Ucraina spune că va face acum presiuni pentru avioane de luptă occidentale de generația a patra, cum ar fi F-16 american, după ce a obținut zeci de tancuri de luptă de ultimă generație de la aliații NATO. Ucraina a obținut un impuls uriaș pentru trupele sale, în condițiile în care Statele Unite și Germania au anunțat miercuri că intenționează să furnizeze tancuri de luptă puternice pentru Kiev.
Lista evenimentelor cheie, ziua 336
- Cancelarul german Olaf Scholz a fost de acord să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă Leopard 2, potrivit presei, după săptămâni de presiuni tot mai mari asupra Berlinului pentru a oferi Kievului armele mai grele de care spune că are nevoie pentru a respinge forțele rusești invadatoare.
- Decizia Germaniei ar fi venit după ce s-a spus că Statele Unite ar fi pe punctul de a începe un proces care ar urma să trimită, în cele din urmă, zeci de tancuri M1 Abrams către liniile de front din Ucraina.
- Livrarea de tancuri de către SUA către Ucraina ar fi „o altă provocare flagrantă” împotriva Rusiei, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei.
- Un organism parlamentar elvețian a propus renunțarea la o interdicție de reexport care împiedică ca muniția pe care o produce să fie reexportată din altă țară în Ucraina.
- Statele Unite au stabilit că unele companii chineze furnizează asistență neletală Rusiei pentru a fi folosită în războiul din Ucraina, iar oficialii au luat act de îngrijorarea lor în fața guvernului chinez, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune.
Economie, politică
- Președintele Volodimir Zelenski a concediat câțiva oficiali de rang înalt în cea mai mare remaniere politică din Ucraina pe fondul războiului, spunând că trebuie să curețe problemele interne care afectează țara.
- Partidul de guvernământ al Ucrainei a elaborat un proiect de lege care vizează creșterea transparenței în achizițiile din domeniul apărării după ce un contract de furnizare de alimente pentru armată a ajuns în centrul unor acuzații de corupție de profil înalt, potrivit site-ului parlamentului.
- Vladimir Putin a declarat că există penurie de unele medicamente în Rusia și că prețurile au crescut, în ciuda faptului că a produs mai multe medicamente proprii.
- Premierul ucrainean a declarat că țara sa are suficiente rezerve de cărbune și gaze pentru lunile rămase de iarnă, în ciuda atacurilor rusești asupra sistemului său energetic.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, într-o postare pe contul său de Telegram, că soluția pentru aprovizionarea cu tancuri, care vor fi oferite de aliații occidentali, se află acum în „viteză și volum”.
El a adăugat că este importantă și viteza de pregătire a forțelor ucrainene pentru a utiliza aceste echipamente. Zelenski a subliniat că după ce va fi formată „forța de tancuri", „tirania nu se va mai ridica”.
Șeful statului a mulțumit încă o dată aliaților Kievului pentru că au mers mai departe cu decizia de a livra tancuri, subliniind că aceste acțiuni dovedesc că „libertatea devine tot mai puternică”, informează Baha.com.
„Lista de dorinţe" a Ucrainei în ceea ce priveşte armele furnizate de Occident include avioane de luptă, a declarat miercuri la CNN ministrul apărării Oleksii Reznikov, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, răspunzând unei solicitări pe care Kievul o făcea de mult timp.
"Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe", a declarat Oleksii Reznikov.
El a precizat însă că prima prioritate a guvernului său o reprezintă sistemele de apărare aeriană, astfel încât să poată împiedica Rusia să efectueze atacuri aeriene şi cu rachete.
„Trebuie să ne închidem cerul, să ne apărăm cerul”, a spus Reznikov. „Aceasta este prioritatea numărul unu. După aceea, trebuie să obţinem mai multe vehicule înarmate, tancuri, sisteme de artilerie, UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) etc., etc. Avem oameni, dar avem nevoie de armament", a punctat ministrul apărării din Ucraina.
Rusia, aflată în superioritate numerică, îşi intensifică luptele în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a afirmat miercuri viceministrul ucrainean al apărării, Ganna Maliar, transmite AFP.
„Luptele se intensifică", a indicat aceasta pe Telegram, menţionând zona din apropiere de Bahmut, pe care trupele Moscovei încearcă să-l cucerească de câteva luni, precum şi oraşul Vugledar, care avea 15.000 de locuitori înainte de război şi este situat în partea de sud-vest a liniei frontului din regiunea Doneţk.
„Acum, în Donbas, în faţa superiorităţii lor numerice şi în materie de arme, avantajul nostru constă în profesionalismul comandamentului militar şi curajul soldaţilor", a adăugat Ganna Maliar, în mesajul transmis cu puţin timp după anunţul livrării de tancuri grele occidentale Kievului.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Toth, editor online: Andreea Preda)
A fost nevoie de timp, de amenințări și de multă jenă, dar în a 48-a săptămână de război, Germania s-a alăturat aliaților săi și a promis că va dona prețiosul său tanc de luptă Ucrainei pentru a lupta împotriva rușilor. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri că Berlinul va trimite o companie - aproximativ 14 - de Leopards la Kiev și va permite altor țări care le dețin să facă același lucru.
La 14 ianuarie, Regatul Unit a rupt tabuul privind blindatele grele, declarând că va trimite o companie de tancuri Challenger 2 în Ucraina, informează Aljazeera.
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a încurajat alți aliați să trimită ajutoare. Presiunea pentru tancuri a căzut asupra Germaniei, deoarece Leopardul este cel mai produs în masă tanc de luptă din Europa, cu aproximativ 2.000 de exemplare răspândite în 13 țări.
Dar Germania a refuzat fie să trimită propriile tancuri, fie să acorde licențe altora pentru a le reexporta pe ale lor - un pas legal necesar.