Război în Israel, ziua 195. Criticile din partea unui număr crescut de legislatori americani de ambele părți ale culoarului au influențat decizia Qatarului de a anunța o reevaluare a rolului său de mediator în negocierile privind ostaticii dintre Israel și Hamas, a dezvăluit un oficial arab de rang înalt.
Deși subliniază că țara își îndreaptă în principal frustrarea către guvernul israelian, care a generat o mare parte din criticile la adresa Doha, oficialul menționează că remarcile recente ale unor membri ai Congresului au influențat, de asemenea, decizia de a reevalua rolul de mediator.
Război în Israel, ziua 195. Criticile americanilor determină Qatarul să reevalueze rolul de mediator
Miercuri, premierul și ministrul de externe al Qatarului, Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, a declarat că eforturile de mediere ale țării sunt folosite în mod „egoist din punct de vedere politic” de către unii implicați în conflict.
Această situație a determinat Qatarul să efectueze o evaluare cuprinzătoare a rolului său de mediere.
„Există limite pentru acest rol și limite pentru capacitatea noastră de a participa constructiv la aceste negocieri”, a spus Al Thani într-o conferință de presă la Doha, adăugând că țara sa este obligată să facă acest lucru în ciuda faptului că negocierile de încetare a ostilităților sunt la o „etapă sensibilă și delicată”.
Statele Unite anunță opoziția față de recunoașterea statalității palestiniene la ONU
Război în Israel, ziua 195. Joi, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că Statele Unite vor vota împotrivă în ceea ce privește recunoașterea statalității palestiniene la ONU.
Potrivit declarației lui Patel, Statele Unite au exprimat că au fost „foarte clare și consecvente” în privința faptului că „acțiunile premature la New York, chiar și cele intenționate să fie benefice, nu vor duce la recunoașterea statalității pentru poporul palestinian”.
De asemenea, el a subliniat că nu exista un consens unanim cu privire la îndeplinirea criteriilor pentru calificarea ca membru stat.
Potrivit lui, Statele Unite susțin că „cea mai eficientă cale către recunoașterea statalității pentru poporul palestinian este prin intermediul negocierilor directe între Israel și Autoritatea Palestiniană, având sprijinul Statelor Unite și a altor parteneri care împărtășesc această viziune”.
Război în Israel, ziua 195. Noi sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii împotriva Iranului
Joi, Statele Unite au anunțat noi măsuri restrictive împotriva Iranului, concentrându-se pe producția de drone, după recentul său atac asupra Israelului. Președintele american Joe Biden a subliniat că liderii G7 au convenit să colaboreze pentru a intensifica presiunea economică asupra Teheranului.
În aceeași zi, Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva unor figuri și organizații militare iraniene, într-o acțiune concertată cu Statele Unite, ca răspuns la atacurile Iranului.
Președintele Joe Biden a subliniat că Statele Unite și aliații săi au contribuit la respingerea atacului cu rachete și drone din 13 aprilie împotriva Israelului. În prezent, ei solicită Iranului să răspundă pentru aceste acțiuni prin impunerea de noi sancțiuni și prin măsuri de control al exporturilor.
„Sancţiunile vizează liderii şi entităţile legate de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice, de Ministerul Apărării din Iran şi de programul de rachete şi drone al guvernului iranian, care au permis acest asalt neruşinat", a declarat Biden într-un comunicat.
Marea Britanie a declarat că va impune, de asemenea, sancțiuni împotriva Iranului într-o acțiune coordonată cu Washingtonul.
„Comportamentul Iranului este inacceptabil", a declarat ministrul britanic de externe David Cameron, în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe din G7, desfăşurată în Italia. "(Este) un mesaj către Israel că vrem să ne asumăm rolul de a avea o strategie coordonată care să vizeze agresiunea Iranului”, a spus el, potrivit CNN.