Evenimentul Zilei > Actualitate > Război în Ucraina, ziua 389. Rusia ar lua în considerare „propunerilor serioase” de pace ale Occidentului și Kievului
Război în Ucraina, ziua 389. Rusia ar lua în considerare „propunerilor serioase” de pace ale Occidentului și Kievului

Război în Ucraina, ziua 389. Rusia ar lua în considerare „propunerilor serioase” de pace ale Occidentului și Kievului

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis că Rusia ar lua în considerare „propuneri cu adevărat serioase” din partea națiunilor occidentale și a Ucrainei cu privire la o posibilă încheiere a războiului. Între timp, grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai, pentru a-i trimite în Ucraina.

„Am declarat în repetate rânduri că suntem deschiși la propuneri cu adevărat serioase din partea Occidentului și a Ucrainei pentru o soluție politică și diplomatică a crizei, dar limbajul ultimatumurilor este inacceptabil pentru noi”, a scris sâmbătă Maria Zaharova într-o postare pe Telegram.

Aceasta a condamnat oficialii ucraineni, inclusiv pe ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, pentru că nu sunt dispuși să se așeze la masa negocierilor.

Comentariile lui Zaharova vin după ce Kuleba a scris pe Twitter că a discutat cu oficialii chinezi formula de pace în 10 puncte a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Război în Ucraina

Maria Zaharova a numit planul în zece puncte al lui Zelenski „nimic mai mult decât un set de ultimatumuri și cereri de la Rusia care sunt deconectate de realitate” și a susținut că scopul propunerii este „de a realiza capitularea Rusiei cu ajutorul Occidentului”.

Potrivit lui Zaharova, o parte integrantă a unui plan de pace durabil ar trebui să includă abolirea sancțiunilor și recunoașterea internațională a anexării declarate de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

În timp ce oficialii ucraineni au spus că vor continua să analizeze posibilitatea negocierilor de pace, Zelenski nu a luat în considerare posibilitatea de a renunța la niciun teren ucrainean și nici de a renunța la eforturile de a adera la NATO și Uniunea Europeană.

Zelenskyile-a spus jurnaliştilor în februarie că nu va negocia cu Putin, spunând: „Nu este acelaşi om. Nu este nimeni cu care să vorbesc acolo”.

Grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai

Între timp, grupul de mercenari Wagner din Rusia intenţionează să recruteze aproximativ 30.000 de luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă fondatorul său, Evgheni Prigojin.

El a afirmat într-un mesaj audio pe Telegram că centrele de recrutare Wagner, despre care a spus săptămâna trecută au fost deschise în 42 de oraşe ruseşti, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi.

El nu a oferit nicio dovadă care să susţină cifrele, pe care Reuters nu le-a putut verifica în mod independent.

Oamenii lui Prigojin au suferit pierderi grele în timp ce conduceau eforturile Rusiei de a captura oraşul ucrainean Bahmut, care a rezistat încă din vara trecută în cea mai lungă şi sângeroasă bătălie a războiului de un an.

În ianuarie, Statele Unite au evaluat că Wagner avea aproximativ 50.000 de luptători în Ucraina, inclusiv 40.000 de condamnaţi pe care Prigojin i-a recrutat din închisorile ruseşti, cu promisiunea de graţiere dacă supravieţuiesc şase luni.

Oficialii ucraineni au susţinut că aproximativ 30.000 dintre luptătorii Wagner au dezertat sau au fost ucişi sau răniţi, o cifră care nu a putut fi verificată în mod independent.

Prigojin a spus că recrutarea merge mai bine decât se aşteptase şi că cei care se înscriu sunt într-o formă fizică mai bună decât condamnaţii pe care i-a preluat înainte.

”Până la jumătatea lunii mai, intenţionăm să creştem numărul de luptători din unităţile noastre cu aproximativ 30.000”, a spus el.

Prigojin a desfăşurat o campanie activă de relaţii publice, de luni de zile, pentru a promova rolul Wagner în ofensiva Rusiei, plângându-se deseori că cei mai buni membri ai armatei nu reuşesc să acorde grupului său suficient credit şi chiar afirmând că au lăsat grupul fără muniţie, o afirmaţie infirmată de armata rusă.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: