Război în Ucraina, ziua 270. Rusia își suplimentează forțele în Lugansk. Lupte dificile în mai multe puncte fierbinți

Război în Ucraina, ziua 270. Rusia își suplimentează forțele în Lugansk. Lupte dificile în mai multe puncte fierbințiSursa foto: Twitter

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă zi, cea cu numărul 270, și este departe de a se încheia. Militarii ruși și ucraineni continuă luptele în mai multe zone fierbinţi, desfăşurând tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade. Conform informațiilor furnizate de Kiev, Rusia a suplimentat numărul soldaților din regiunea Lugansk, în estul țării. În acest context, Moscova și Teheranul au încheiat un acord secret pentru fabricarea de drone iraniene pe teritoriul rusesc. De cealaltă parte, Ucraina a inițiat un parteneriat cu șase state NATO pentru producția de armament greu.

Conducerea armatei de la Moscova a majorat numărul de soldaţi în regiunea Lugansk din partea de est a Ucrainei, a anunţat Statul Major al armatei ucrainene. Militarii ruși vor fi adăpostiți în locuințele populației civile din Ucraina. De altfel, conform sursei citate mai sus, pentru a asigura adăpost soldaţilor, o parte din populaţia civilă a fost strămutată forţat în alte zone.

Între timp, luptele continuă între forţele militare ruse şi ucrainene. Există mai multe zone fierbinți de război în care au fost desfășurate tancuri, rachete de artilerie şi lansatoare de grenade, potrivit Kievului.

În acest context, oficialii armatei de la Kiev au anunțat că peste 60 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi numai în oraşul Mihailivka din regiunea Zaporojie, informează dpa. Informaţiile furnizate de oficialii de la Kiev nu au putut fi verificate dintr-o sursă independentă.

Rusia se împrumută ca să facă față cheltuielilor de război

Ministerul britanic al Apărării relatează că, pe 16 noiembrie 2022, Rusia a emis cea mai mare emisiune de obligațiuni pentru o singură zi din istorie, strângând 820 de miliarde de ruble, circa 13,6 miliarde de dolari. Emisiunea de obligațiuni este un mecanism pentru susținerea cheltuielilor militare, care au crescut foarte mult de la invadarea Ucrainei.

Cheltuielile declarate ale Rusiei pentru „apărare națională” pentru 2023 erau estimate la aproximativ 5 trilioane de ruble, 84 de miliarde de dolari, o creștere cu 40% față de bugetul anterior din 2023 anunțat în 2021.

„Dimensiunea acestei licitații este foarte probabil să indice faptul că Ministerul de Finanțe al Rusiei percepe condițiile actuale ca fiind relativ favorabile, dar se așteaptă la creșterea incertitudinii în mediul financiar în cursul anului viitor”, se arată în informarea serviciilor britanice de informații.

sursa foto. Evz

Iranul va ajuta Rusia să-şi construiască drone

Iranul a încheiat, recent, un acord secret cu Moscova pentru a începe să fabrice drone pe teritoriul rusesc. Noile echipamente vor fi utilizate pe fronturile din Ucraina, după cum au aflat serviciile de spionaj americane şi occidentale, potrivit cotidianului american The Washington Post.

Acordul a fost încheiat, de oficialii ruşi şi iranieni, în timpul unei întâlniri care a avut loc în Iran la începutul acestei luni. Cele două state se mișcă rapid pentru a transfera schiţele şi componentele-cheie care ar permite începerea producţiei în câteva luni. Informația a fost confirmată, pentru cotidianul american, de trei surse care au avut acces la aceste date.

O echipă de negociatori din industria de apărare rusă a mers la Teheran pentru a pune la punct logistica, iar o delegaţie separată condusă de secretarul Consiliului de Securitate din Rusia, Nikolai Patruşev, s-a deplasat în capitala iraniană la 9 noiembrie, pentru a discuta, printre altele, despre sancţiunile economice şi alte „interferenţe occidentale”.

„Se trece rapid de la luarea deciziilor la implementare. Se mişcă rapid şi cu mult avânt”, a declarat unul dintre oficialii cu care a discutat The Washington Post.

Acordul, dacă se va realiza ar reprezenta o consolidare a alianţei ruso-iraniene, după ce Teheranul a oferit deja un sprijin crucial pentru campania militară şubrezită a Moscovei în Ucraina, au declarat oficialii.

Ucraina va produce armament împreună cu șase state NATO

Pe de altă parte, gigantul de stat din industria de apărare din Ucraina, Ukroboronprom, va produce și va dezvolta arme grele și echipamente militare în colaborare cu șase state NATO. Printre statele partenere enumerate se află Franța, Danemarca, Polonia și Cehia. Numele celorlalte două state nu au fost dezvăluite din motive de securitate, au arătat oficialii companiei de la Kiev.

Unul dintre ultimele acorduri încheiate a fost cu Cehia, transmite compania Ukroboronprom, într-un comunicat de presă.

Astfel, „Ukroboronprom” și Agenția Interguvernamentală de Cooperare pentru Apărare din subordinea Ministerului Apărării al Republicii Cehe vor crea un cluster comun de apărare.

„Pentru a implementa aceste planuri, vom implica companii de apărare ucrainene și cehe de top, precum și donatori financiari internaționali”, transmite Ukroboronprom.

Compania ucraineană și Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei plănuiesc atragerea mai multor parteneri străini pentru a consolida complexul industrial de apărare.

Sursa foto. Twitter

Statele Unite insistă pe susținerea Ucrainei

Un eşec în susținerea Ucrainei în războiul pentru asigurarea propriului viitor ar putea duce la „o lume a tiraniei şi tulburărilor”. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut această declarație în timpul unui discurs susţinut în care a încercat să evidențieze mizele războiului pentru comunitatea internaţională, transmite Reuters.

„Amicii autocrați ai lui Putin urmăresc atent. Și ar putea foarte bine trage concluzia că obținerea de arme nucleare le-ar oferi propriul «permis de vânătoare». Iar asta ar putea conduce la o periculoasă spirală a proliferării nucleare”, a afirmat Lloyd Austin.

Austin a făcut aceste afirmații în cadrul unui forum de securitate desfășurat în Canada și sunt unele dintre cele mai puternice declaraţii ale sale cu privire la invazia rusă în Ucraina, de la începutul războiului, din 24 februarie. El avertizat totodată asupra riscurilor de proliferare nucleară globală.