Război în Ucraina, ziua 411. Rușii înaintează încet dar sigur în Bahmut. Elveția și-a crescut vânzările de medicamente în Rusia

Război în Ucraina, ziua 411. Rușii înaintează încet dar sigur în Bahmut. Elveția și-a crescut vânzările de medicamente în RusiaSursa foto: Twitter

Luptele din orașul Bahmut continuă la o intensitate ridicată, însă ucrainenii rezistă în ciuda atacurilor combinate ale mercenarilor Wagner și ale trupelor regulate rusești. De altfel, în ciuda atacurilor repetate, Rusia suferă pierderi colosale de militari. Conform unor informații prezentate de Kiev, în luptele din orașele Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk, armata rusă suferă până la 400 de soldați zilnic.

Luptele din orașul Bahmut sunt dintre cele mai dificile deoarece combatanții din ambele tabere sunt foarte aproape unii de alții. Serhii Șerevati, un purtător de cuvânt al Grupării de Est a Forțelor Armate din Ucraina, a precizat că linia de aprovizionare a apărătorilor ucraineni a rămas deschisă.

„Dar ruta de aprovizionare este încă deschisă, iar forțele ucrainene își mențin pozițiile”, a spus el.

Potrivit spuselor sale, mercenarii din compania Wagner au fost „cei mai agresivi în direcția Bahmut”, dar parașutiștii și soldații de infanterie ruși luptă, de asemenea în zonă. Oficialul ucrainean a precizat că rușii au la dispoziție mai multe piese de artilerie pe care se bazează pentru a lovi orașul.

„Rușii dețin încă un avantaj semnificativ în materie de artilerie în zonele în care se desfășoară principalul lor atac. Aprovizionăm Bahmutul cu muniție, alimente și provizii, dar ne și scoatem răniții”, a  mai spus Șerevati.

Rușii distrug cu artileria orașul Bahmut

Forțele rusești încearcă să preia controlul total asupra Bahmutului, a declarat armata ucraineană în ultima sa actualizare operațională. Rapoartele neoficiale indică faptul că forțele rusești își mențin înaintarea lentă prin centrul orașului și în părțile vestice.

Iuri Sirotiuk, un lansator de grenade ucrainean a precizat că situația din Bahmut este „foarte grea” pentru forțele Kievului, deoarece apărătorii ucraineni sunt depășiți numeric de trupele rusești și de mercenari.

„Bahmut rezistă, există aprovizionare, dar rușii ne depășesc numeric și dețin mai multă muniție. Este un iad în Bahmut. În prezent deținem flancul drept de apărare al orașului. Artileria inamică trage non-stop, precum și (tiruri cu lansatoare multiple de rachete) și aviația. Este foarte greu acum, deoarece artileria și tancurile rusești au venit foarte aproape, încearcă să tragă în tot. Au sosit parașutiști (inamici) cu arme. Din nefericire, inamicul este bine înarmat. În Bahmut nu duc lipsă de personal sau de muniție”, a spus Sirotiuk.

Rusia și-a mutat artileria și lansatoarele de rachete în interiorul granițelor orașului, iar acum distruge toate obstacolele din cale și înaintează printre ruine susțin apărătorii orașului.

Rusia înregistrează pierderi uriașe la Avdiivka și Marinka

Armata rusă s-a confruntat în ultimele zile cu foarte mari în confruntările din apropierea orașelor Avdiivka și Marinka din regiunea Donețk. În fiecare zi, Rusia înregistrează pierderi omenești de ordinul sutelor de soldați. În jur de două companii sau până la 400 de militari ruși mor sau sunt răniți în luptele din zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksii Dmitrașkovski, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, armata rusă refuză să „renunțe la speranța” unei ofensive de succes în zonă, în ciuda consecințelor dezastruoase.

Dmitrașkovski a adăugat că prizonierii de război ruși s-au plâns că au fost aruncați în luptă de comandanți „fără nicio pregătire”. Militarii au fost treziți în miezul nopții, sub amenințarea armelor și obligându-i să atace armata ucraineană.

La jumătatea lunii martie, Rusia a obținut câștiguri notabile în jurul Avdiivka, Dmitrașkovski avertizând la acea vreme că orașul ar putea deveni un „al doilea Bahmut”. Ulterior, Ucraina a stabilizat linia frontului în zonă și a oprit atacurilor rusești.

Elveția a crescut vânzările de medicamente în Rusia

Exporturile Elveţiei spre Rusia se mențin la un nivel ridicat, după declanşarea războiului din Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse de Berna. Mai mult, exporturile de produse farmaceutice au crescut la niveluri record, conform unor date făcute publice duminică, relatează AFP.

Deşi schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt oprite în unele sectoare-cheie precum maşinile şi ceasurile, vânzările de produse farmaceutice au atins un nivel record, subliniază cotidianul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag. Medicamentele sunt considerate produse umanitare şi, prin urmare, sunt exceptate de la sancţiuni.

Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu 40%, de la 1,4 miliarde de franci elveţieni la circa două miliarde, după invazia din Ucraina. Acestea reprezintă circa o treime din exporturile Elveţiei spre Rusia. Elveţia găzduieşte numeroase grupuri farmaceutice, printre care Novartis şi Roche.

Exporturile elveţiene spre Rusia au atins o valoare de 2,9 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari) în perioada martie 2022 - februarie 2023. Suma este mai mică decât valoarea de 3,5 miliarde de franci elveţieni înregistrate în cele 12 luni precedente, însă exporturile elveţiene spre Rusia nu au depăşit valoarea de 2,9 miliarde decât de trei ori în cursul ultimilor ani, notează NZZ am Sonntag.