Război în Ucraina, ziua 332. Armata rusă va fi foarte greu de alungat din Ucraina. Moscova nu vede cu ochi buni întâlnirea de la Ramstein. De ce sunt importante tancurile Leopard

Război în Ucraina, ziua 332. Armata rusă va fi foarte greu de alungat din Ucraina. Moscova nu vede cu ochi buni întâlnirea de la Ramstein. De ce sunt importante tancurile LeopardSursa foto. Twitter

Întâlnirea de la baza militară Ramstein din Germania s-a încheiat cu promisiunea acordării unui pachet semnificativ de ajutor militar pentru Ucraina. Germania nu s-a lăsat convinsă să livreze Kievului celebrele tancuri Leopard 2. Pe de altă parte, șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, estimează că va fi foarte dificil ca armata rusă să fie alungată din Ucraina pînă la finalul anului. Rusia a reacționat după întâlnirea din Germania caracterizând evenimentul drept o „provocare” și o „escaladare a conflictului”.

Șeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a estimat că va fi „foarte dificil” ca armata rusă să fie alungată de pe teritoriul Ucrainei până la finalul anului.

„Din punct de vedere militar, îmi menţin ideea că va fi foarte dificil de expulzat forţele ruse din toate zonele ocupate din Ucraina. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil”, a declarat generalul Mark Milley.

Generalul a apreciat că este foarte posibil ca ucrainenii să desfășoare „o ofensivă semnificativă cu scopul de a elibera cât mai mult posibil din teritorii”, a adăugat generalul american. El a precizat că o astfel de operațiune de amploare va depinde de livrările de echipamente şi de antrenamentele militarilor ucraineni.

SUA se aşteaptă la o contraofensivă a trupelor ucrainene în primăvară, a declarat la rândul său ministrul american al apărării Lloyd Austin. El a subliniat necesitatea livrărilor de noi ajutoare pentru Ucraina, spunând că aliații trebuie să se pregătească pentru așa ceva. Oficiali americani de rang înalt au recomandat Ucrainei să nu lanseze o ofensivă majoră împotriva forţelor ruse până când nu va fi livrată și ultima tranşă de armament american şi nu va fi efectuată instruirea pentru utilizarea acestuia, conform Reuters.

Referitor la livrările de materiale, „avem o fereastră de oportunitate între acum şi primăvară... când ei îşi vor începe operaţiunea, contraofensiva lor”, a declarat Austin jurnaliştilor.

Sursa foto: Wikipedia

Germania nu livrează tancuri Leopard 2

În ciuda discuțiilor din ultimele zile, Germania nu s-a lăsat convinsă de aliați să trimită tancuri Leopard în Ucraina în război. Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că țara sa va continua să ajute Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. Nici o referire nu a fost făcută, însă, la livrările de tancuri.

„Problema a fost discutată”, dar „nicio decizie nu a fost luată”, a declarat Boris Pistorius, noul ministru german al apărării.

Germania a anunţat că va efectua o „revizuire” a stocului şi disponibilităţii tancurilor sale Leopard înaintea unei eventuale livrări de acest fel către Ucraina, a declarat ministrul. El a confirmat că discuția rămâne deschisă şi că Germania va acţiona rapid dacă aliaţii vor ajunge la un acord.

În prezent, „prioritară este apărarea antiaeriană a Ucrainei şi pe aceasta ne concentrăm”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Reprezentanții țărilor care dețin tancuri Leopard 2 de fabricație germană s-au întâlnit separat în marja reuniunii de la  Ramstein, potrivit Ministerului Apărării portughez (MoD). Aceștia au discutat în contextul grupul de suport al Ucrainei nu a ajuns la nici o soluție privind tancurile de fabricație germană, relatează CNN.

sursa foto. Twitter

De ce sunt importante tancurile Leopard

Germania nu a acceptat să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, în pofida presiunilor din partea NATO și a Kievului în contextul amenințării cu o nouă ofensivă rusească de primăvară. Tancurile Leopard 2 sunt vehicule militare moderne care ar consolida forțele Kievului, potrivit CNN.

Un număr de 13 state europene, între care Polonia și Finlanda, dețin astfel de tancuri moderne Leopard 2. Acestea au fost introduse în fabricație în 1979 și au fost modernizate de mai multe ori, potrivit think tank-ului European Council on Foreign Relations. Multe dintre statele care dețin tancuri de fabricație germană au fost de acord să reexporte o parte din ele la Kiev, dar au nevoie de permisiunea Germaniei.

Tancurile Leopard sunt dotate cu tunuri Smoothbore de 120 mm și cu mitraliere de 7,62 mm. Pot atinge viteze de 70 km pe oră sau 50 km pe oră pe teren off-road, ceea ce face ca manevrabilitatea să fie una dintre caracteristicile sale cheie. Vehiculul este dotat cu un sistem de tragere optică cu infraroșu. Tancul Leopard 2PL este alimentat de un motor cu o putere de 1.500 de cai putere și are o autonomie operațională de 300 de kilometri și una „on road” de până la 500 de kilometri. Posedă, de asemenea, o protecție totală împotriva amenințărilor, inclusiv a dispozitivelor explozive improvizate, a minelor sau a focului antitanc, potrivit producătorului său german, Krauss-Maffei Wegmann.

