Război în Ucraina. Rusia a recrutat 200 de deținuți pentru a merge la război. Ei ar fi fost atrași cu sume mari de bani în fiecare lună. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a negat, miercuri, 27 iulie, că țara agresoare este vinovată de creșterea la nivel mondial a prețurilor la alimente.
Rusia recrutează pușcăriași să lupte frontul din Ucraina. Cel puţin trei deținuți ruşi din penitenciarul IK-7 Yablonevka din Sankt Petersburg, au murit, iar alți doi au fost răniți. Ei ar fi fost atrași cu sume de bani mari, dar și cu alte beneficii.
Jurnaliștii, împreună cu organizaţia de apărare a drepturilor omului „Rus Sitting“, au declarat că oamenii lui Putin au găsit 200 de deținuți care au fost supuși și unui test poligraf.
Apropiata unui deținut a declarat că acesta nu și-a dorit să lupte în războiul din Ucraina.„ Când am sunat, i-am spus lui Maxim: «Nu îndrăzni să fii de acord. Ai o condamnare uşoară şi a mai rămas doar un an“. Mi-a răspuns că «militanţii sunt acelaşi gunoi, dar eu nu voi lucra pentru gunoi; Nu trebuie să lupt pentru interesele cuiva»“, a mai povestit femeia jurnaliștilor de la Important Stories.
Pavel, un fost deţinut care a fost eliberat din Fornosovo IK-3 din Sankt Petersburg a dezvlăuit cum se desfășurau operațiunie. „Erau opt oameni. În primul rând, au chemat toţi comandanţii superiori la sediu, la administraţie. Li s-a spus acolo că oamenii sunt recrutaţi în PMC-uri, în grupul de asalt aeropurtat. Ei au spus că toți condamnaţii recrutaţi vor fi adăugaţi la soldaţii contractuali. Vor curăţa teritoriile. Au avertizat imediat că mulţi nu se vor întoarce, a povestit Pavel, potrivit sursei citate.
Rusia nu recunoaște criza alimentară
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu Rusia este responsabilă pentru „așa-numita criză alimentară”. El a acuzat Statele Unite și țările europene că au crescut prețurile prin aplicarea unor politici ecologice „nechibzuite” și chiar prin stocarea alimentelor în timpul pandemiei de Covid-19.
„Situația din Ucraina a afectat în plus negativ piețele alimentare, dar nu din cauza operațiunii speciale ruse, ci mai degrabă din cauza reacției absolut inadecvate a Occidentului, care a anunțat sancțiuni”, a precizat Lavrov.
Rusia, încântată de dronele turceşti
Preşedintele rus Vladimir Putin îl va primi pe Recep Tayyip Erdogan pe 5 august la Soci pentru a discuta despre cooperarea militară. Rusia ar fi interesată de dronă de luptă turcească Bayraktar TB2 care ar putea fi folosită în războiul împotriva Ucrainei, dar așteaptă să comunice cu omologul său turc.
Volodimir Zelenski îl vrea aproape pe Boris Johnson
Volodimir Zelenski a declarat că premierul britanic Boris Johnson nu trebuie să fugă din viaţa publică în momentul plecării din reşedinţa oficială londoneză din Downing Street 10. Oficialul din Regatul Unit este considerat de ucraineni un mare erou.
„Ceea ce pot spune este că (Johnson) e un mare prieten al Ucrainei. Vreau să fie undeva în politică, în poziţia de a fi cineva”, a spus şeful statului ucrainean. „Nu vreau să dispară, dar decizia este în mâinile poporului britanic”, a adăugat el.
Macron îl critică pe Putin
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că Rusia este ”una dintre ultimele puteri imperiale coloniale” și că Vladimir Putin nu are scuză pentru cele făcute.
„Rusia a lansat o ofensivă contra Ucrainei, este un război teritorial pe care-l credeam dispărut pe pământ european, este un război de început de secol al XX-lea, dacă nu chiar de secol al XIX-lea. O spun pe un continent (Africa) care a suferit imperialismele coloniale”, a afirmat preşedintele Franţei la o conferinţă de presă comună la Cotonou cu omologul său din Benin, Patrice Talon.