Război în Ucraina, ziua 262. Eliberarea regiunii Herson, sărbătorită în stradă. Putin nu vrea să recunoască înfrângerea. O nouă amenințare vine din Belarus. Video

Sursa foto: Twitter

Ucrainerii au sărbătorit vineri seară eliberarea regiunii Herson, aflată sub ocupație rusă încă din luna martie. Războiul este însă departe de final. Autoritățile de la Kiev încep să ridice ziduri de beton la granița cu Belarus și spun că această țară, aliată cu Rusia, este o mare amenințare. Între timp, Moscova refuză să recunoască înfrângerea de pe front.

Regiunea Herson a fost recucerită de armata ucraineană, iar victoria a fost sărbătorită, vineri seara, în stradă. În ultimele luni aici s-au dat lupte grele și mii de oameni și-au pierdut viața. Locuitorii orașului Herson, care au supraviețuit coșmarului, au fluturat steagurile Ucrainei, au plâns de bucurie, au cântat și au mărșăluit pe străzi ținându-se pe mână.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ziua de 11 noiembrie reprezintă o mare victorie, după ce trupele ruse au fost forțate să se retragă., relatează AFP. „Ziua de astăzi este istorică! Poporul nostru. Al nostru. Herson", a scris el pe Telegram, însoţindu-şi mesajul scurt cu drapelul ucrainean albastru şi galben.

Preşedintele Volodimit Zelenski a salutat de asemenea curajul locuitorilor din Herson, care au trăit sub ocupaţia rusă de la mijlocul lunii martie. „Ei nu au abandonat niciodată Ucraina“, a mai spus Zelenski.

Belarus, noua amenințare

Victoria este una importantă pentru Ucraina, dar lupta este departe de a se fi încheiat. Rusia continuă să provoace pagube importante și să atace obiective strategice. În ultimele 24 de ore au fost provocate noi pagube la un baraj critic care traversează râul Nipru la Nova Kahovka. Podul Antonovski a fost aruncat în aer de armata rusă care se retrăgea din regiunea Herson.

Potrivit autorităților din Ucraina, Belarusul, un aliat declarat al Rusiei este văzut ca o mare amenințare. Administrația de Kiev a anunţat vineri că ridică un zid de beton armat şi alte fortificaţii la graniţa cu Belarusul, relatează Reuters.

Consilierul prezidenţial KiriloTimoşenko a spus că a fost ridicat un zid, cu sârmă ghimpată în partea de sus, pe o suprafaţă de trei kilometri în regiunea Volînia. Au fost aduși de asemenea saci de nisip şi au fost săpate și tranşee. „Asta nu e totul, dar nu vom dezvălui detaliile", a precizat oficialul.

El a adăugat că sunt în derulare lucrări similare şi în regiunile Rivne şi Zhitomir,  dar nu a oferit și alte detalii. Graniţa Ucrainei cu Belarusul are o lungime de peste 1.000 de kilometri, potrivit Agerpres.

Țapi ispășitori

Vladimir Putin nu vrea să recunoască înfrângerea trupelor ruse din regiunea Herson. Chiar dacă el a orodnat retragerea militarilor, numele său nu a fost menționat absolut deloc în niciuna dintre informările oficiale. În plus Moscova a încercat să găsească alte justificări pentru retragere pentru a nu recunoaște înfrângerea de pe front. În plus, liderul de la Kremlin ar urma să dea vina pe militari pentru eșecul din Herson.

„Nu s-ar fi întâmplat acest lucru (n.r. retragerea) fără aprobarea lui Putin. Este o dovadă că Putin poate înțelege realitatea și poate lua decizii raționale. Dar, în același timp, este și o probă că Putin se pregătește să-i facă pe militari țapi ispășitori pentru dezastrul din Ucraina”, este de părere generalul australian Mick Ryan.

Refuzul lui Putin

Oficialii de la Kemlin au confirmat vineri și că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va participa la summit-ul G20 din Indonezia, care se va desfășura săptămâna viitoare. Unii politologi spun că această decizie este un semn că acesta nu vrea să se întâlnească cu marii lideri politici ai lumii. Rusia va fi reprezentată la această reuniune de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Moscova a găsit o justificare pentru refuzul lui Vladimir Putin de a participa la summit. Analistul politic Serghei Markov a spus că probabilitatea unor atacuri teroriste și atentate la viața președintelui rus este, acum, mai ridicată decât a fost vreodată.