Război în Ucraina, ziua 151. Marea controversă a atacului de la Odesa. Pacea devine o himeră

Război în Ucraina, ziua 151. Marea controversă a atacului de la Odesa. Pacea devine o himeră Sursa foto. Twitter

Rachete rusești au lovit sâmbătă infrastructura din portul ucrainean Odesa, la o zi după ce Rusia și Ucraina au semnat un acord de redeschidere a porturilor din Marea Neagră pentru reluarea exporturilor de cereale, au anunțat oficialii ai armatei ucrainene.

„Inamicul a atacat portul comercial maritim Odesa cu rachete de croazieră Kalibr; 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare aeriană; 2 au lovit infrastructura portului”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Vineri, Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, ceea ce ar putea evita amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale. Vestea semnării unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră a dus în aceeași zi la scăderea prețurilor la grâu cu 2%.

Atacul de la Odesa a spulberat pactul semnat cu o zi mai devreme

Ucraina l-a acuzat sâmbătă, pe președintele rus Vladimir Putin că a "scuipat în fața" ONU. De asemenea, Zelenski, liderul ucrainean, susține că același tratament l-a primit și Turcia prin bombardarea portului Odesa. În plus, Moscova e nevoită să își asume 'întreaga răspundere' a eșecului acordului privitor la exportul de cereale, semnat vineri, 22 iulie, la Istanbul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin gestul de a bombarda cu rachete portul Odesa, Vladimir Putin a „scuipat în fața secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, care au depus eforturi uriașe pentru a ajunge la acest acord”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko. Ucraina a precizat de asemenea că Rusia își va asuma „întreaga răspundere” a eșecului acordului privitor la exportul de cereale.

Moscova a decis să atace portul comercial Odesa cu rachete de croazieră Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, două au lovit infrastructura portului, a informat sâmbătă, 23 iulie, Comandamentul Operațional Sud pe rețeaua Telegram.

Atacul Rusiei asupra unui oraş ucrainean, la doar câteva ore după ce Moscova a semnat un acord pentru a permite reluarea exporturilor de cereale, a fost catalogat de Londra drept "îngrozitor" şi o dovadă că preşedintele rus Vladimir Putin nu este de încredere, relatează PA Media/dpa.

Rușii schimbă tactica

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a declarat că atacul asupra portului Odesa de la Marea Neagră a fost "complet nejustificat".

Vorbind la un eveniment de campanie în Kent, Truss, care candidează la conducerea Partidului Conservator, a spus că "niciun cuvânt" din cele spuse de preşedintele Vladimir Putin nu este de încredere.

''Arată că nu se poate avea încredere în niciun cuvânt pe care îl spune. Şi trebuie să lucrăm de urgenţă cu partenerii noştri internaţionali pentru a găsi o modalitate mai bună de a scoate grânele din Ucraina care să nu implice Rusia şi promisiunile sale încălcate''.

Deputatul conservator Tobias Ellwood, care a părăsit Odesa la începutul acestei săptămâni, a declarat că a fost "nedumerit de modul în care comunitatea internaţională a fost păcălită" de Rusia, conform Agerpres.

Pe de altă parte, oficialii de la Kiev susțin că o contraofensivă a armatei ucrainene va avea ca rezultat o „bătălie uriașă”. În sud, rușii au construit deja fortărețe și tranșee pentru apărare.

Rușii se pregătesc intens pentru o contraofensivă pe care armata ucraineană o anunță de ceva timp. Oficialii de la Kiev susțin că ar urma o etapă sângeroasă a războiului, care va arăta capacitatea trupelor ucrainene în fața Rusiei. Bătălia uriașă despre care vorbesc aceștia ar izbucni în cazul unei contraofensive.

În timp ce oficialii de la Kiev vorbesc despre un răspuns puternic pentru armata rusă, aceștia se pun la adăpost. Militarii ruși aflați în regiunile sudice au construit adăposturi solide pentru tancuri și sapă tranșee. Potrivit specialiștilor militari aflați în zonă, au fost aduse și prefabricate din beton pentru a construi fortărețe.