În total, există aproximativ 2.000 de vehicule Leopard 2 răspândite în Europa, la diferite niveluri de pregătire.

sursa foto. Twitter

Rusia nu vede cu ochi buni noile livrări de arme

Rusia a calificat întâlnirea de la Baza militară Ramstein, din Germania, drept o „provocare” şi o „escaladare periculoasă”. Moscova nu vede cu ochi buni reuniunea aliaţilor occidentali ai Kievului axată pe acrodarea de noi ajutoare militare. Pe de altă parte, trupele ruse declară că avansează în est şi sud-estul teritoriului ucrainean, relatează EFE.

„Considerăm aceasta drept o instigare provocatoare deschisă din partea Occidentului, care ridică miza conflictului, ceea ce va duce inevitabil la creşterea numărului de victime şi la o escaladare periculoasă”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Noile livrări de arme „nu vor schimba nimic în ceea ce priveşte înaintarea Rusiei în realizarea obiectivelor sale”, a avertizat, la rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Potrivit spuselor sale, „nu trebuie să se exagereze importanţa noului ajutor militar în ceea ce priveşte capacitatea sa de a face diferenţa” pe câmpul de luptă. Peskov a afirmat că, dimpotrivă, acest ajutor „va crea şi mai multe probleme Ucrainei din cauza întreţinerii şi a reparaţiilor” de care vor avea nevoie aceste arme.

Sursa foto. EVZ

Olanda livrează Ucrainei un sistem Patriot

Guvernul olandez a anunţat că va ajuta Ucraina să se doteze cu sistemul de apărare antiaeriană Patriot, în contextul în care mai multe state occidentale îşi intensifică livrările de arme către Kiev, relatează AFP şi Reuters.

„Sunt două lansatoare şi rachete”, a transmis Ministerul olandez al Apărării într-un comunicat.

Conform sursei citate, este vorba despre un „proiect de colaborare cu Statele Unite şi Germania” care are drept obiectiv „livrarea în comun a sistemelor de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina”.

„Această cooperare este rezultatul apelului urgent al preşedintelui ucrainean (Volodimir) Zelenski” care „doreşte mijloace de apărare antiaeriană pentru ca ţara sa să se poată apăra împotriva atacurilor continue cu rachete şi drone asupra oraşelor ucrainene”, se arată în comunicat.

Ţările de Jos au anunţat, de asemenea, că vor instrui soldaţi ucraineni şi vor furniza 100 de vehicule cu tunuri antiaeriene achiziţionate din Cehia.

SUA au anunţat la sfârşitul lunii decembrie ca vor furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot, în cursul vizitei preşedintelui Zelenski la Washington. De asemenea, Berlinul s-a angajat să livreze unul dintre aceste sisteme pe 5 ianuarie.

Sursa foto: dreamstime

Creșterea ajutorului pentru Ucraina este urgentă

Creşterea ajutorului militar pentru Ucraina este „urgentă” pentru ca aceasta să-şi poată recupera teritoriul ocupat înainte ca Rusia să lanseze noi ofensive, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a făcut o serie de declarații la finalul reuniunii de la Ramstein, din Germania.  Aliaţii Ucrainei nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene, notează EFE.

Secretarul general al NATO a avertizat pe Twitter, dar şi într-un comunicat al Alianţei că „Rusia se pregăteşte pentru noi ofensive, astfel că este urgentă intensificarea sprijinului militar pentru a permite Ucrainei să învingă şi să-şi recapete teritoriul ocupat”.

„Ca majoritatea războaielor, este probabil ca acesta să se termine la masa negocierilor, dar ce se întâmplă la negocieri este direct legat de ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă, prin urmare trebuie să dăm acum mai multe arme Ucrainei”, a arătat Stoltenberg.

Pe de altă parte, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are nevoie și de mari cantităţi de muniţii, de combustibil, de provizii şi de materiale medicale. El a îndemnat ţările NATO să-şi intensifice producţia de muniţii, nu doar pentru a le trimite Ucrainei, ci şi pentru a-şi completa propriile stocuri diminuate în urma ajutorului oferit armatei ucrainene.

Sursa foto. Twitter

NATO va investi în apărarea antiaeriană

În următorii ani, aliații NATO vor trebui să investească în apărarea antiaeriană și vor crește stocurile de muniție ca răspuns la lecțiile învățate din războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Este declarația pe care a făcut-o șeful departamentului militar al Alianței Nord-Atlantice, amiralul Rob Bauer, potrivit Bloomberg.

Invazia Rusiei arată că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită pentru războiul de tranșee și focul de artilerie în stilul Primului Război Mondial. Aceasta în timp ce contracarează atacurile cu rachete și drone armate, a declarat amiralul Rob Bauer.

„Trebuie să ne pregătim pentru viitor, dar trebuie să fim și capabili să luptăm într-un război convențional”, a spus oficialul militar.

El a subliniat rolul critic al trupelor terestre, precum și al atacurilor cu rachete și aeriene în Ucraina. Rachetele rusești sunt deosebit de dăunătoare, distrugând infrastructura civilă și critică și ucigând zeci de oameni, așa cum s-a văzut și în atacul din Dnipro de weekendul trecut. În același timp, Ucraina, cu ajutorul Europei și al Statelor Unite, devine din ce în ce mai pricepută în a intercepta rachete și drone rusești.

„Aceasta înseamnă că sistemele de apărare antiaeriană care pot contracara rachetele balistice și de croazieră, avioanele de luptă și dronele vor fi un domeniu în care multe țări vor investi mai mult în următorul deceniu”, a spus Bauer.