Marcel Ciolacu, întâlnire cu românii din Qatar: „Sper din tot sufletul să vă întoarceți acasă”
- Cristian Raducanu
- 16 aprilie 2024, 23:41
Aflat într-o vizită de două zile la Doha, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu românii stabiliți în Qatar, cărora le-a declarat că este conștient că acolo sunt plătiți mai bine decât în țară. Dar, chiar și în aceste condiții, prim-ministrul le-a transmis că România îi așteaptă cu brațele deschise.
Marcel Ciolacu, discuții cu românii stabiliți în Qatar
Din delegația lui Marcel Ciolau au făcut parte șase miniștri printre care ministrul de Externe Luminița Odobescu, Sorin Grindeanu și Sebastian Burduja. Împreună cu cu omologul său qatarez, prim-ministrul României a semnat o serie de documente biltarale.
Ulterior oficialii români au purtat negocieri cu mai mulți reprezentanți ai autorității de investiții și fondului suveran de investiții, după care Marcel Ciolacu a avut o scurtă întâlnire cu românii care formează Diaspora din Qatar. După ce a prezentat scopul pentru care a venit în Qatar, seful Guvernului a adus în discuție războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu.
„Am venit cu o echipă de miniştri, împreună cu doamna ministru de Externe, să avem discuţii aplicate, mai ales în zona economică, dar şi în zona politică. Ştiţi foarte bine că România are cea mai lungă frontieră cu un stat aflat într-un conflict armat.
Acum vorbim iarăşi de un conflict în zona Orientului şi parcă nu se mai termină aceste veşti. O să încerc şi eu şi întreaga echipă de miniştrii, colegii mei, o să încercăm să ne implicăm cât mai activ şi să ne asigurăm că sunteţi şi veţi fi bine în continuare în Qatar.
De altfel o ţară sigură, la fel ca şi România, România fiind membru NATO, Qatar fiind într-un parteneriat tot cu partenerul strategic pe care îl are România şi anume SUA. Cred că după Revoluţie este una dintre marile realizări ale României”, a declarat Marcel Ciolacu.
„Sper din tot sufletul să vă întoarceți acasă”
Într-o încercare de a-i face să revină în țară, premierul a subliniat progresele pe care le-a făcut România în materie de economie, în pofida crizelor suprapuse. Crize care au afectat întregul climat economic european. Crize care, a continuat Ciolacu, au fost depășite grație perioadei stabilitate politică.
„Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România, în acest moment. Sper din tot sufletul, şi numai cifrele ne arată acest trend de creştere în România care s-a datorat în primul rând unei perioade de stabilităţi politice, într-o perioadă de criză şi de securitate, nu numai energetică sau pandemie.
Sper din tot sufletul ca împreună cu colegii mei, până la sfârşitul mandatului, să menţinem acest trend de creştere. Este evident că mi-aş dori să reveniţi în România. Mai ales după cele povestite de domnul ambasador, cât de implicaţi sunteţi şi cât de mult aţi dus la dezvoltarea proiectelor majore din Qatar”, a adăugat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu, despre realizări și provocări
La finalul întâlnirii, primul ministru a reliefat și domeniile la care România este deficitară. Marcel Ciolacu a recunoscut că sectoare vitale ca Sănătatea sau Educația încă mai au nevoie de investiții pentru a se ridica la standardele europene. La capitolul soluții, premierul a subliniat că depindem masiv de fondurile europene și de banii și reformele din PNRR.
În ceea ce privește aderarea în OECD, șeful Guvernului este de părere că o implementare corectă a reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență vor crea cadru necesar pentru ca România să fie acceptată și în rândul celor mai bogate state din lume, membre OECD.
„O spun şi aici, este ultimul tren al României”
„Mi-aş dori foarte mult să găsim acele proiecte provocatoare pentru nivelul dumneavoastră de aşteptare şi în România. Sunt investiţii de aproape 100 miliarde. Suntem restanţi în continuare în zona de sănătate, în zona de educaţie.
Dar am spus-o şi în România şi o spun şi aici, este ultimul tren al României. Reformele din PNRR vor duce automat la aderarea României la OECD şi exerciţiul financiar actual european. România nu mai are timp şi nu mai poate să recupereze acest timp”, a declarat Ciolacu pe Facebook.