Război în Israel. Eșecul serviciilor secrete israeliene: Ce s-a greșit

Război în Israel.  Eșecul serviciilor secrete israeliene: Ce s-a greșitMossad, serviciul israelian de informații Sursa foto: Dreamstime.com

Pentru palestinienii din Gaza, ochii Israelului nu sunt niciodată departe: dronele de supraveghere bâzâie în mod constant pe cer, granița extrem de protejată este inundată de camere de supraveghere și soldați care stau de pază, agențiile de informații secrete exploatează sursele și capacitățile cibernetice pentru a extrage informații.

Dar ochii Israelului păreau închiși înaintea atacului fără precedent lansat de militanții Hamas.

Agențiile de informații secrete ale Israelului au câștigat o aură de invincibilitate de-a lungul deceniilor datorită unei serii de rezultate notabile. Agenții precum Mossad, Shin Bet și serviciile secrete militare au dejucat comploturi și au operat cu succes în țară și în străinătate. Dar atacul din weekend, care a luat prin surprindere Israelul în timpul unei sărbători evreiești importante, pune la îndoială această reputație și ridică semne de întrebare cu privire la pregătirea țării în fața unui inamic mai slab, dar hotărât, scrie rainews.it.

"Acesta este un eșec grav", a declarat Yaakov Amidror, fost consilier pentru securitate națională al prim-ministrului Benjamin Netanyahu. "Această operațiune arată că, de fapt, capacitățile serviciilor de informații secrete din Gaza nu erau bune". Amidror a refuzat să ofere o explicație pentru eșec, spunând că lecțiile vor trebui învățate, când se vor calma apele.

Serviciile secrete israeliene. Analiza unui eșec

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei, a recunoscut că armata datorează o explicație publicului, dar a afirmat că acum nu este momentul: "Mai întâi luptăm, apoi investigăm".

Există cei care susțin că un val de violență la nivel scăzut în Cisiordania a mutat unele resurse militare acolo și că o influență a avut-o și haosul politic, care tulbură Israelul din cauza măsurilor guvernului de extremă dreapta al lui Netanyahu ce au ca scop revizuirea sistemului judiciar. Dar aparenta lipsă de cunoaștere prealabilă a complotului Hamas va fi probabil văzută ca principala cauză în lanțul de evenimente care au dus la cel mai mortal atac asupra israelienilor din ultimele decenii.

Israelul știe unde să lovească tunelurile subterane folosite de Hamas

Israelul și-a retras trupele și coloniștii din Fâșia Gaza în 2005, ceea ce l-a privat de controlul strict asupra evenimentelor din acest teritoriu. Dar chiar și după ce Hamas a preluat controlul asupra Gazei în 2007, Israelul părea să-și mențină avantajul, folosind inteligența tehnologică și umană. Israelul știe unde să lovească tunelurile subterane folosite de Hamas pentru a transporta luptători și arme și a distrus kilometri de pasaje ascunse. În ciuda acestor capacități, Hamas a reușit să-și păstreze planul ascuns.

Război în Israel. Cum va evolua economia mondială

Război în Israel. Sursa foto. Twitter

Atacul feroce, care probabil a necesitat luni de planificare, antrenament meticulos și coordonare între mai multe grupuri de militanți, pare să fi rămas nedetectat de radarul serviciilor de informații secrete israeliene. Amir Avivi, un general israelian în retragere, a afirmat că, fără un punct de sprijin în interiorul Gazei, serviciile de securitate israeliene s-au bazat din ce în ce mai mult pe mijloace tehnologice pentru a obține informații.

El a spus că militanții din Gaza au găsit modalități de a evita colectarea acestor informații, oferind Israelului o imagine incompletă a intențiilor lor. "Cealaltă parte a învățat să gestioneze dominația noastră tehnologică și a încetat să folosească tehnologia care ar putea-o demasca", a declarat Avivi, președinte și fondator al Forumului de Apărare și Securitate israelian.

"S-au întors la epoca de piatră", a spus el, explicând că militanții nu foloseau telefoane sau computere și își desfășurau operațiunile sensibile în camere special protejate față de spionajul tehnologic. Dar Avivi a spus că eșecul se extinde dincolo de simpla colectare de informații și că serviciile de securitate israeliene nu au reușit să pună cap la cap o imagine exactă a informațiilor pe care le primesc.