Război în Israel, ziua 251. Ploaie de rachete din Liban, după uciderea unui comandant important al Hezbollah

Război în Israel, ziua 251. Ploaie de rachete din Liban, după uciderea unui comandant important al Hezbollah Rachete. Sursa foto: arhiva EVZ

Nordul Israelului a fost vizat miercuri de o ploaie de rachete din Liban, armata raportând că aproximativ 160 de proiectile au fost trase asupra teritoriului israelian, iar Hezbollah revendicând tiruri cu mai multe "zeci de katiușa" precum și cu rachete ghidate.

Această nouă izbucnire de violență la granița dintre cele două țări vine după anunțul, în cursul nopții, a morții, în sudul Libanului, a unui comandant major al aripii armate a mișcării islamiste libaneze, Taleb Sami Abdallah, într-o lovitură atribuită Israelului.

În patru comunicate de presă separate, Hezbollah a anunțat că a tras "zeci de rachete Katiușa" asupra a trei baze israeliene și a susținut că a lovit "o uzină militară" folosind rachete ghidate "ca răspuns la asasinarea" acestui lider militar.

Potrivit armatei israeliene, în jur de 160 de proiectile au fost trase din Liban spre Israel miercuri dimineață, în două baraje succesive, fără a provoca victime, conform primelor informații ale autorităților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Război în Israel. Sirenele au sunat în zeci de localități

Război Israel

Gaza. Sursa foto: Platforma X (Twitter)

În jurul orei 9:00 a.m. (06:00 GMT) "au fost identificate aproximativ 90 de proiectile (intrând în Israel) din Liban", a arătat armata într-un prim comunicat, citat de lalibre.be.

Mai multe proiectile au fost interceptate, dar altele au căzut în nordul Israelului, provocând incendii pe alocuri, a adăugat armata fără a preciza amploarea acestora.

În jurul orei 10:00 (07:00 GMT) sirenele de alarmă cu rachete au sunat din nou în mai mult de zece de localități din apropierea graniței cu Libanul, dar și mai adânc în nordul Israelului.

"Au fost identificate aproximativ 70 de proiectile (intrând în Israel) din Liban", a arătat armata într-un al doilea comunicat, adăugând că un număr de proiectile au fost interceptate.

Un comandant important al Hezbollah, ucis într-un atac israelian în Liban

Un comandant important al Hezbollah a fost ucis marți seara într-o lovitură israeliană în sudul Libanului, a confirmat mișcarea șiită libaneză aliată cu Hamasul palestinian. Acest comandant este Sami Abdallah, alias Abou Taleb, a arătat Hezbollah într-un comunicat.

"Cu mare mândrie și onoare, Rezistența islamică anunță martiriul comandantului Taleb Sami Abdallah, cunoscut sub numele de 'Hajj Abu Taleb', născut în 1969 în orașul Adchit din sudul Libanului, care a urcat ca martir pe drumul către Ierusalim", a scris mișcarea.

Potrivit unei surse militare libaneze, atacul aerian a avut loc în orașul Jouaiyya, la aproximativ 15 km de granița cu Israelul, și a provocat moartea a încă trei persoane pe lângă comandant.

"Este cel mai important comandant al Hezbollah care a fost ucis până acum de la începutul războiului", a afirmat această sursă, fără a preciza identitatea acestui luptător.

Schimburile de focuri între armata israeliană și Hezbollah au crescut în intensitate în ultimele zile, în plin război în Fâșia Gaza între Israel și Hamasul palestinian.

Peste opt luni de violențe au provocat cel puțin 458 de morți în Liban, inclusiv aproximativ 90 de civili și aproape 300 de luptători Hezbollah, potrivit unui calcul al AFP. Pe partea israeliană, cel puțin 15 soldați și 11 civili au fost uciși, potrivit autorităților. De ambele părți ale graniței, zeci de mii de locuitori au fost strămuți de luptele neîncetate. (Traducerea-Rador)