Război în Ucraina, ziua 141. Volodimir Zelenski își felicită soldații pentru victoriile din Herson. Mai mulți diplomați europeni cer o investigație ONU asupra Iranului

Sursa foto Twitter

Ucraina a intrat în cea de-a 141 zi de război, de la invazia declanșată de Rusia în luna februarie. Președintele Volodimir Zelenski și-a felicitat trupele din Herson pentru eliberarea mai multor localități și capturarea unei cantități importante de echipament militar rusesc. Pe de altă parte, Kievul cere o misiune internațională, ONU și UE care să monitorizeze situația de la barajul Kahovka despre care susține că ar fi fost minat de ruși. În Belarus, informațiile arată că are loc o mobilizare ascunsă, în ciuda asigurărilor date de dictatorul Lukașenko, că țara nu va intra într-un conflict cu Ucraina. Un număr de 24 de tancuri ale armatei de la Minsk au fost livrate Rusiei pentru a fi folosite pe frontul din Donețk. În acest context, mai mulți diplomați europeni cer o investigație împotriva Iranului pentru livrarea de drone sinucigașe Rusiei.

Președintele Volodimir Zelenski a lăudat în discursul său de vineri, „rezultatele bune” obținute de trupele sale în regiunea Herson, din sudul Ucrainei. Kievul susține că a eliberat numeroase localități și a capturat cantități importante de echipament militar rusesc și armament în această etapă de război.

„Mulțumesc, de asemenea, soldaților brigăzii 60 de infanterie, ale căror unități dau rezultate bune în regiunea Herson”, a declarat președintele Zelenski într-o înregistrare video

El a anunțat că au fost capturate de la ruși peste 30 de vehicule blindate, 1.000 de proiectile de tancuri și trei piese de artilerie.

Ceva mai devreme, consilierul său Kirilo Timoşenko a anunțat că armata ucraineană a recucerit 88 de localităţi în regiunea Herson, în sudul Ucrainei. Aceasta în timp ce administraţia de ocupaţie prorusă evacuează mii de civili din calea ofensivei armatelor Kievului, după cum relatează AFP.

„Regiunea Herson: 88 de localităţi recucerite”, a anunțat pe Telegram consilierul preşedintelui ucrainean Kirilo Timoşenko.

Un bilanţ anterior, prezentat la 13 octombrie, anunţa recucerirea a 75 de oraşe şi sate de către armata ucraineană.

Sursa foto. Twitter

Belarus își trimite tancurile în Donețk

Belarus intenționează să furnizeze armatei ruse 24 de tancuri de tip T-72A. Acestea au fost trimise spre Donețk, regiunea ocupată de Rusia, după cum relatează Belarusian Hajun. Acesta este un organism de supraveghere civică care monitorizează circulația echipamentelor militare în Belarus. Informația a fost prezentată de publicația Kyiv Independent. În total, Belarus a trimis cel puțin 94 de tancuri și până la 44 de camioane militare Ural către Rusia în ultimele săptămâni, a raportat Belarusian Hajun.

Tot în acest contxt, în Belarus vor fi cantonați 9.000 de soldați ruși, în timp ce în țară se desfășoară o mobilizare sub acoperire. Deși dictatorul de la Minsk, Alexandr Lukașenko, susține că nu intenționează să-și trimită armata în Ucraina, în ajutorul Rusiei, informațiile arată că au loc mișcări de trupe din Belarus.

Armata de la Kiev s-a adresat printr-un comunicat de presă poporului Republicii Belarus, aliată a Rusiei, cerându-i să nu participe la „războiul murdar” împotriva Ucrainei, informează dpa. Comunicatul îndeamnă „toţi cetăţenii din Belarus să nu se supună ordinelor conducerii lor de a intra în război împotriva Ucrainei”.

Mai mult, Ucraina ia în considerare abolirea regimului circulației fără vize dintre Kiev și Minsk, ca urmare a faptului că regimul Lukașenko sprijină războiul pe scară largă al Rusiei.

Sursa foto: Twitter

Ucraina cere misiune internațională la barajul Kahovka

Oficialii ucraineni fac apel la ONU și UE, solicitând o misiune internațională care să supravegheze barajul de la Kahovka. Ucraina a acuzat Rusia că a minat acest obiectiv din regiunea ocupată Herson și intenționează să provoace o catastrofă.

„Facem apel la ONU, la UE şi la alte organizaţii să creeze o misiune internaţională de observare la Kahovka. Experţi internaţionali ar trebui să sosească imediat, alături de personal ucrainean”, a spus premierul Denis Şmigal într-o şedinţă de guvern.

Volodimir Zelenski a declarat cu o zi înainte că ruşii au amplasat explozibili la baraj şi a avertizat că distrugerea acestuia lăsa fără apă peninsula Crimeei. În zona de inundare rapidă se află peste 80 de localităţi, inclusiv oraşul Herson, a arătat el în faţa Consiliului Uniunii Europene.

Rusia a respins acuzațiile și l-a acuzat pe Zelenski că minte. Barajul este construit pe râul Nipru, pentru hidrocentrala de la Kahovka. Linia frontului între forţele ucrainene aflate în contraofensivă şi cele ruse care ocupă regiunea se află acum la circa 40 de kilometri distanță.

sursa foto: Wikipedia

Diplomații europeni cer investigarea Iranului

Diplomați europeni îndeamnă ONU să investigheze Iranul pentru furnizarea de drone sinucigașe către Rusia. Acestea sunt folosite pentru bombardarea infrastructurii civile din Ucraina. Mai mulți diplomați britanici, francezi și germani de rang înalt îndeamnă Națiunile Unite să investigheze furnizarea de drone de către Iran către Rusia, potrivit unei scrisori analizate de CNN.

Semnatarii documentului susțin că transferurile de arme încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care restricționează fluxul de anumite arme către sau dinspre Iran.

În acest context, ambasadorii UE s-au pus de acord asupra unor măsuri împotriva entităţilor care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina. Anunțul a fost făcut de președinția cehă a Uniunii Europene. Și Statele Unite ale Americii au anunțat măsuri asemănătoare.

„Orice persoană ce exersează activităţi cu Iranul având legătură cu dezvoltarea de drone sau de rachete balistice, sau implicată în circulaţia de arme din Iran spre Rusia ar trebui să dea dovadă de vigilenţă”, a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.

El a subliniat că SUA nu vor ezita să recurgă la sancţiuni sau să ia măsuri împotriva principalilor responsabili, conform AFP şi Reuters.