Război în Israel, ziua 91. IDF anunță distrugerea unei fabrici subterane de armament

Război în Israel, ziua 91. IDF anunță distrugerea unei fabrici subterane de armament Război. Sursa foto: X (Twitter)

Război în Israel, ziua 91. IDF a anunțat că a localizat și distrus o fabrică de armament, amenajată în subteran de teroriștii Hamas. Pe de altă parte, mai mulți islamiști au fost eliminați în tunelurile descoperite de armata israeliană.

Război în Israel, ziua 91. IDF a anunțat că a ucis mai mulţi teroriști Hamas în tuneluri descoperite în sudul Fâşiei Gaza, potrivit dpa. Un sistem de tuneluri cu o lungime de câteva sute de metri a fost distrus. Iar capacităţile de luptă şi de comandă ale teroriștilor din zona oraşului Khan Yunis au fost reduse în mod semnificativ. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent de agenţia de presă citată.

Potrivit colonelului Miki Sharvit, 20 de presupuşi terorişti Hamas au fost ucişi într-un singur tunel. Israelul se află sub o puternică presiune internaţională din cauza numărului mare de civili ucişi în războiul din Gaza şi a distrugerii masive de infrastructuri civile. Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas, vorbește despre 22.400 de persoane ucise până în prezent și peste 57.600 rănite.

Săptămâna viitoare, Israelul va trebui să răspundă pentru operaţiunea sa militară în Fâşia Gaza în faţa unui tribunal internaţional. Africa de Sud a dat în judecată Israelul la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga, acuzându-l de genocid. Primele audieri au fost programate pentru 11 şi 12 ianuarie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Răboi în Israel ziua 91

Sursa foto: X (Twitter)

Distrugerea unei fabrici subterane de armament

IDF susține că trupele au descoperit și distrus o fabrică subterană de fabricare a armelor Hamas în zona centrală a Gazei. În ultima săptămână, trupele Brigăzii 179 blindate, unitatea de comando Shayetet 13 a Marinei și unitatea de elită de inginerie de luptă Yahalom au atacat un complex Hamas. Aici au fost localizate mai multe puțuri de tunel, spune IDF.

Puțurile tunelului au condus la o rețea subterană care se întinde pe sute de metri, potrivit IDF. Trupele au localizat un depozit de arme, inclusiv mortiere, grenade și RPG-uri. În apropiere, mai multe puțuri au fost găsite de forțele Shayetet 13 și Yahalom, ceea ce a dus la o altă rețea subterană de tuneluri ramificate, spune IDF.

Armata spune că tunelurile aveau uși explozive, iar în spatele lor au găsit o fabrică de arme. Camera subterană avea mașini, ventilatoare de răcire, materiale explozive și combustibil pentru rachete. Tunelurile au fost ulterior distruse de inginerii de luptă.

Război în Israel, ziua 91. Escaladarea conflictului cu Iran, improbabilă

O escaladare a războiului din Fâşia Gaza, între Israel şi Hamas rămâne improbabilă. Mai mulți experți militari nu cred că războiul se va extinde. Aceasta chiar și după atentatul soldat cu 84 de morţi din Iran, revendicat de Statul Islamic (SI).

Marți, armata israeliană a anunțat eliminarea numărului doi al organizației teroriste Hamas, Saleh al-Arouri la Beirut, în Liban, relatează AFP. Atacul s-a produs în fieful mişcării şiite libaneze proiraniene Hezbollah, la periferia Beirutului. Saleh al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, şi alte şase cadre ale mişcării islamiste palestiniene au fost ucişi. Cu toate acestea nici Hezbollah și nici Iranul nu-și doresc o confruntare directă cu statul Israel.

„Iranienii nu vor o confruntare cu Israelul, şi nici Hezbollahul, pentru că ei ştiu foarte bine că se va termina prost”, dă asigurări Fabrice Balanche, expert în Orientul Mijlociu, de la Universitatea Lyon 2.

