Război în Israel, ziua 290. Vizita lui Netanyahu la Washington, într-un exercițiu de echilibristică

Joe Biden și Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, pleacă la Washington la începutul săptămânii, unde urmează să țină miercuri un discurs în fața Congresului și să încerce să întărească legăturile dintre Israel și Statele Unite, afectate de ostilitățile din Gaza. El urmează să se întâlnească, de asemenea, cu președintele american, Joe Biden, marți la Washington, a anunțat biroul său duminică.

Vizita vine după mai bine de nouă luni de război între Israel și palestinienii din Gaza, care a tensionat relațiile dintre statul israelian și Statele Unite, primul său aliat și sprijin neclintit. Washingtonul a fost deranjat în ultimele luni de consecințele ripostei Israelului la atacul de pe teritoriul său al mișcării islamiste palestiniene Hamas din 7 octombrie, insistând în mod regulat asupra protecției civililor din Gaza și asupra intrării ajutorului umanitar.

Împreună cu Qatarul și Egiptul, Washingtonul încearcă, de asemenea, să relanseze în ultimele zile negocierile pentru o încetare a focului între Israel și Hamas. "Este esențial să ne asigurăm că avem un plan în vigoare, la care lucrăm în fiecare zi, cu parteneri arabi, cu Israelul, […] pentru guvernare, securitate, ajutor umanitar, reconstrucție" a Gazei, a explicat vineri șeful diplomației americane, Antony Blinken.

"Și îmi imaginez că discuțiile cu prim-ministrul (israelian) se vor concentra pe asta", a adăugat el în cadrul unui forum de securitate la Aspen, în Statele Unite. "Atmosfera nu au fost niciodată atât de tensionată [...] mai ales între Casa Albă și prim-ministrul israelian", comentează Steven Cook, specialist în Orientul Mijlociu la think tank-ul american Council on Foreign Relations.

"Întâlnirea prim-ministrului Benjamin Netanyahu cu președintele american, Joe Biden, va avea loc marți la prânz", arată un scurt comunicat al biroului său, care precizează că zborul dlui Netanyahu "va decola, așadar, luni dimineață" spre capitala americană.

"Suntem alături de Israel"

De altfel, nu la invitația Casei Albe, ci a liderilor parlamentari republicani și democrați, merge dl Netanyahu la Washington, unde urmează să vorbească în fața Congresului pe 24 iulie. "Sunt încântat de privilegiul de a reprezenta Israelul în fața ambelor Camere ale Congresului și de a le spune adevărul despre războiul nostru drept împotriva celor care încearcă să ne omoare", a declarat el la începutul lunii iunie, după ce a fost invitat.

Război Israel. Sursa foto: Benjamin Netanyahu/ Facebook

În invitația lor, cei patru lideri ai Camerei Reprezentanților și ai Senatului au scris: "Suntem alături de Statul Israel în lupta sa împotriva terorismului, în special în acest moment în care Hamas continuă să țină captivi cetățenii americani și israelieni și că liderii săi pun în pericol stabilitatea regională".

În plină campanie prezidențială din Statele Unite, "republicanii încearcă să câștige ușor puncte de la alegători arătând că sunt mai favorabili Israelului decât dl Biden", observă pentru AFP Yossi Mekelberg, specialist în relații israelo-americane și membru al think tank-ului londonez Chatham House

Călătoria vine când presiunea internațională asupra Israelului crește, din cauza bilanțului uman al războiului (peste 38.900 de morți în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit cifrelor Ministerului Sănătății Hamas din Gaza), dar din cauza continuării colonizării israeliene în Cisiordania ocupată. Vineri, Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cea mai înaltă instanță a ONU, a considerat "ilegală" prezența continuă a Israelului în Teritoriul palestinian ocupat (Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est), estimând că aceasta ar trebui să înceteze "cât mai curând posibil".

Pe 20 mai, procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a solicitat mandate de arestare, în special împotriva dlui Netanyahu, pentru presupuse crime de război și crime împotriva umanității în Fâșia Gaza.

”Nu ne dorim un acord urmat de un fel de vid"

Privind conflictul din Gaza, Washingtonul pune accent pe perioada postbelică. "Ceea ce va fi important când o vom avea (o încetare a focului) va fi să ne asigurăm că există un plan clar pentru viitor", a spus din nou domnul Blinken vineri.

"Nu ne dorim un acord urmat de un fel de vid", care va ajunge să fie umplut "fie de o întoarcere a Hamas, ceea ce este inacceptabil, fie de prelungirea ocupației de către Israel, ceea ce […] este inacceptabil" de asemenea, a adăugat el. Călătoria va fi urmărită cu atenție în Israel, unde familiile ostaticilor încă ținuți în Gaza cer un acord pentru întoarcerea lor, în demonstrații aproape zilnice.

"Fără călătorie (la Washington) fără un acord prealabil", au strigat din nou sute de rude în timpul unui miting, miercuri, la Tel Aviv. "Este o vizită pe care Netanyahu o vede mai ales ca pe o modalitate de a-și restabili imaginea față de israelieni, arătându-se ca singurul lider capabil să se adreseze Congresului american", a declarat Michael Horowitz, expert în geopolitică pentru societatea de consiliere de securitate Le Beck. (Traducerea-Rador)