Război în Ucraina. Ziua 229. Belarus are mobilizați 6.000 de soldați la granița cu Ucraina. Putin vrea să îl convingă pe Lukașenko să intre în război

Război în Ucraina. Ziua 229. Belarus are mobilizați 6.000 de soldați la granița cu Ucraina. Putin vrea să îl convingă pe Lukașenko să intre în război Sursa foto. Twitter

Serviciile secrete ucrainene avertizează că Vladimir Putin încearcă să atragă Belarus în războiul din Ucraina. Belarus ar avea mobilizate la granița cu Ucraina șase batalioane de soldați.

Adjunctul serviciului militar de informații al armatei ucrainene, Vadim Skibițki, a declarat că Vladimir Putin are întâlniri frecvente cu Aleksandr Lukașenko, președintelui Belarusului. Aceste întrevederi au ca scop convingerea dictatorul belarus să se angajeze total într-un război deschis împotriva Ucrainei. În acest context, Belarus ar avea deja, la granița cu Ucraina, mobilizate șase batalioane de soldați. Acest lucru înseamnă aproximativ 600 de militari.

De când a fost lansat primul atac al Kremlinului asupra Ucrainei, pe 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti. Acest lucru s-a întâmplat, în special, în primele săptămâni ale războiului, atunci când trupele ruse au încercat să ia cu asalt Kievul și zonele din nordul și nord-estul Ucrainei. Pe 4 octombrie, Lukașenko a acuzat Kievul că a adunat 15.000 de soldați de-a lungul graniței țării cu Belarus, numind mișcarea o „provocare”.

Cu toate acestea, Belarus nu a intrat până acum în conflict deschis cu armata lui Volodimir Zelenski. Pe 24 august, de ziua națională a Ucrainei, președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, a transmis un mesaj ciudat ucrainenilor. Aliatul țarului de la Kremlin, care a susținut războiul rușilor în Ucraina, le-a transmis vecinilor ucraineni „Cer senin, toleranță, curaj, putere și succes în restabilirea unei vieți decente”, a spus Lukașenko, notează Kyiv Independent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lukașenko susține că participă la războiul din Ucraina

La începutul acestei săptămâni, liderul de la Minsk a precizat că „În ceea ce privește participarea noastră la o operațiune militară specială în Ucraina, participăm. Nu o ascundem. Dar nu ucidem pe nimeni. Nu ne trimitem armata nicăieri. Nu ne încălcăm obligațiile”.

Alexandr Lukașenko a mai spus apoi că țara sa face parte din război, împiedicând extinderea acestuia în Belarus și împiedicând „un atac asupra Belarusului sub pretextul unei operațiuni militare speciale organizate de Polonia, Lituania și Letonia”. Președintele a mai menționat că Minskul nu intenționează să anunțe vreo mobilizare, dar că are de gând să învețe din experiența Rusiei.