Război în Ucraina, ziua 328. Exercițiile comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare la Kiev. Putin nu a renunțat la ideea de a-l înlocui pe Zelenski

Sursa foto: Twitter

Rusia și Belarus au început exercițiile militare comune, stârnind îngrijorare la Kiev, dar și în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei. Există temeri că Vladimir Putin ar putea lansa o nouă ofensivă spre Kiev, din Belarus. Analiștii moldoveni avertizează cu privire la posibilitatea ca mai multe rachete rusești să ajungă pe teritoriul țării. Ei spun că Moldova se află pe hărțile de război rusești. Folosirea, de către Rusia, a sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru a lovi ținte terestre indică faptul că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite.

Exercițiile militare comune demarate de Rusia şi Belarus luni, 16 ianuarie, stârnesc îngrijorare în Ucraina, dar și în Occident. Analiștii militari monitorizează situația cu atenție încercând să descopere indicii cu privire la intențiile Moscovei. Există temeri că Moscova ar putea lansa o nouă invazie în nordul Ucrainei, de pe teritoriul Belarus, ca în 24 februarie, anul trecut. Până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare, iar ministerul Apărării din această țară a dat asigurări că exercițiile din aceste zile au un rol defensiv.

„Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun", a anunţat ministerul Apărării din Belarus.

Oficialii de la Minsk au precizat că scopul urmărit este de „creştere a compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă”. Exercițiile comune se vor desfășura în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, folosind toate aerodromurile militare din Belarus, a anunţat Ministerul belarus al Apărării. Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.

Deși Minskul a declarat că exerciţiile sunt defensive, acumularea de trupe rusești în curs de desfăşurare, combinată cu un val de activităţi militare în ţară, aminteşte de pregătirile pentru invazia din februarie anul trecut. Canalele neoficiale de pe Telegram de monitorizare militară au relatat că avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar au sosit în Belarus încă de la începutul anului.

Sursa foto: Twitter

Oficialii de la Minsk acuză Ucraina de provocare

Situaţia de la graniţa Belarusului cu Ucraina nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus.

„Ne menţinem reţinerea şi răbdarea şi ne păstrăm praful de puşcă uscat. Avem necesarul de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostrum”, a declarat însă Muraveiko.

Ucraina a avertizat cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la această graniță.

sursa foto. Facebook

Lidera opoziției descrie manevrele comune drept o cacealma

Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a descris manevrele militare ruso-belaruse drept o „cacealma” menită să deturneze forțele armatei ucrainene din est. Ea a dat un interviu la Davos, în Elveția. Lidera opoziției l-a acuzat pe Lukașenko pentru că a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a organiza atacuri asupra Ucrainei.

„Acesta este un spectacol pentru oamenii din Belarus, pentru a-i amenința, pentru a le spune: uite, armata rusă este aici, așa că păstrați liniștea, nu vă opuneți la nimic”, a spus ea.

Svetlana Tihanovskaia calificat procesul său, programat să înceapă la Minsk, în absență, drept o „farsă” și o „răzbunare” a lui Alexander Lukașenko. Confruntată cu acuzații de înaltă trădare și conspirație pentru a prelua puterea, ea a declarat că și-a contactat avocatul din oficiu, dar acesta nu i-a răspuns niciodată.

„Nici măcar nu știu ce va face mâine așa-zisul meu avocat în această instanță, cum mă va apăra. Nu știu cât va dura acest proces, câte zile va dura, dar sunt sigură că mă vor condamna la mulți, mulți ani de închisoare”, a declarat ea.

Mesaj de încurajare a unui soldat ucrainean din Soledar

Un soldat ucrainean a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care a minimalizat „victoria” rușilor în Soledar. El și-a îndemnat concetățenii să aibă încredere în conducerea armatei și a amintit că rușii au fost nevoiți să se retragă din multe orașe, inclusiv din apropierea Kievului, Herson și Harkov.

Soldatul sa subliniat că anumite lupte par a fi pierdute din cauza minciunilor rușilor și a războiului informational. El a dat de înțeles că infanteria s-a retras din Soledar, în timp ce Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, a declarat că Forțele de Apărare ucrainene continuă să apere orașul.

„Războiul informațional nu are loc doar pe front, ci mai mult în capul oamenilor noștri. Trebuie multă muncă pentru a îmbunătăți asta, în timp ce mii oameni ca mine lucrează pe front, facănd-o foarte bine. În special infanteria care oprește hoarda cu eforturi titanice. Dar, din păcate, pe frontul informațional pierdem în anumite locuri pentru că oamenii noștri cred minciuni.

Pe scurt, în Soledar, nu vă așteptați la panică, orașul este mai degrabă mic... Au «succes colosal» acolo ocupanții? Amintiți-vă că au fost aproape de Kiev, că au fost în Herson, Harkovul capturat. Unde sunt acum? Faptul că omoară un batalion pe zi și un oraș complet devastat, nu mai e niciun sens pentru noi să fim acolo. Trebuie să ne păstrăm infanteria experimentată, curajoasa infanterie”, a povestit el.

Ucraineanul anunță că Bahmut rezistă

Soldatul a subliniat că apărătorii ucraineni au curajul să lupte, deși acest lucru nu este atât de ușor pe cât pare. El a precizat că situația în Bahmut, piatra de încercare a trupelor ruse, situație este mult mai bună. Iar apărarea se descurcă mai eficient împotriva atacatorilor ruși.

