Război în Ucraina, ziua 287. Viktor Orban a blocat ajutorul UE pentru Ucraina. / Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS trimise Ucrainei
- Mădălina Dinu
- 7 decembrie 2022, 06:05
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți și soldații răniți din regiunea Harkov, pentru a marca Ziua Forțelor Armate a țării. Autoritățile din Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri. Astfel, 60 de militari ucraineni se întorc acasă. Un anunț în acest sens a fost făcut de către Andrii Yermak, șef al biroului Președinției din Ucraina.
ViKtor Orban a blocat ajutorul UE pentru Ucraina
Ungaria s-a opus marţi prin veto pachetului în valoare de 18 miliarde de euro sub formă de ajutor macrofinanciar pentru Ucraina pentru anul 2023 propus de Comisia Europeană, transmite Agerpres care citează EFE. Gestul vine după ce Comisia Europeană a recomandat înghețarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile UE pentru Ungaria.
Uniunea Europeană va căuta o soluţie cu sprijinul celorlalte 26 de state din blocul comunitar pentru a canaliza asistenţa financiară către Kiev. „Nu am putut adopta pachetul, dar nu ne descurajăm. Ambiţia noastră continuă să fie să începem să trimitem ajutorul Ucrainei la începutul lui ianuarie'' 2023, a declarat ministrul finanţelor ceh, Zbynek Stanjura, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, la încheierea unei scurte dezbateri pe această temă care a avut loc la reuniunea miniştrilor europeni de resort (ECOFIN), la Bruxelles.
Opoziţia Ungariei, singurul din cei 27 de membri ai UE care respinge acest ajutor, se produce în contextul negocierii altor dosare care afectează Budapesta: aprobarea planului de recuperare pentru ţara central-europeană şi îngheţarea fondurilor europene pentru nerespectarea statului de drept.
Viktor Orban a negat această informație printr-un mesaj publicat pe contul său de twitter.
„Relatările media că Ungaria s-a opus prin veto ajutorului financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina sunt știri false, a scris marți pe Twitter premierul ungar Viktor Orban.
Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele HIMARS trimise Ucrainei
Pentagonul ar fi modificat în secret sistemele de lansare a rachetelor de tip HIMARS trimise Ucrainei, pentru a se asigura că nu vor lovi teritoriul Rusiei. Despre aceasta au declarat mai mulți oficiali americani sub protecția anonimatului, scrie Wall Street Journal.
Potrivit mai multor oficiali, administrația Biden ar fi luat această măsură de precauție deoarece este necesară pentru a reduce riscul de escaladare a războiului. Începând cu luna iunie, SUA a furnizat Ucrainei 20 de lansatoare de rachete HIMARS și un număr destul de mare de rachete ghidate prin satelit cu o rază de acțiune de aproximativ 80 de kilometri.
Aceste rachete au fost folosite pentru a lovi depozitele de muniție, centrele logistice și de comandă ale rușilor de pe teritoriul ucrainean. Dar, publicația americană susține că lansatoarele HIMARS au o caracteristică unică menită să le împiedice să devină sisteme și mai puternice pe câmpul de luptă.
Oficialii americani spun că Pentagonul a modificat lansatoarele astfel încât acestea să nu poată trage rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachetele ATACMS, care au o rază de acțiune de aproape 320 de kilometri.
WSJ sugerează că administrația Biden a făcut modificările în secret deoarece oficialii se temeau că Ucraina nu-și va respecta promisiunea de a nu lovi teritoriul Rusiei cu armele furnizate de Pentagon.
Pentagonul a refuzat să comenteze informațiile, despre care oficialii americani au spus că implică hardware-ul și software-ul al Departamentului de Apărare al SUA.
Nu se știe dacă racheta căzută în R. Moldova a fost lansată de ruși sau ucraineni
La mai bine de 24 de ore după descoperirea unei rachete într-o livadă de lângă Briceni, încă nu se știe, dacă aceasta a fost lansată de ruși sau de ucraineni. Singurul detaliu dat astăzi de autorități este ca aceasta nu conținea explozibil. Oamenii spun că nu au nicio siguranță în ziua de mâine, în condițiile în care nimeni nu-i poate proteja.
Zeci de geniști, polițiști de frontieră, dar și angajații IGSU au împânzit zona unde, ieri după amiază, au căzut rămășițele unei rachete. Spațiul a fost izolat, iar accesul-interzis, inclusiv pentru presă. Geniști care au examinat corpul rachetei au constatat că aceasta nu conține material explozibil. Respectiv, nu prezintă pericol. Dacă în cazul rachetei rusești s-a vehiculat imediat că ar fi lansată de Rusia, de data aceasta autoritățile sunt mai rezervate. Incidentul este documentat de Ministerul de Interne, urmând să fie transmis Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.
„Urmează să fie transmis către noi, dar noi încă nu am recepționat cazul respectiv. Maxim ziua de mâine materialele vor fi transmise. Am comunicat cu colegii în eventuala transmitere a acestui proces către procuratura specializată, pentru a fi examinată în comun cu celelalte episoade. Cele cu trei rachete, care au survolat spațiul și incidentul care s-a întâmplat la Naslavcea”, a declarat șef interimar la PCCOCS, Sergiu Rusu.