Evenimentul Zilei > International > Război în Ucraina, ziua 172. Lupte grele la Donețk și Herson. Zelenski cere Occidentului blocarea industriei nucleare a Rusiei
Război în Ucraina, ziua 172. Lupte grele la Donețk și Herson. Zelenski cere Occidentului blocarea industriei nucleare a Rusiei

Război în Ucraina, ziua 172. Lupte grele la Donețk și Herson. Zelenski cere Occidentului blocarea industriei nucleare a Rusiei

Trupele ucrainene continuă atacurile asupra podurilor peste Nipru din regiunea Herson. Rușii au anunțat că au cucerit satul Pesky. O explozie puternică a zguduit orașul Mariupol. Tot mai mulți analiști susțin că războiul nu se va încheia anul acesta. ONU vrea o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

UPDATE Preşedintele Ucrainei a avertizat soldaţii ruşi, care au lansat atacuri asupra centralei nucleare de la Zaporojie, că vor deveni o ţintă pentru forţele ucrainene, transmite Reuters.

„Fiecare soldat rus care fie trage în centrală, fie trage folosind centrala ca acoperire, trebuie să înţeleagă că devine o ţintă specială pentru agenţii noştri de informaţii, pentru serviciile noastre speciale, pentru armata noastră”, a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs ținut sâmbătă seara. El a mai afirmat că Rusia foloseşte centrala pe post de şantaj nuclear, dar nu a oferit și alte detalii.

Centrala nucleară Zaporojie a fost capturată de armata rusă încă de la începutul războiului. De atunci și până acum au existat mai multe atacuri, iar Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamente.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a avertizat asupra unui dezastru nuclear dacă nu se opreşte lupta. Experţii nucleari se tem că bombardamentele ar putea deteriora bazinele de combustibil uzat ale centralei sau reactoarele.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut ca zona din jurul centralei nucleare să devină una demilitarizată pentru a evita o catastrofă, potrivit Agerpres.

UPDATE Președintele Volodimir Zelenski a declarat că diplomația ucraineană și cea a statelor partenere fac, în acest moment, tot ce este posibil pentru a bloca industria nucleară a Federației Ruse. Noile sancțiuni vor avea ca țintă zădărnicirea înarmării nucleare a Moscovei și vin ca răspuns la șantajul nuclear al Rusiei, care ține ocupată și atacă centrala nucleară de la Zaporojie, a mai spus șeful de stat.

„Ocupanții încearcă să intimideze oamenii într-un mod extrem de cinic, folosind centrala nucleară Zaporpjie. De fapt, se ascund în spatele uzinei pentru a trage în Nikopol și Marhaneț. Ei organizează provocări constante cu bombardarea teritoriului centralei nucleare și încearcă să-și aducă forțele suplimentare în această direcție pentru a șantaja și mai mult statul nostru și întreaga lume liberă.

Dacă cineva din Rusia crede că le poate oferi ceva, se înșală. Șantajul rus nu face decât să mobilizeze și mai multe eforturi globale pentru a înfrunta teroarea. În fiecare zi de ședere a contingentului rus pe teritoriul CNE Zaporojie și în regiunile învecinate ale țării noastre crește atât de mult amenințarea radiațiilor la adresa Europei, încât nici în momentele de vârf ale confruntării din timpul Războiului Rece acest lucru nu s-a întâmplat. Desigur, ar trebui să existe un răspuns puternic. Diplomații ucraineni și reprezentanții statelor partenere vor face totul pentru a se asigura că noile sancțiuni împotriva Rusiei blochează în mod necesar industria nucleară rusă.

Și absolut toți oficialii statului terorist, precum și cei care îi ajută în această operațiune de șantaj cu centrala nucleară, trebuie judecați de o instanță internațională. Cu siguranță va fi. Și fiecare soldat rus care fie trage în uzină, fie trage sub acoperirea uzinei, trebuie să înțeleagă că devine o țintă specială pentru serviciile noastre de informații, pentru serviciul nostru secret, pentru armata noastră. Sunt recunoscător în mod deosebit tuturor celor care apără această direcție, care rezistă presiunii teroriștilor ruși și protejează Ucraina și lumea de amenințarea nucleară creată de ocupanți”, a spus Zelenski.


Rusia a anunțat, sâmbătă, că a ocupat satul Pesky din provincia Doneţk din estul Ucrainei, lucru negat de comandamentul militar ucrainean, care a admis însă că în zonă se dau „lupte feroce“, relatează agenţia EFE.

Situat la câţiva kilometri de oraşul Doneţk, aflat sub controlul separatiştilor proruşi, satul Pesky este de mai mult de o săptămână un adevărat câmp de luptă. O cucerire a acestui sat le-ar permite trupelor ruse să-şi continue ofensiva către oraşul Avdiivka.

Atacuri la Zaporojie

În timp ce continuă luptele în regiunea Donbas, Rusia şi Ucraina s-au acuzat din nou reciproc pentru noi atacuri care au vizat sâmbătă centrala nucleară de la Zaporojie.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut ambelor părți să oprească acțiunile militare în jurul centralei nucleare pentru a evita „consecințe catastrofale”. Statele Unite au susținut apelul ONU pentru o zonă demilitarizată și au cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze zona.

Lupte grele în Herson

În provincia sudică Herson, învecinată cu provincia Zaporojie, şi care se află parţial sub control rusesc, trupele ucrainene îşi continuă atacurile asupra podurilor de peste râul Nipru, în încercarea de a îngreuna aprovizionarea trupelor ruse şi de a le izola. Autoritățile de la Kiev au anunțat că intenționează să recucerească această provincie.

Potrivit serviciilor de informaţii britanice, forțele ucrainene au reușit să distrugă infrastructura podurilor care ar fi acum inutilizabile pentru transporturile de armament.

Tot mai mulți analiști militari sunt de părere că acest război s-ar putea prelungi dincolo de anul 2022. „Este probabil ca nici Rusia şi nici Ucraina să nu poată obţine rezultate militare decisive anul acesta”, a declarat la postul BBC şeful serviciului britanic de informaţii militare, generalul Jim Hawkenhull, potrivit Agerpres.

Sursă: Oleksii Synelnykov | Dreamstime.com

Explozie la Mariupol

O explozie puternică a avut loc sâmbătă după-amiază la Mariupol, oraş ocupat de forţele ruse. „O explozie puternică a zguduit Mariupolul. Întregul oraş a simţit-o. Detalii vom oferi mai târziu”, a scris Consiliul Local Mariupol pe Telegram, potrivit Ukrinform . Aproape distrus de război, Mariupolul a devenit un oraș fantomă care nu mai este racordat la apă, gaze sau electricitate, potrivit Mediafax.

Cum se va termina războiul

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a vorbit despre cum se va încheia războiul. Declarațiile au fost făcute la câteva ore după ce o serie de explozii au afectat baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeei.

„Crimeea este ucraineană şi nu vom renunţa niciodată la ea. Nu vom uita că războiul rusesc împotriva Ucrainei a început cu ocuparea Crimeei. Acest război rusesc a început cu Crimeea şi trebuie să se încheie cu Crimeea, cu eliberarea ei“, a spus preşedintele Ucrainei.