„Prieteni, în ceea ce privește situația din Bahmut este mult mai bună... Bahmut este bombardat, la fel de grav ca întotdeauna, dar intensitatea este mai mare, cu artilerie, mortiere, MLRS, aviație, încercând să rupă linia apărării cu infanterie ca în Soledar. Au nevoie să arate o altă «victorie» asupra orașelor mici. Dar Bahmut rezistă. Bahmut este Ucraina.

Steagul ucrainean este acolo. La fel și unitățile ucrainene. Comandantul armatei Valeri Zalujnîi știe ce face. Ce se întâmplă în Soledar și Bahmut nu este fără motiv. Șeful de stat major nu vă va spune multe informații pe care nu e nevoie să le știți. Informația pe care trebuie să o știți este că Bahmut rezistă”, a mai spus soldatul ucrainean.

Experții moldoveni recomandă pregătirea țării pentru o escaladare

Mai mulți analiști moldoveni consultați de Radio Chișinău au comentat incidentul de sâmbătă când resturi ale unei rachete rusești au fost găsite pe teritoriul țării. Ei au spus că Republica Moldova se află pe hărţile de război ale Rusiei, iar riscurile ca teritoriul să fie lovit de rachete este mare. Autorităţile de la Chişinău trebuie să demareze acţiuni de pregătire a populaţiei pentru situaţii excepţionale. Conducerea țării trebuie să ia în calcul inclusiv o eventuală escaladare a războiului, potrivit analiştilor. Este nevoie de pregătirea economiei, a militarilor şi a rezervei militare, cât şi a civililor, în caz de escaladare a conflictului din ţara vecină.

„Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal, însă, nu prea văd să se fi făcut multe în ceea ce priveşte mobilizarea şi antrenarea populaţiei, în pregătirea populaţiei de a acţiona într-o situaţie excepţională. Deci, aceasta rachetă (descoperită sâmbătă în apropierea localităţii Larga, nordul Republicii Moldova) a fost încă un clopoţel care ne solicită să ne deşteptăm şi să facem ceva pentru a ne pregăti. Pentru ca în caz de necesitate să putem riposta aşa cum o face Ucraina”, a declarat fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuţă pentru Radio Chișinău.

Un punct de vedere asemănător a exprimat și expertul în securitate Ion Leahu. Acesta spune că Rusia are încă o capacitate mare de război.

„Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea ţiţeiului şi a gazelor, îşi va putea permite încă mult timp înainte o economie de război, o economie care să producă rachete, proiectile şi tancuri. În situaţia dată, evident, dacă Ucraina reuşeşte să reziste, atunci rezistăm şi noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, a afirmat Leahu.

Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin, a creionat un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean şi ar crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, şi cu regiunea transnistreană.

Rusia rămâne fără rachete balistice

Folosirea sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru lovituri asupra țintelor terestre sugerează că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite. Este punctul de vedere al purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, citat de Reuters. Oficialul, Iuri Ihnat, a citat serviciile de informații ucrainene care au afirmat că Rusia are mai puțin de 100 de rachete balistice Iskander. El a spus că Moscova folosește sistemele sale S-300 și S-400 „datorită abundenței de muniție”.

„Inamicul încearcă să își folosească potențialul, pentru că există multe rachete S-300 deja fabricate, (Rusia) este un producător al acestor rachete și le folosește deja în acest fel”, a declarat Iuri Ihnat.

Ministerul britanic al Apărării a estimat că Rusia a consumat probabil o mare parte din stocurile sale de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune SS-26 Iskander. Scăderea stocurilor de armament ar putea deveni o problemă cheie pentru ambele părți într-un război care a făcut ravagii timp de aproape 11 luni și care pare că va continua.

Sistemul S-300 aparține unei familii de rachete sol-aer dezvoltat inițial de Uniunea Sovietică. A fost pus în funcțiune la sfârșitul anilor 1970, iar acum sunt folosite atât de Ucraina, cât și de Rusia. Moscova a dezvoltat sistemul S-400 pentru a înlocui sistemul S-300, în 2007.

Ihnat a declarat că forțele rusești preferă să folosească S-300 împotriva țintelor terestre la o distanță de până la 150 km și reprezintă o amenințare pentru Ucraina.

„S-300 reprezintă o amenințare și, bineînțeles, nu vom avea suficiente sisteme din partea Occidentului ... pentru a doborî fiecare S-300 din aer. Trebuie să le distrugem la pozițiile de pe care sunt trase”, a declarat el.

Sursa : facebook

Rusia îl pregătește pe Viktor Medvedciuk pentru conducerea Ucrainei

Fostul ofițer rus de informații Igor Strelkov-Ghirkin susține că Moscova mai plănuiește să-l pună pe Viktor Medvedciuk, supranumit „nașul lui Putin”, la conducerea Ucrainei. Ghirkin crede că această idee este imposibilă în principiu și este de părere că actuala echipă a lui Vladimir Putin, formată din Medvedciuk, Gerasimov și Șoigu, nu are șanse să obțină o victorie în Ucraina.

Comentând despre cursul războiului, el a spus că dezvoltarea ostilităților nu este de bun augur pentru Rusia și autoritățile acesteia.

„Aceștia nu pot decât să piardă totul chiar și în cea mai favorabilă situație. Și problema noastră este că situația este foarte departe de a fi favorabilă, mai degrabă, strict invers. Aș vrea să greșesc”, a spus el.

Igor Ghirkin a cerut un tribunal pentru comandantul șef al armatei ruse. El a mai scris că se aștepta ca Rusia să piardă nu numai Crimeea ocupată, ci și Kubanul, în cazul înfrângerii în războiul cu Ucraina.