Ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi a decalarat că situația din Israel este „de două ori mai gravă”, făcând referire la tentativa de asasinat asupra lui Trump și poziția premierului Netanyahu în statul evreu.
Primul ministru Netanyahu ar putea fi în pericol
În urma atentatului asupra lui Trump, miniștrii guvernului israelian și-au exprimat temerile că aceeași soartă îl amenință pe Netanyahu, în lumina numeroaselor declarații și amenințări făcute în țară în ultimele luni.
Ministrul israelian al Energiei, Eli Cohen, care a ocupat funcția de ministru de externe până la sfârșitul anului 2023, a scris pe pagina sa de pe X (fostul Twitter): „Tentativa de asasinare a lui Trump este un semnal clar de avertizare pentru toți cei care sunt uniți în incitările împotriva prim-ministrului Netanyahu și a celor care păstrează tăcerea în această chestiune”.
La rândul său, ministrul Comunicațiilor, Karhi, și-a exprimat opinia că „situația din Israel este de două ori gravă”. „Tentativa de asasinare a fostului președinte Trump a survenit după incitări continue împotriva lui, în SUA. Instigări grave împotriva lui Netanyahu, a soției și fiului său sunt mai aproape de finalizare, decât oricând”, a spus ministrul, citat de către publicația The Times of Israel.
Ministrul Afacerilor Diasporei, Amichai Scicli, a opinat pe pagina sa de X că „tentativa de asasinare a lui Trump este un rezultat direct al campaniei de incitare și delegitimizare care a fost purtată împotriva lui”. „În Israel, există o campanie de incitare izbitor de similară împotriva prim-ministrului Netanyahu și se bucură de o impunitate totală din partea procurorului general și a sistemului de aplicare a legii, pur și simplu pentru că nu vine din partea „dreaptă” a spectrului politic. Păcat”, a scris el.
De asemenea, Ministrul Așezărilor și Afacerilor Naționale, Orit Strok, vorbind la postul de radio Kol Barama, a declarat că este necesar „de a acorda atenție amenințărilor semnificative împotriva lui Netanyahu”. "Dacă astfel de amenințări ar fi venit de la dreapta, ar fi fost deja luate măsuri administrative. Există multă instigare împotriva lui Netanyahu și nu se întâmplă nimic", a spus Strok.
Hamas vrea modificări la acordul de pace. Netanyahu nu e de acord
Mișcarea radicală palestiniană Hamas a căutat să obțină 29 de modificări la planul de înțelegere, susținut de președintele american Joe Biden pentru a rezolva situația din Fâșia Gaza.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a refuzat pe toate, a declarat consilierul biroului șefului guvernului israelian, Dmitri Gendelman.
„Hamas a încercat să facă 29 de modificări la planul prezentat de Biden. Netanyahu a refuzat aceste modificări”, a spus el. El a adăugat că „Israelul nu s-a mutat cu nici un milimetru de la linia trasată prin planul susținut de președintele Biden”. Partea israeliană „nu a adăugat și nici nu a eliminat niciuna dintre condiții”, a spus Gendelman, menționând că „Israelul nu va permite nicio schimbare în plan, pe care Hamasul ar vrea-o”.
„Următorul pas trebuie făcut de Hamas, trebuie să accepte termenii acordului susținut de SUA”, a spus el. Aceasta include „dreptul Israelului de a continua războiul până când toate obiectivele sale sunt îndeplinite”, „prevenirea introducerii ilegale de arme din Peninsula Sinai” în Fâșia Gaza, „returnarea a cât mai mulți ostatici vii în prima etapă a acordului” și „blocarea întoarcerii militanților Hamas în părțile de nord ale Fâșiei Gaza”, a enumerat Gendelman, condițiile.
