Război în Israel ziua 235. Armata israeliană, despre incendiul de la Rafah: Muniția noastră nu putea provoca asta

Război în Israel ziua 235. Armata israeliană, despre incendiul de la Rafah: Muniția noastră nu putea provoca asta Război în Israel. Sursa foto: Twitter/X

Război în Israel ziua 235. Armata israeliană a afirmat marţi că muniţiile sale nu ar fi putut provoca „singure” incendiul de la Rafah soldat cu 45 de morţi într-o tabără de refugiaţi.

„A fost un incident devastator care speram să nu se întâmple", a declarat presei purtătorul de cuvânt militar Daniel Hagari. „Armata noastră a lansat 17 kilograme de explozibil, cantitatea minimă pe care o pot lansa avioanele noastre de luptă. Singură muniţia noastră nu ar fi putut provoca acel incendiu devastator”, a subliniat Hagari, adăugând că ancheta continuă.

Război în Israel. Incendiul ar fi fost provocat de muniţii stocate de Hamas

Potrivit acestuia, incendiul ar fi fost provocat de muniţii stocate într-o facilitate a Hamas în apropiere de locul bombardat.

„Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor”, spun localnicilor, citați de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ofensiva terestră a Israelului a atras condamnări din întreaga lume, în special după atacul de duminică în urma căruia şi-au pierdut viaţa cel puţin 45 de palestinieni dintr-o tabără de corturi incendiată. Peste jumătate dintre victime erau copii, femei şi bătrâni,. Ulterior, tirurile israeliene au mai ucis cel puţin încă 26 de oameni în Rafah, conform oficialilor din Fâşia Gaza, condusă de Hamas.

Tancuri israeliene au ajuns marţi pentru prima dată în centrul oraşului Rafah

Potrivit oficialilor, blindatele au fost văzute în apropierea moscheii Al-Awda, un reper important în localitatea aflată la frontiera cu Egiptul. Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor, afirmă localnicii.

Ofensiva terestră a Israelului a atras condamnări din întreaga lume, în special după atacul de duminică în urma căruia şi-au pierdut viaţa cel puţin 45 de palestinieni dintr-o tabără de corturi incendiată. Peste jumătate dintre victime erau copii, femei şi bătrâni, menţionează Reuters. Ulterior, tirurile israeliene au mai ucis cel puţin încă 26 de oameni în Rafah, conform oficialilor din Fâşia Gaza condusă de Hamas.

Schimb de focuri între militarii israelieni şi luptătorii conduşi de Hamas

Război în Israel. Noaptea de luni a fost una din cele mai grele pentru civilii din Rafah, care au relatat despre mai multe bombardamente. Tancurile israeliene au avansat spre cartierele din vest şi au luat poziţii pe colina Zurub. Marţi, martorii au vorbit despre schimburi de focuri între militarii israelieni şi luptătorii conduşi de Hamas în zona respectivă.

Conform martorilor, se pare că forţele israeliene au adus vehicule blindate teleghidate; în acestea şi în jurul lor nu se vedea niciun semn al prezenţei militarilor. Un purtător de cuvânt al armatei nu a comentat imediat.

Război în Israel. Sunt trei săptămâni de când Israelul a luat cu asalt Rafah

De trei săptămâni, de când Israelul a lansat asaltul de la Rafah, preluând controlul asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, tancurile au tatonat în jurul oraşului şi au pătruns în unele cartiere din est, însă nu au avansat cu toată forţa.

Localnicii din zona Tel Al-Sultan din Rafah, unde a avut loc atacul sângeros de duminică, au afirmat că acolo au loc în continuare bombardamente grele. "Obuzele cad peste tot în Tel Al-Sultan. Multe familii şi-au părăsit locuinţele din vestul Rafah sub tiruri, toată noaptea„, a declarat agenţiei Reuters un localnic.

Neliniște internațională legată de ofensiva israeliană Rafah

Liderii mondiali au cerut implementarea ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie, care a cerut Israelului să oprească ofensiva. De la începutul lui mai, circa un milion de civili s-au refugiat din calea ofensivei de la Rafah, conform datelor comunicate marţi de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Israelul nu a ţinut cont de decizia de vineri a Curţii, argumentând că aceasta îi permite anumite acţiuni militare. De asemenea, marți, Spania, Irlanda şi Norvegia urmau să recunoască oficial statul palestinian, în ciuda reacţiei furioase a Israelului, tot mai izolat după şapte luni de conflict în Gaza. Cele trei ţări şi-au prezentat decizia ca o modalitate de accelerare a eforturilor în vederea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, informează reuters.com.

Egiptul încearcă din nou, în tandem cu Qatar și SUA, să reînvie discuțiile privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas, dar eforturile au fost îngreunate de atacul Israelului asupra lui Rafah, a declarat marți postul de televiziune Al-Qahera News, afiliat statului Cairo. , citând un înalt funcționar.