Orașul ucrainean Uman a fost bombardat de armata rusă. În urma atacului, 23 de persoane și-au pierdut viața, printre care se numără și copii. După atacat, președintele Volodimir Zelenski a declarat că „statul terorist e mai aproape de pedeapsă”. Rusia atacă Ucraina cu drone din Iran, fabricate cu tehnologie din Occident.
Vineri, armata rusă a bombardat orașul ucrainean Uman. Atacul a fost lansat asupra blocurilor de locuințe. O echipă CNN aflată la locul atacului a văzut cadavrele scoase dintr-o clădirea în ruine. Oficialii locali au declarat jurnaliștilor că printre morți se află și trei copii. Numărul victimelor din atacul de vineri a crescut de la oră la alta, ajungând la peste 23 de persoane decedate.
Bombardamentele de vineri au fost catalogate de Uniunea Europeană drept crime de război. Țintele atacului au fost obiective civile din estul statului invadat.
„Încă o dată, Rusia a atacat în mod laş zone rezidenţiale, în timp ce oamenii dormeau, provocând daune considerabile şi omorând civili nevinovaţi. Atracurile ruse asupra populaţiei civile şi asupra infrastructurii civile constituie crime de război şi nu vor rămâne nepedepsite”, a declarat un purtător de cuvânt al Serviciului European de Acţiune Externă (EEAS), citat de site-ul Tagesschau.de.
Președintele Volodimir Zelenki a scris pe contul de Twitter că 10 clădiri de locuințe au fost distruse de bombardamente în Uman. Șeful de stat a precizat că răul poate fi oprit cu arme dar și prin noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Rusia atacă Ucraina cu drone din Iran, fabricate cu tehnologii occidentale
Conflict Armament Research (CAR), o organizație cu sediul în Marea Britanie care investighează componentele armelor, a realizat o cercetare pe dronele folosite de Rusia în războiul cu Ucraina. Potrivit acestora, aparatele de zbor fără pilor din Iran sunt dotate cu motoare fabricate după tehnologii germane, achiziționate în mod ilicit în urmă cu 20 de ani. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că Iranul poate imita și perfecționa tehnologia militară pe care a obţinut-o în mod ilegitim.
Oficialii occidentali se tem ca rușii să nu recupereze arme și echipamente militare folosite de armata ucraineană pe front și să împartă informațiile obținute cu iranienii. Nu există dovezi concrete în acest sens.
În ultima perioadă, relațiile dintre Teheran și Moscova au devenit mult mai strânse. Oficialii de la Kremlin cer drone și rachete balistice, în timp ce Iranul și-a anunțat dorința de a investi în comerțul rusesc.
Voluntari ceceni luptă pentru Ucraina
Aproximativ 200 de militari ceceni luptă voluntar pentru Ucraina. Aceștia susțin că luptă împotriva Rusiei pentru a compensa aproximativ două secole de opresiune rusă asupra țării lor.
„Ne-am săturat de Rusia. Rusia este ca un vecin beat. Într-o zi vine la tine acasă și vrea să îi dea foc. Îl prinzi, fuge. În altă zi se întoarce treaz și cere iertare. Și apoi se întoarce din nou beat cu un pistol în mână și îți ucide soția și copiii”, spune comandantul în vârstă de 45 de ani, care a cerut să fie menționat doar după indicativul său militar „Torto”, o referire la un castel din apropierea orașului său natal din Cecenia.
Alături de voluntarii ceceni se află și aproximativ 200 de bieloruși, care au decis să lupte alături de armata ucraineană. Cecenii luptă de bună voie, fără recompensații financiare. Bielorușii au decis să meargă pe front în schimbul unei sume de bani.
Președinta Ungariei îi cere lui Papa Francis să se implice personal pentru pacea în Ucraina
Vineri, Papa Francisc a mers într-o vizită oficială în Ungaria. În cadrul întâlnirii dintre el și președinta Katalin Novak, aceasta i-a cerut Suveranului Pontif să lanseze un dialog între Ucraina și Rusia care să pună capăt războiului între aceste două țări.
„Sfinte Părinte! Cetăţenii ungari, la fel ca milioane de oameni din întreaga lume, văd în dumneavoastră un om al păcii. De la care sperăm să vorbească la Kiev şi Moscova, la Washington, Bruxelles, Budapesta şi tuturor celor fără care nu poate fi pace”, a îndemnat preşedinta ungară, la puţin timp după ce suveranul pontif a sosit la Budapesta.
Papa Francisc a vorbit și el despre războiul din Ucraina, susținând că „în această etapă istorică, pericolele sunt numeroase. Dar, mă întreb, gândindu-mă de asemenea la martirizata Ucraină, unde sunt eforturile creatoare de pace?”