Război în Israel, ziua 166. Netanyahu a divulgat planul de atac pentru zona Rafah
- Mădălina Sfrijan
- 20 martie 2024, 06:45
Război în Israel, ziua 166. Casa Albă a lansat un apel prin care cerea regândirea planurilor de atac din zona Rafah. În replică, Benjamin Netanyahu a subliniat că distrugerea Hamas din zona respectivă ar necesita „o incursiune terestră”.
Război în Israel, ziua 166. Zona Rafah, adăpost pentru un milion de palestineni
Joe Biden l-a îndemnat pe Beniamin Netanyahu să regândească strategia privind oraşul din sudul Fâşiei Gaza. Rafah a devenit un adevărat refugiu pentru un milion de palestinieni, care au fugit din calea atacurilor din alte zone ale enclavei.
„Distrugerea Hamas la Rafah necesită o incursiune terestră a forţelor israeliene. ”, a afirmat premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unui apel al Casei Albe.
Mai mult, acesta a precizat că intervenția terestră de amploare ar fi singura soluție pentru capturarea teroriștilor palestinieni din zonă.
„Suntem hotărâţi să finalizăm eliminarea acestor batalioane (ale Hamas) din Rafah şi nu există alt mod de face acest lucru decât printr-o intervenţie terestră”, a menționat premierul israelian.
Mesaj tranșant pentru șeful SUA
Luni, într-o convorbire telefonică, desfăşurate luni, Joe Biden i-a spus premierului israelian că este „profund preocupat” în legătură cu o ofensivă terestră la Rafah. Mai mult, președintele american a subliniat că aceasta ar fi o eroare. Totodată, acesta a cerut trimiterea în SUA a unei delegaţii israeliene, pentru a stabili proiectul de ofensivă.
„În ceea ce priveşte preşedintele (Biden), ne-am pus de acord asupra modului în care ne-ar putea prezenta ideile sale, mai ales în ceea ce priveşte aspectul umanitar, întrucât, desigur, împărtăşim dorinţa de a permite plecarea ordonată a populaţiei (din oraşul Rafah) şi acordarea de asistenţă populaţiei civile”, a menţionat Netanyahu.
Război în Israel, ziua 166. ONU, despre restricțiile legate de ajutoarele umanitare
ONU susține că restricțiile impuse de Israel vizavi de intrarea ajutorului umanitar în Gaza ar reprezenta o încălcare a tratatelor internaționale privind drepturile omului. Totodată, reprezentanții Organizației Națiunilor Unite au precizat că posibila utilizare a foamei ca armă ar putea „constitui o crimă de război”.
„Amploarea restricțiilor impuse de Israel la intrarea ajutoarelor în Gaza și modul în care continuă să desfășoare ostilitățile ar putea echivala cu utilizarea foametei ca metodă de război, ceea ce constituie o crimă de război”, a declarat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului, în cadrul briefingului periodic al ONU de la Geneva.
Totodată, reprezentantul ONU a afirmat că foametea din enclavă ar fi consecința restricțiilor impuse de autorități.