Război în Israel ziua 267. Extrema dreaptă face presiuni pentru o ofensivă împotriva Hezbollah

Război în Israel ziua 267. Extrema dreaptă face presiuni pentru o ofensivă împotriva Hezbollah Război în Israel Sursa foto: X

Război în Israel ziua 267. Politicienii de extremă dreaptă din guvernul israelian fac presiuni pentru începerea unei ofensive împotriva Hezbollah. Premierul Benjamin Netanyahu a fost abordat în timpul şedinţei Cabinetului de Securitate și i s-a cerut să declanșeze operațiunile militare.

Tensiunile la granița dintre Israel și Liban sunt în creștere, astfel că extrema dreaptă israeliană cere o replică pe măsură. Presiunile au apărut în contextul declarațiilor ministrului Apărării Yoav Gallant referitoare la o soluție diplomatică cu milițiile pro-iraniene.

Război în Israel ziua 267

Reprezentanții extremei drepte din guvernul lui Benjamin Netanyahu fac presiuni pentru începerea ostilităților contra Hezbollah. Cererile lor s-au intensificat în contextul declarațiilor făcute de ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în Statele Unite. Oficialul israelian a declarat că țara sa susține o rezolvare diplomatică a disputelor cu milițiile libaneze pro-iraniene. Abia dacă negocierile eșuează poate fi luat în considerare un război.

„Nu am învăţat nimic din ultimii 20 de ani de acorduri (diplomatice)? Peste unul sau doi ani, ne vor viola femeile şi ne vor ucide copiii. Un acord cu Hezbollah va duce la încă un 7 octombrie. Nu poţi ajunge la o înţelegere cu naziştii”, a spus Ben Gvir în declaraţii difuzate de mai multe mass-media israeliene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit ziarului The Times of Israel, premierul Netanyahu a fost de acord, în cadrul întâlnirii de la guvern, că un acord diplomatic în „condiţii adecvate” este cel mai bun scenariu.

Tensiunile de la graniţa dintre Israel şi Liban au ajuns la cel mai înalt nivel din 2006. În zonă au loc, în mod regulat schimburi de focuri. Situația pare că s-a agravat în ultimele săptămâni. Joi, Hezbollah a lansat aproximativ 30 de rachete împotriva Israelului după moartea a trei dintre membrii săi în urma atacurilor israeliene. Vineri, armata israeliană a raportat mai multe proiectile antitanc lansate din Liban spre zona Galileii.

Război în Israel ziua 267. Cinci avanposturi în Cisiordania legalizate

Cabinetul de securitate israelian a aprobat legalizarea a cinci avanposturi din Cisiordania ocupată. Este vorba despre așezări ilegale, ale coloniștilor. De asemenea, au fost impuse noi sancțiuni Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), la propunerea ministrului de Finanţe de extremă dreapta, Bezalel Smotrich, informează EFE.

„Acestea sunt măsuri care protejează statul Israel şi transmit un mesaj clar: Nu vom înfiinţa niciodată un stat terorist pe pământul Israelului! Acţiunile împotriva statului Israel şi în favoarea recunoaşterii unilaterale a unui stat palestinian au primit un răspuns sionist adecvat!”, a scris ministrul Smotrich pe contul său X.

Preşedintele Consiliului Yesha, Israel Ganz, organismul care reuneşte toate aşezările din Cisiordania ocupată, a sărbătorit această decizie. El a dat asigurări că acest avanposturi întăresc statul Israel. Cele cinci aşezări legalizate sunt Evyatar, Givat Assaf, Sde Efraim, Heletz şi Adorayim. Urmează ca acest Consiliu Yesha să se întrunească pentru a aproba mii de noi locuinţe pentru coloniştii israelieni în Cisiordania, potrivit presei israeliene.

Palestinienii protestează

Ministerul palestinian de Externe a denunţat decizia spunând că vizează închiderea oricărei oportunităţi de realizare a unui stat palestinian.

„Escaladarea activităţilor de colonizare în Cisiordania ocupată, inclusiv în Ierusalimul de Est, sfidează în mod flagrant rezoluţiile internaţionale”, se arată într-un comunicat al ministerului palestinian.

Peace Now, organizaţie care monitorizează situația din Cisiordania vede drept regretabil faptul că guvernul israelian oferă recompense infractorilor. În opinia reprezentanților organizației guvernul trebuie să lucreze pentru a aduce mai multă securitate locuitorilor din sud, afectați de războiul din Gaza.

Bezalel Smotrich deţine o funcţie în cadrul Ministerului Apărării, cu responsabilitate pentru afaceri civile în teritoriile palestiniene ocupate din Cisiordania. În această calitate susține extinderea aşezărilor coloniștilor israelieni în ciuda ciocnirilor cu populaţia palestiniană autohtonă. New York Times a dezvăluit o înregistrare în care Smotrich vorbea despre un plan de anexare a Cisiordaniei.

Benjamin Netanyahu și Bezalel Smotrich

Benjamin Netanyahu și Bezalel Smotrich Sursa foto: X

Război în Israel ziua 267. Germania condamnă decizia

Guvernul german a condamnat decizia de aprobare a celor cinci avanposturi. Oficialii de la Berlin au precizat că extinderea coloniilor în teritoriile palestiniene reprezintă o barieră în realizarea soluţiei cu două state.

„Condamnăm într-o manieră clară aprobarea noilor colonii, aşa-numita legalizare a avanposturilor, precum şi aprobarea de noi locuinţe (...) Politica israeliană de a construi colonii în teritoriile palestiniene ocupate este un atac la adresa dreptului internaţional şi îngroapă eforturile pentru o soluţie cu două state”, a declarat Sebastian Fischer, purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe.

Purtătorul de cuvânt a cerut retragerea imediată a deciziei de legalizare a celor cinci aşezări. Măsura guvernului israelian este o reacţie la recenta recunoaştere de către mai multe ţări, inclusiv Spania, a unui stat palestinian. Drept urmare, Sebastian Fischer a calificat ca „şocant şi cinic” acest demers.

„Soluţia conflictului poate avea loc numai împreună cu şi nu împotriva unei Autorităţi Naţionale Palestiniene reformate. Respingem toate măsurile ce vizează slăbirea acestei Autorităţi”, a subliniat Fischer.

Germania face apel la Iran pentru pace în Orientul Mijlociu

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a îndemnat Iranul să acţioneze pentru a împiedica „o nouă escaladare” în Orientul Mijlociu. Ea a avut o discuție la telefon cu omologul său iranian în ziua scrutinului prezidenţial în această ţară, informează AFP. Baerbock a transmis un „mesaj clar” în timpul discuției cu Ali Bagheri,

„O nouă escaladare trebuie categoric evitată, Iranul trebuie de asemenea să contribuie la aceasta (...) Accentul a fost pus şi pe germanii deţinuţi în Iran”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe german pe contul său pe platforma X.

Cel puţin doi germano-iranieni se află în detenţie în Iran. Este vorba despre Nahid Taghavi, o femeie de 69 de ani arestată în octombrie 2020 la Teheran Al doilea este disidentul Jamshid Sharmahd, arestat în august 2020 şi condamnat la moarte de Curtea Supremă. El a fost acuzat de implicare într-un atentat împotriva unei moschei, comis în 2008 şi care a făcut 14 morţi.

 

Revista presei