Război în Israel, ziua 265. ONU avertizează din nou cu privire la escaladarea conflictului din Gaza în Liban. Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă, Martin Griffiths, a avertizat că extinderea războiului poate avea consecințe apocaliptice.
Hezbollah a deschis frontul cu Israelul, în sprijinul Hamas, pe 8 octombrie, după atacul organizației teroriste Hamas în Israel. În perioada care a trecut, violențele armate s-au soldat cu moartea a 1.195 de persoane, în principal civili. Informația apare într-un bilanț AFP stabilit pe baza informaţiilor furnizate de oficiali israelieni.
Război în Israel, ziua 265
Martin Griffiths a avertizat miercuri, la Geneva, că extinderea a războiului dus în prezentdi Gaza în Liban ar putea avea consecințe apocaliptice. În opinia sa, situația s-ar putea extinde, apoi, rapid, și în alte state din Orientul Mijlociu. Iar acest lucru va duce la un conflict generalizat, dincolo de ceea ce se petrece între Israel și Hamas în Fâşia Gaza.
„Văd asta ca fiind scânteia care va aprinde pulberea... Este potenţial apocaliptică”, a avertizat Martin Griffiths.
În opinia sa, consecințele unui astfel de conflict sunt imprevizibile. Un astfel de război care va implica Libanul se va extinde în Siria, iar de aici și în alte teritorii din regiune.
„Va avea, în mod evident, consecinţe în Gaza şi, evident, va avea un impact asupra Cisiordaniei. (...) Este foarte alarmant”, a spus Martin Griffiths.
ONU îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu
Martin Griffiths a arătat că odată cu izbucnirea războiului din Gaza, în urmă cu nouă luni, a fost atins un nou nivel de tragedie şi de cruzime.
Războiul pe care îl duce Israel în Fâşia Gaza, a început în urma atacului Hamas asupra Israelului pe 7 octombrie. Acest conflict a declanşat violenţe şi la graniţa de nord a Israelului cu Libanul.
Aici schimburile de focuri sunt aproape zilnice între Hezbollah, un aliat al mişcării islamiste palestiniene, şi armata israeliană.
Război în Israel ziua 265. Apel la pace dinspre Vatican
Secretarul de stat al Sfântului Scaun, arhiepiscopul Pietro Parolin, a făcut apel la pace, la Beirut. El a cerut celor implicați în conflictul din Orientul Mijlociu să accepte propunerile de pace. Arhiepiscopul Pietro Parolin apreciază că regiunea traversează „un moment grav”, transmite AFP. Cardinalul s-a adresat presei după o discuţie cu premierul libanez Najib Mikati. Temerile izbucnirii unui conflict între Israel și Hezbollah sunt în creștere.
„Orientul Mijlociu trece printr-un moment grav. Sfântul Scaun (...) cere ca propunerile de pace să fie acceptate pentru ca armele să tacă de ambele părţi, ca ostaticii din Gaza să fie eliberaţi şi ca ajutorul necesar să sosească fără obstacole pentru populaţia palestiniană”, a declarat cardinalul
El a subliniat că nici Libanul, nici Orientul Mijlociu și nici întreaga lume nu are nevoie de război. Noul apel pentru pace vine după ce între Israel și Hezbollah au loc zilnic schimburi de focuri. Organizația susținută de Iran sprijină mişcarea palestiniană.
Prim-ministrul libanez cere respectarea stabilității
Prim-ministrul libanez, a cerut, în același context, ca cele două tabere beligerante să nu lege stabilitatea Libanului şi interesele acestuia de războaie nesfârşite.
Cardinalul Parolin, care s-a întâlnit cu mai mulţi lideri politici şi religioşi în timpul vizitei sale în Liban. El a precizat că Sfântul Scaun este îngrijorat de actualul post vacant al preşedinţiei din Liban. Alegerea unui şef de stat este „o necesitate urgentă şi absolută”, a subliniat cardinalul. Astfel, și-a exprimat speranţa că partidele vor găsi soluții la această problemă.
Libanul nu mai are un președinte în funcție din 31 octombrie 2022. Parlamentul de la Beirut nu a reuşit să aleagă un succesor pentru Michel Aoun care și-a încheiat mandatul. Nici Hezbollah şi tabăra adversă nu au majoritatea pentru a impune un candidat.
Israelienii au deblocat problema transferului de arme SUA
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a estimat că există progrese în deblocarea transferului de arme americane către Israel. El a precizat că a purtat mai multe discuții cu responsabilii de la Washington, informează AFP.
„În timpul acestor reuniuni, noi am realizat progrese semnificative, obstacole şi blocaje au fost înlăturate, pentru a avansa asupra unui anumit număr de probleme şi mai exact asupra problemei privind întărirea forţelor şi livrării de muniţii (...) Aş dori să mulţumesc guvernului şi poporului american pentru sprijinul lor ferm pentru statul Israel”, a declarat Gallant.
Yoav Gallant a avut o întrevedere cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden. Ministrul israelian nu a spus mai multe despre progresele realizate. Oficialul israelian a efectuat o vizită în SUA. El s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu omologul său Lloyd Austin.
În timpul vizitei în SUA, Gallant s-a distanţat de poziţiile prim-ministrului Benjamin Netanyahu. El a promis că va încerca să depăşească divergenţele dintre Israel şi SUA. Prim-ministrul israelian a acuzat guvernul american că a încetinit livrările de arme către Israel. Responsabili americani au dezminţit aceste acuzaţii, explicând că au îngheţat o singură livrare.