O ofensivă iraniană directă este de exclusă, potrivit experţilor, însă Teheranul ar putea acţiona prin intermediul altor grupări aliate. Este vorba despre rebelii huthi din Yemen, care hărţuiesc navele din Marea Roşie, o zonă stragegică a transportului de mărfuri la nivel mondial.

Hezbollah

Luptători Hezbollah Sursa foto: C (Twitter)

Atac al rebelilor houthi cu dronă navală

Rebelii houthi au detonat o dronă navală încărcată cu explozivi, dar fără a lovi vreo navă. Este prima oară când islamiștii folosesc o astfel de armă, a declarat joi un responsabil militar american citat de France Presse. Cu o zi înainte, Miercuri, 12 state, inclusiv SUA, au cerut rebelilor houthi să-şi înceteze atacurile asupra navelor în Marea Roşie. În caz contrar au amenințat cu „consecinţe”.

„O dronă navală de suprafaţă (...) a explodat pe culoarul maritim internaţional. Din fericire, nu sunt victime şi nicio navă nu a fost atinsă”, a declarat presei vice-amiralul american Brad Cooper, comandant al forţelor navale americane în Orientul Mijlociu.

Rebelii houthi controlează coasta vestică a Yemenului și au ameninţat că orice navă aflată în zonă, a cărei destinaţie este Israelul, poate fi o ţintă a lor. Astfel au ales să riposteze faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

Atacul de joi a fost al 25-lea efectuat de rebelii houthi după 18 noiembrie asupra navigaţiei comerciale în zona strâmtorii Bab al-Mandeb. Statele Unite au creat o coaliţie internaţională pentru a proteja traficul maritim.

Turismul, în creștere în Israel

Numărul turiştilor străini care au vizitat Israelul a crescut cu 12,52% în 2023, comparativ cu 2022. Numărul vizitatorilor s-a redus după izbucnirea războiului, în octombrie, și a rămas un nivel scăzut pentru restul anului. Cu toate acestea, pe ansamblu, în 2023, în jur de 3,01 milioane de turişti au intrat în Israel. Cu toate acestea, este vorba de o cifră semnificativ mai mică faţă de recordul de 4,55 milioane de turişti înregistrat în anul 2019.

Până în luna octombrie, industria turismului îşi revenea din colapsul provocat de pandemie. Atacul declanşat la 7 octombrie de Hamas în sudul Israelului, a dus la reducerea numărului de vizitatori. De la 304.100 de turişti în septembrie, s-a ajuns la 89.700 în octombrie, 38.300 în noiembrie şi 52.800 în decembrie.

Majoritatea companiilor aeriene străine şi-au suspendat zborurile spre şi dinspre aeroportul internaţional Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv.

Război în Israel, ziua 91.Țările din Golf condamnă declarațiile israeliene

Arabia Saudită, Qatarul, Kuweitul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au condamnat declaraţiile făcute de doi miniştri israelieni. Aceștia au cerut palestinienilor să părăsească Fâşia Gaza, relatează AFP.

Ministrul Securităţii Naţionale, Itamar Ben Gvir, a făcut apel la o revenire a coloniştilor israelieni în Gaza după război. El a „încurajat” populaţia palestiniană să emigreze. Anterior, a fost un apel similar făcut de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, liderul partidului Sionismul Religios (de extrema dreaptă).

Arabia Saudită „condamnă şi respinge categoric comentariile celor doi miniştri”, a declarat Ministerul de Externe saudit într-un comunicat. El a cerut comunităţii internaţionale să acţioneze împotriva „persistenţei” guvernului israelian de a încălca legile internaţionale. Qatarul, a condamnat în termenii cei mai „fermi” declaraţiile celor doi miniştri.

„Politica de pedeapsă colectivă şi de strămutare forţată practicată de autorităţile de ocupaţie împotriva locuitorilor din Gaza nu va schimba faptul că Fâşia Gaza este pământ palestinian şi va rămâne palestinian”, a afirmat Ministerul de Externe din Qatar într-un comunicat.

Declaraţiile celor doi miniştri israelieni au fost denunţate şi de Statele Unite, Franţa şi Uniunea Europeană.