Război în Israel, ziua 208. ONU nu este de acord cu o ofensivă militară israeliană în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că o astfel de operațiune ar reprezenta o „escaladare intolerabilă”.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, solicită Israelului să nu escaladeze conflictul din Gaza printr-o ofensivă în Rafah. O astfel de acțiune militară este pregătită de armata israeliană de mai multe săptămâni. Conducerea politică și militară a Israelului amână ordinul de declanșare a operațiunilor la presiunea internațională.
Război în Israel, ziua 208
Antonio Guterres imploră autoritățile israeliene să nu meargă mai departe și să oprească operațiunile militare împotriva Hamas. Oficialul ONU atrage atenția că într-o astfel de ofensivă ar muri mii de civili. Iar alte sute de mii de oameni ar încerca să fugă și să se refugieze.
„Un asalt militar la Rafah ar fi o escaladare intolerabilă, care ar ucide alte mii de civili și ar forța alte sute de mii de oameni să fugă”, a declarat Guterres în fața presei.
În opini sa, o ofensivă „va avea un impact devastator asupra palestinienilor din Gaza și repercusiuni grave asupra Cisiordaniei ocupate și asupra întregii regiuni”. Declarația șefului ONU vine după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că armata sa va intra „cu sau fără” armistițiu în Rafah. Orașul este considerat de Israel ca fiind ultimul bastion al Hamas.
„Toți membrii Consiliului de Securitate și multe alte state și-au exprimat în mod clar opoziția față de o astfel de operațiune. Fac apel la toți cei care au influență asupra Israelului să facă tot ce le stă în putință pentru a o împiedica”, a adăugat el.
Șeful ONU despre gropile comune
Antonio Guterres a implorat, de asemenea, Israelul și Hamas să ajungă la un armistițiu. El a reiterat apelul ca Israelul să permită intrarea mai multor ajutoare umanitare în Gaza, inclusiv prin intermediul Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa).
„Fără acest lucru, mă tem că războiul, cu toate consecințele sale atât în Gaza, cât și în întreaga regiune, se va agrava exponențial”, a spus el.
Șeful ONU s-a declarat „profund îngrijorat” de descoperirea unor gropi comune în cele două spitale principale din Fâșia Gaza. El a cerut o anchetă independentă.
„Este imperativ ca anchetatorilor internaționali independenți (...) să li se acorde acces imediat la aceste locuri pentru a determina circumstanțele exacte în care palestinienii și-au pierdut viața și au fost îngropați sau reîngropați (...) Familiile celor morți și ale celor dispăruți au dreptul să știe ce s-a întâmplat. Iar lumea are dreptul să ceară socoteală pentru orice încălcare a dreptului internațional care ar fi putut fi comisă”, a spus Antonio Guterres.
Război în Israel, ziua 208. Netanyahu nu renunță la ofensiva în Rafah
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în fața rudelor ostaticilor răpiți pe 7 octombrie de teroriștii Hamas că va intra în orașul Rafah. El a spus că ofensiva se va desfășura indiferent dacă va exista un acord sau nu cu gruparea islamistă. Benjamin Netanyahu a făcut aceste declarații în fața rudelor ostaticilor, marți, la Ierusalim.
„Ideea că vom opri războiul înainte de a ne fi atins toate obiectivele este exclusă. Vom intra în Rafah și vom elimina batalioanele Hamas, cu sau fără un acord (de armistițiu), pentru a obține o victorie totală”, a declarat Netanyahu.
În orașul Rafah și-au găsit refugiu un milion și jumătate de palestinieni. Aceștia au fugit de bombardamentele israeliene în nordul teritoriului după începerea războiului provocat de atacul sângeros al Hamas.
Război în Israel, ziua 208. Palestinienii au atacat maşinile diplomaţilor UE
Mai mulţi studenţi palestinieni au perturbat o reuniune a diplomaţilor Uniunii Europene în Cisiordania. Ei au atacat cu pietre maşinile acestora, spărgând geamul din spate al unuia dintre vehicule. Ei au protestat faţă de războiul din Gaza, conform Reuters. Diplomaţii UE din teritoriile palestiniene ocupate de Israel s-au reunit la Muzeul Palestinian, care celebrează istoria şi cultura palestiniană, în Birzeit.
Unul dintre diplomaţii prezenţi a declarat pentru Reuters că se aflau la întâlnire când a apărut o mulţime care le cerea să plece. După ce încercările de dialog au eşuat, diplomaţii au plecat. Experienţa a fost neplăcută, dar nu a existat nicio ameninţare serioasă la adresa vreunui diplomat, a spus acesta.
Videoclipuri difuzate ulterior pe reţelele sociale au arătat o mulţime înconjurând o maşină şi spărgând un geam, cu pietre.
Înainte de incident, studenţii palestinieni au postat un mesaj prin care au chemat la un protest faţă de reprezentantul Germaniei, din cauza sprijinului acordat Israelului în războiul din Gaza. Violenţele din Cisiordania, care erau deja în creştere înainte de război, s-au intensificat.
Activiștii pro-palestineni au ocupat o clădire a Universității Columbia
O clădire a Universităţii americane Columbia a fost ocupată de activişti pro-palestinieni, care au declanșat un conflict cu administratorii. Aceștia au început să suspende studenţi pentru că au refuzat să demonteze corturile instalate în campusul din New York, relatează Reuters. Protestatarii au intrat în Hamilton Hall - locul protestelor studenţeşti încă din anii 1960,
Cei care au pătruns în clădire au suspendat la un etaj superior un banner pe care scria „Hind's Hall”. Alţii, aflaţi afară, au blocat uşile cu mese şi şi-au legat braţele.
La câteva minute după ce protestatarii au intrat în clădire, poliţiştii au sosit în faţa porţilor şcolii în maşini nemarcate, a relatat ziarul Columbia Spectator. Poliţia a declarat ziarului că va intra în incinta şcolii doar dacă cineva va fi rănit.
La aproximativ trei ore după ce studenţii au intrat în clădirea Universităţii Columbia, instituţia a trimis un anunţ în care spunea că accesul în campus a fost limitat. Accesul a fost permis doar studenţilor care locuiesc în clădirile din campus şi angajaţilor care furnizează servicii esenţiale. Restricția va rămâne în vigoare până când circumstanţele vor permite altfel, se arată într-un comunicat.