Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunță marți, 28 iunie 2022, că Federația Rusă va stopa ofensiva militară doar dacă ucrainenii decid să se predea. Bilanțul victimelor este în creștere, din pricina atacului cu rachete comandat de Rusia asupra centrului comercial din Kremenciuk, unde cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața, iar alți 59 de oameni au suferit răni grave.
Liderii lumii au blamat atacul Rusiei, pe care l-au calificat drept o crimă de război, însă rușii continuă bombardamentele inclusiv în regiunea Lisiceansk, unul dintre puținele orașe care mai rezistă în fața rușilor din Lugansk.
Ucraina cere statelor NATO să trimită și mai multe arme, dacă Europa vrea pacea
Vitali Kliciko, primarul Kievului, a cerut marți, 28 iunie, prezent la Summitul de la Madrid, ca țările NATO să „accelereze” livrările de armament greu pentru Ucraina, fiind unica posibilitate pentru „restabilirea păcii” pe continentul european, spune Kliciko.
„Avem nevoie de sisteme anti-rachetă. Vedem că în fiecare zi rachetele ruseşti ne distrug oraşele, ucid civili, distrug infrastructura. Sprijinul pentru Ucraina este cheia ca pacea să revină în Europa”, spune primarul capitalei Kiev, Vitali Kliciko.
Lituania interzice importurile de gaze provenite din Rusia
Legislativul Lituaniei interzice, marți, 28 iunie, toate importurile de gaze naturale cu origini rusești, iar rezoluția privind interzicerea importurilor de acest tip a fost votată cu unanimitate de Parlamentul de la Vilnius.
Astfel, furnizorii de energie din Rusia nu vor mai putea uzita nici terminalul de gaze naturale lichefiate amplasat în Klapeida: „Avem nevoie de această lege pentru a o menţine pe termen nelimitat”, spune ministrului lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.
NATO va plasa 300.000 de militari în alertă maximă, ca răspuns la amenințarea Rusiei
Secretarul general al NATO a declarat că Summitul de la Madrid de săptămâna aceasta va conveni asupra celei mai importante transformări a Alianței într-o generație, plasând 300.000 de soldați în stare de pregătire avansată, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Dan Sabbagh în The Guardian.
Jens Stoltenberg a adăugat că forțele existente ale alianței militare în statele baltice și în alte cinci țări din prima linie vor fi sporite „până la nivel de brigadă” – dublate sau triplate, până la 3.000 și 5.000 de soldați.
SUA va trimite un sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, cu rază medie și lungă de acțiune
SUA anunță că săptămâna aceasta va achiziționa un sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina. Se așteaptă, de asemenea, că Washingtonul va anunța și alte asistențe de securitate pentru Ucraina, inclusiv muniție suplimentară de artilerie pentru a răspunde nevoilor armatei ucrainene.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că țările G7 ar trebui să răspundă la ultimele lovituri cu rachete impunând noi sancțiuni Rusiei și furnizând mai multe arme grele Ucrainei.
Zelenski i-a îndemnat pe belaruși să fie solidari cu Ucraina: „Conducerea rusă vrea să vă atragă în războiul dintre Ucraina și Rusia pentru că nu-i pasă de viețile voastre. Nu sunteți sclavi și vă puteți decide singur destinul”, a spus Zelenski într-un mesaj video adresat belarușilor.