, Moscova a pus sub acuzare în lipsă un judecător și pe procurorul șef al Curții Penale Internaționale.
Imagini video cu un asalt mecanizat eșuat al rușilor au apărut pe rețelele de socializare. În imaginile publicate se poate observa cum un blindat sare în aer după ce trece peste o mină. Un alt vehicul cueste lovit de sus de o rachetă Javelin lansată de ucraineni.
Alte imagini postate în mediul online arată cum ucrainenii au lovit cu artileria un podeț sub care rușii ascunseseră muniție, provocând o explozie spectaculoasă.
Ucrainenii au anunțat că au provocat pierderi foarte grele rușilor în ultimele zile. Este votrba despre 730 de soldați, 2 tancuri, 16 alte blindate, 29 de piese de artilerie, 12 diferite vehicule, 21 de drone, 2 sisteme antiaeriene și 2 echipamente speciale.
În acest context, Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a confirmat că trupele sale controlează doar o mică parte din Bahmut, dar a spus că va fi o „trambulină” pentru a reintra în oraș. Potrivit spuselor sale, trupele Kievului se apropie de o încercuire tactică a orașului și au în raza de artilerie pozițiile inamice.
Mesajul lui Volodimir Zelenski la revenirea în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut o declarație din avionul care îl aducea în Ucraina, de la Summitul G7 de la Hiroshima. El a spus că ţara nu trebuie uite, cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Represiunii Politice, pe cine a pierdut şi că trebuie să fie puternică. El a vorbit despre deplasările din ultimele zile şi despre discuţiile pentru Ucraina.
„Terminăm această săptămână foarte dificilă, dar foarte importantă. Vineri, am avut Liga Arabă. Sâmbătă şi duminică – G7 plus Ucraina şi un format extins. A fost intens. Lumea ne aude glasul. Garanţii de protecţie şi securitate, recuperarea tuturor teritoriilor noastre, a tuturor oamenilor noştri, justiţie, implementarea Formulei noastre de Pace... Avem o înţelegere cu majoritatea lumii cu privire la fiecare punct important pentru Ucraina. Şi împreună vom creşte potenţialul Ucrainei”, a spus Zelenski în mesajul său.
El a precizat că la Hiroshima, Ucraina a fost un parcitipant onorat, la Summitul G7, problemele țării fiind discutate în principal.
„Întâlnire cu preşedintele Biden – şi, ca întotdeauna, devenim mai puternici după astfel de discuţii. Întâlnire cu liderul Indoneziei – semnificativă. Întâlnire cu preşedintele Republicii Coreea – există potenţialul pentru relaţii puternice. Întâlnire cu prim-ministrul canadian Trudeau – mulţumesc, Justin. Am vorbit şi cu liderii din Vietnam şi Australia. Am vorbit separat şi în detaliu cu prim-ministrul Japoniei – vom spori cooperarea. De asemenea, a avut loc o ceremonie foarte importantă la Muzeul Memorial al Păcii din Hiroshima...”, a spus Zelenski.
Rusia vrea să-i aresteze pe oficialii CPI
Rusia a anunțat că va pune sub acuzare, în lipsă, a un judecător și pe procurorul-şef de la Curtea Penală Internaţională (CPI), care au emis mandatul de arestare pe numele lui Vladimir Putin. În acest sens, oficialii de la Moscova au emis un comunicat de presă.
Comitetul de Investigații al Federației Ruse a arătat că judecătorul Rosario Salvatore Aitala și procurorul Khan Karim Asad Ahmad sunt acuzați de „pregătirea unui atac împotriva unui reprezentant al unui stat străin care se bucură de protecție internațională, pentru a complica relațiile internaționale”.
Cei doi magistrați ai Curții Penale Internaționale se confruntă și cu alte acuzații, după cum scrie The Guardian, menționând că o condamnare, în cazul lor, ar putea aduce pedepse cu închisoarea de până la 12 ani.
Comitetul de Investigații al Rusiei a mai anunțat că și alți oficiali ai CPI sunt anchetați.
Firmele ucrainene se relochează în Europa
După ce Rusia a invadatUcraina, anul trecut, mai multe firme ucrainene au decis să-și mute activitatea și să se reorienteze spre țări vecine, pentru a-şi reduce dependenţa de o piaţă în scădere şi totodată pentru a profita de milioanele de ucraineni care au plecat din ţară. Peste cinci milioane de ucraineni care s-au refugiat din cauza războiului erau înregistraţi în Europa la începutul lunii mai, arată datele Agenţiei pentru refugiaţi din cadrul ONU. Polonia găzduieşte peste 1,5 milioane de ucraineni.
Invazia rusească a dat peste cap economia din Ucraina, astfel că investiţiile companiilor şi creşterea economică sunt o raritate.
În 2022 economia s-a contractat cu aproximativ o treime, iar pentru acest an este prognozată doar o creştere modestă. Prăbuşirea este resimţită în special în sectoarele serviciilor şi consumului, astfel că directorii de la patru firme ucrainene au declarat pentru Reuters că au decis să se îndrepte spre noi pieţe din Polonia şi Europa de Est pentru a creşte afacerile.
„Cu privire la expansiunea noastră, care a început înainte de război, prima destinaţie a fost Polonia. Am ales Polonia în principal pentru că Polonia găzduieşte cel mai mare număr de ucraineni care au fugit din ţară din cauza războiului”, spune Vyacheslav Klymov, co-fondatorul Nova Post, cel mai mare operator poştal privat din Ucraina.
Acesta a subliniat că Nova Post intenţionează să investească aproximativ 10 milioane de euro pentru a deschide 200 de oficii poştale în Europa.
Statele Unite, încă un ajutor financiar pentru Ucraina
În ultima zi a summitului G7 care a durat trei zile, preşedintele american Joe Biden a anunţat un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari, inclusiv artilerie şi vehicule blindate, pentru Ucraina. El i-a spus lui Zelenski că Statele Unite fac tot posibilul pentru a întări apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.
„Împreună cu întregul G7, apărăm spatele Ucrainei şi promit că nu vom pleca nicăieri”, a spus Joe Biden.
Președintele american le-a transmis liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliat pentru piloţii ucraineni de pe avioanele de război F-16, deşi Kievul nu a câştigat angajamente pentru livrarea avioanelor de luptă.
Și alți lideri ai G7, din care fac parte Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, au susţinut afirmaţiile lui Biden. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că antrenamentul va începe în această vară, iar Ucraina va primi avioanele de care are nevoie pentru viitor.