Pe 31 mai, președintele american Joe Biden a anunțat termenii unui nou proiect de acord privind un acord de pace în Gaza, care constă în trei etape. Prima este concepută pentru șase săptămâni și implică o încetare completă a focului, retragerea trupelor israeliene din zonele populate, eliberarea ostaticilor deținuți de mișcarea Hamas în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. În această perioadă, părțile trebuie să înceapă negocierile, iar încetarea focului va rămâne în vigoare până când se ajunge la înțelegere reciprocă. A doua fază implică eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a personalului militar. A treia etapă este restaurarea Fâșiei Gaza și transferul rămășițelor israelienilor morți către cei dragi.
Isaac Herzog discută și el despre un plan de pace
Președintele israelian Isaac Herzog, la o întâlnire cu ministrul britanic de externe David Lammy, și-a exprimat speranța pentru încheierea rapidă a unui acord privind eliberarea ostaticilor deținuți în Fâșia Gaza.
„Interesul nostru principal este să aducem ostaticii acasă. Lucrăm neobosit pentru eliberarea lor. Sper sincer că se va ajunge la un acord pentru eliberarea ostaticilor în viitorul apropiat”, a declarat președintele israelian la o întâlnire cu Lammy la Ierusalim, reiterând declarațiile lui Netanyahu.
Potrivit lui Herzog, Israelul este „în război cu un imperiu malefic” care „dorește să submineze stabilitatea globală și se străduiește să aibă o bombă nucleară”. El a acuzat, de asemenea, Teheranul, fără a-l numi direct, pentru „subminarea comerțului internațional” și „blocarea rutelor comerciale care au fost stabilite cu sute de ani în urmă de Imperiul Britanic” și l-a acuzat, de asemenea, că încearcă să „înconjure Israelul cu sateliții săi teroriști”. „De aceea nu există război mai just decât cel pe care îl poartă Israelul astăzi”, a continuat Herzog, subliniind că statul evreu „căută pacea” și „trebuie să găsească pacea cu vecinii săi”.
Lammy și-a exprimat, la rândul său, speranța că „în zilele următoare vom vedea un acord încheiat” pentru eliberarea ostaticilor și a menționat că „face eforturi diplomatice pentru a realiza acest lucru”. „De asemenea, sper că vom vedea în curând o încetare a focului în Fâșia Gaza”, a adăugat șeful Ministerului Britanic de Externe.
Trupele șiite au atacat o instalație din Eilat și portul Haifa
Milițiile șiite aparținând mișcării de rezistență islamică irakiană susțin că au lovit o țintă în Eilat, în sudul Israelului, și au atacat portul orașului Haifa din nordul țării, se precizează într-o declarație publicată pe canalul Telegram al radicalilor.
Lovitura ar fi fost efectuată luni dimineață, pe 15 iulie, folosind drone și o rachetă de croazieră. Radicalii au anunțat că atacul a fost efectuat „ca răspuns la masacrul civililor palestinieni”, făcut de trupele israeliene.
Armata israeliană și biroul președintelui Netanyahu nu a făcut comentarii în această chestiune.
Armata israeliană a efectuat un raid în centrul Gazei
The Jerusalem Post a relatat că forțele aeriene israeliene au efectuat pe 15 iulie un raid în centrul Fâșiei Gaza, unde au atacat o moschee din tabăra de refugiați Al-Burij. Patru palestinieni au fost uciși și mulți alții au fost răniți, au informat surse palestiniene.
Un foc intens de artilerie a fost îndreptat către tabăra Nuseirat, cartierele de vest ale orașului Gaza și cartierele de est ale lagărului Al-Burij.
Armata israeliană continuă să desfășoare operațiuni împotriva radicalilor în Fâșia Gaza, arată un comunicat al acesteia.
„În cursul a 24 de ore, în zona Rafah, trupele aflate în luptă apropiată au eliminat un grup terorist înarmat cu lansatoare de grenade”, se arată în comunicat distribuit de armata israeliană. Totodată, forțele navale israeliene „au efectuat în ultimele 24 de ore, lovituri asupra infrastructurii teroriste din sudul Fâșiei Gaza”, a adăugat serviciul de presă.