Război în Israel, ziua 281. Omul din spatele mișcării Hamas a fost ucis. Update

Război în Israel, ziua 281. Omul din spatele mișcării Hamas a fost ucis. Update Armata Israel. Sursă foto: facebook.com/idfonline/

UPDATE. Presa israeliană a anunţat că liderul aripii armate a mişcării palestiniene Hamas, Mohammad Deif, ar fi printre victimele atacului israelian din Fâşia Gaza, care a ucis cel puțin 71 de oameni, potrivit DPA. Cotidianul israelian Haaretz a raportat că surse militare susțin că liderul Brigăzilor Al-Qassam, Mohammed Deif, a fost ucis în atac. HAMAS afirmă că zona umanitară Al-Mawasi din centrul Fâșiei Gaza a fost ținta atacului israelian.

Armata israeliană a confirmat că Mohammad Deif și Rafa Salama, liderul militar al Hamas din Khan Younis, au fost ținta atacului.

„Armata i-a vizat pe Mohammed Deif şi Rafa Salama, care erau două creiere ale masacrului din 7 octombrie'', au indicat Forţele de Apărare Israeliene (IDF), fără a preciza dacă cei doi sunt morţi.

„Lovitura a fost efectuată într-o zonă închisă gestionată de Hamas şi unde, conform informaţiilor noastre, erau prezenţi doar terorişti Hamas şi nu se afla niciun civil'', a mai precizat armata israeliană.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE. Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas a denunţat într-un comunicat un masacru atroce al ocupaţiei (Israel) împotriva cetăţenilor şi a persoanelor strămutate”, raportând peste 71 de morţi şi 289 de răniţi.

„Există încă multe trupuri neînsufleţite de martiri împrăştiate pe străzi, sub dărâmături şi în jurul corturilor persoanelor strămutate la care nu se poate ajunge din cauza focului intens al ocupaţiei”, a declarat Mahmoud Bassal, purtătorul de cuvânt al Apărării Civile, considerând că a fost un „nou masacru".

Victimele au fost transferate la mai multe spitale din regiune. La spitalul kuweitian din Rafah, directorul Suhaib al-Hams a declarat că majoritatea rănilor sunt grave, inclusiv amputări.

Știrea inițială: Război în Israel, ziua 281. Serviciul militar pentru bărbaţi va fi extins de la 32 de luni la 36 de luni, potrivit Reuters. Regula de 36 de luni va continua să fie în vigoare în următorii opt ani. Este posibil ca măsura să fie votată într-o ședință a întregului guvern. Comandanții militari ai Israelului afirmă că pentru a putea susține războiul cu Hamas din Gaza și luptele cu Hezbollah din Liban, au nevoie de soldați.

Hamas vrea un guvern palestinian independent în Gaza şi Cisiordania

Un membru al biroului politic al mişcării islamiste palestiniene a declarat vineri că Hamas a propus ca un guvern independent format din personalități fără apartenență politică să conducă Fâșia Gaza și Cisiordania după război, transmite AFP.

„Noi am propus ca un guvern non-partizan şi dotat cu competenţe naţionale să conducă Gaza şi Cisiordania după război’, a declarat Hossam Badran într-un comunicat, cu privire la negocierile indirecte între Israel şi Hamas purtate sub egida Qatarului, Egiptului şi Statelor Unite, în vederea unei încetări a luptelor în Gaza şi eliberării ostaticilor.

„Administrarea Gazei după război este o afacere palestiniană internă ce nu trebuie să sufere nicio ingerinţă externă, şi noi nu vom discuta (după război) în Gaza cu o parte străină’, a adăugat Badran.

Acest guvern va trebui să gestioneze ‘afacerile curente în Fâşia Gaza şi Cisiordania în prima fază după război’ şi să ‘traseze calea spre alegeri generale’, a spus el.

Negocierile actuale se poartă la Doha şi la Cairo.

teroriști Jemaah Islamiyah

Hamas. Sursa foto: Twitter

Război în Israel, ziua 281. Biroul lui Netanyahu neagă că Israelul este deschis să se retragă de la granița dintre Gaza și Egipt

Biroul lui Netanyahu insistă că IDF (Israel Defense Forces) va rămâne pe Coridorul Philadelphi, respingând rapoartele care indică o posibilă retragere a Israelului de la granița dintre Gaza și Egipt. Reuters a citat surse egiptene conform cărora instalarea de echipamente de supraveghere ar putea determina retragerea IDF, în cadrul discuțiilor pentru un acord de încetare a focului. În replică, biroul prim-ministrului a catalogat aceste informații drept „știri false complete”, subliniind că Israelul continuă să insiste asupra necesității de a menține controlul asupra frontierei.

Primele rapoarte, bazate pe surse egiptene și o sursă familiarizată cu discuțiile, au sugerat că Israelul ar putea renunța la prezența militară fizică în Coridorul Philadelphi, optând în schimb pentru o soluție bazată pe tehnologie de supraveghere electronică avansată. Această propunere vine în contextul eforturilor de a consolida securitatea la frontiera Gaza-Egipt, într-un moment în care negocierile pentru o încetare a focului sunt în desfășurare. Totuși, poziția oficială a guvernului israelian, reiterată de PMO, subliniază angajamentul față de menținerea controlului efectiv al acestei zone strategice de frontieră.

Conform unui raport al agenției de presă, negociatorii israelieni discută în schimb instalarea unui sistem de supraveghere electronică de înaltă tehnologie în ceea ce este cunoscut sub numele de coridor Philadelphi. Aceste surse au citat două surse egiptene și o a treia sursă care este familiarizată cu subiectul. Raportul a apărut la o zi după ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu a susținut din nou că Israelul ar trebui să păstreze controlul frontierei esențiale în orice acord.

 

 

 

 

 

 

Revista presei